Tapasztalatunk szerint a hokkaidó tökből készült leves még azoknak a tetszését is elnyeri, akik a hagyományos sütőtök vagy sonkatökkrémlevest egyébként nem kedvelik. Aki nem hiszi (legalább), egyszer annak is érdemes kipróbálni!
Hozzávaló
2 hokkaidó tök
3 közepes fej vöröshagyma
2 fej krumpli
2 sárgarépa
180-200 ml főzőtejszín
Só, bors ízlés szerint
2 nagy gerezd fokhagyma
1 evőkanál szárított rozmaring vagy 3 db friss ág
1 evőkanál szárított zsálya vagy egy kis csokor
1 evőkanál szárított kakukkfű vagy egy kis csokor
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál curry/kurkuma
Elkészítés
Minden zöldséget (répa, krumpli, hagyma, fokhagyma) meghámozunk és felvágunk azonos, viszonylag nagy darabokra. A tököt kimagozzuk, és azt is belerakjuk egy lábasba.
Ha friss zöldfűszereket használunk, a csokor felét dobjuk be a zöldségek mellé a főzővízbe, ha pedig szárított fűszereket, akkor azoknak a felét. (A másik fele a turmixolásnál kerül bele a végén.) Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi a zöldségeket és sózzuk.
Feltesszük főzni és addig főzzük, amíg egy késsel beleszúrva a legkeményebb zöldségeket (tök, répa, krumpli) is puhának érezzük. A főzővíz felét leöntjük, és megőrizzük. Majd turmixolás közben fokozatosan hozzáadjuk a készülő leveshez, addig amíg el nem érjük a kívánt állagot.
Ha kellően homogén és folyékony a leves, hozzáöntjuk a tejszínt, és hozzáadjuk a fűszereket (gyömbér, curry, bors) valamint a zöldfűszerek második felét. (Ha friss zöldfűszereket használunk, akkor ezeket most már felaprítjuk). Találhatjuk reszelt sajttal, illetve különböző pirított magvakkal megszórva. Vegán étrendbe illeszthetjük, ha tejszín helyett növényi alapú főzőkrémet vagy növényi tejet használunk krémesítés céljából.
Tuti Tipp
Hogy még krémesebb állagot kapjunk, 2 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál tökmagolajat locsolunk hozzá.
+1Tipp
Két csipet csípős pirospaprikával fűszeres ízvilágot, és a hűvös őszi estékre testet, lelket melengető hatást érhetünk el.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre