Ha szereted a répatortát, de nem sütnél, és nem kérsz lisztet!
A répatorta mintájára született meg – az akkor még nagy hőségre való tekintettel sütő nélkül készíthető – nyers-vegán répakorong. A répatorta kötelező alapanyagául szolgáló diót mogyoróval helyettesítettük, méghozzá sóssal, mert az volt otthon. Az eredmény nem lett rossz, ezért lehet nyugodtan eleve a fele annyiba kerülő mogyiból csinálni. Ráadásul a sós-édesség lehetővé teszi, hogy a tápláló répakorongot ne csak főétkezés utáni desszertként, hanem önmagában is fogyasszuk.
4 db répa
40 dkg sós mogyoró
3-4 evőkanál narancslekvár (lehet más is, amilyen van otthon)
1 gluténmentes, nyírfacukros vaníliás puding (lehet normál puding, ha nincs ételérzékenység)
2 dl növényi tej (lehet tehéntej is, ha szabad)
A mogyorót ledaráljuk, kicsit durvára hagyva, és külön tálba tesszük. Ez után a mosott, hámozott répát finomra daráljuk, és ezt is áttesszük egy edénybe. Mindkettőből kicsit meghagyva a tálban (a tetejére jön majd), a többit egybeöntjük egy keverőtálba.
Hozzáadjuk a lekvárt, és összekeverjük. Annyi lekvárt adjunk, hogy ne folyjon a massza. Ezt tegyük hűtőbe arra az időre, amíg a krém készül. A növényi tejből és az 1 tasak mentes porból pudingot főzünk. Amíg ez dermed, a hűtőből kivett masszát szétnyomkodjuk kézzel, és egyenletesen lesimítjuk egy kicsit magasabb falú szögletes vagy téglalap alakú edényben (tepsi vagy üvegtál).
Ezen szétterítjük a krémet, és a tetejét meghintjük a répadaramaradékkal és rászórjuk az őrölt mogyorót. 1-2 órára mehet a mélyhűtőbe. Ha kivettük, és már annyira kiengedett, hogy a pogácsaszaggatóval szabhatóak a korongok. Tálra tesszük, és amikor fogyasztható hőmérsékletű és állagú, akkor kínáljuk.
Ha krémesebben szeretjük a pudingot, akkor dobhatunk bele egy kiskanálnyi kókuszzsírt (vagy vajat).
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre