Túrógombóc másképpen – mandulamorzsában, tojás, búzadara, ad abszurdum túró nélkül!

A túrógombóc – sokunknak még gyerekkorból – már-már fogalom, mindenesetre elég meghatározó étel ahhoz, hogy elkezdjünk kísérletezni vele, hogyan lehet azok számára is fogyasztható, akiknek időközben el kellett hagyniuk a búzalisztet, tojást, kristálycukrot, vagy éppen pont a túrót az étrendjéből. A kölessel készített, pirított mandulamorzsába forgatott, friss gyümölccsel és levével leöntött túrógombóc nagyon sokféle diétázónak ad igazi, nosztalgikus élményt. A tejtermékre érzékenyeknek pedig kegyes csalással a csak kölesből készült (túró)gombócot ajánljuk.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.04.08.
Túrógombóc mandulamorzsában

Hozzávalók

50 dkg túró

1 biocitrom leve, héja

2 dl-es csészényi köles

10-15 dkg pirított mandula

só, cukor (eritrit) ízlés szerint

vaníliás cukor vagy őrölt vaníliarúd

20 dkg mélyhűtésből felengedett vagy friss gyümölcs

Túrógombóc kölessel és nyers meggyel Fotók: Fodor Erika

Elkészítés

A kölest pici sóval vízben megfőzzük, ahogyan rizst készítenénk. A túróba kézzel beledolgozzuk a még langyos főtt kölest és a citrom levét, illetve héját. Cukorral, vaníliával édesítjük a magunk szájíze szerint. Picit betesszük a hűtőbe, hogy összeérjen. Addig a pirított mandulát – ahogy szeretjük - apróra vagy durvábbra ledaráljuk. A masszából tetszés szerinti méretű gombócokat formálunk, amit beleforgatunk a mandulamorzsába, tetejére és mellé a tányérra gyümölcsdarabokat szórunk, a levével meglocsoljuk. Ha melegen kívánjuk, sütőben vagy mikróban picit meglangyosíthatjuk, még mielőtt rászórjuk a gyümölcsöt.

Túró, köles és köleses gombóc pirított mandulamorzsában és nyers gyümölcs az asztalon Fotók: Fodor Erika

Tuti Tipp

Ha kölesgombócot csinálunk, akkor 25 dkg kölest dupla mennyiségű, enyhe sós vízben megfőzve még azon melegében ízesítsünk be, forgassuk meg a mandulamorzsában és körítsük gazdagon a gyümölccsel!

Jó étvágyat azoknak is, akik nem ehetnek tojást és glutént! Fotó: Fodor Erika

+1 Tipp

A morzsához natúr blansírozott egész mandulát használjunk, amit még így egészben, a sütőben, tepsiben megpirítunk, és utána darálunk le, így nem kell pluszzsiradékon serpenyőben megpirítani, mint a zsemlemorzsát.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás