Hokkaidóleves friss kakukkfűvel, lelket melengetően

Tapasztalatunk szerint a hokkaidó tökből készült leves még azoknak a tetszését is elnyeri, akik a hagyományos sütőtök vagy sonkatökkrémlevest egyébként nem kedvelik. Aki nem hiszi (legalább), egyszer annak is érdemes kipróbálni!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.10.02.
XXII. kerület Hokkaido leves

Hozzávaló

2 hokkaidó tök

3 közepes fej vöröshagyma

2 fej krumpli

2 sárgarépa

180-200 ml főzőtejszín

Só, bors ízlés szerint

2 nagy gerezd fokhagyma

1 evőkanál szárított rozmaring vagy 3 db friss ág

1 evőkanál szárított zsálya vagy egy kis csokor

1 evőkanál szárított kakukkfű vagy egy kis csokor

1 teáskanál őrölt gyömbér

1 teáskanál curry/kurkuma

Hokkaidó és zöldségek Fotó: Fodor Erika
Jó étvágyat! Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

Minden zöldséget (répa, krumpli, hagyma, fokhagyma) meghámozunk és felvágunk azonos, viszonylag nagy darabokra. A tököt kimagozzuk, és azt is belerakjuk egy lábasba.

Mindent bele a fazékba! Fotó: Fodor Erika

Ha friss zöldfűszereket használunk, a csokor felét dobjuk be a zöldségek mellé a főzővízbe, ha pedig szárított fűszereket, akkor azoknak a felét. (A másik fele a turmixolásnál kerül bele a végén.) Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi a zöldségeket és sózzuk.

Felöntjük vízzel, amíg ellepi Fotó: Fodor Erika

Feltesszük főzni és addig főzzük, amíg egy késsel beleszúrva a legkeményebb zöldségeket (tök, répa, krumpli) is puhának érezzük. A főzővíz felét leöntjük, és megőrizzük. Majd turmixolás közben fokozatosan hozzáadjuk a készülő leveshez, addig amíg el nem érjük a kívánt állagot.

Őszi színek és ízek kavalkádja Fotó: Fodor Erika

Ha kellően homogén és folyékony a leves, hozzáöntjuk a tejszínt, és hozzáadjuk a fűszereket (gyömbér, curry, bors) valamint a zöldfűszerek második felét. (Ha friss zöldfűszereket használunk, akkor ezeket most már felaprítjuk). Találhatjuk reszelt sajttal, illetve különböző pirított magvakkal megszórva. Vegán étrendbe illeszthetjük, ha tejszín helyett növényi alapú főzőkrémet vagy növényi tejet használunk krémesítés céljából.

Már nyersen is guszta! Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp

Hogy még krémesebb állagot kapjunk, 2 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál tökmagolajat locsolunk hozzá.

Ízlés szerint fűszerezzük Fotó: Fodor Erika

+1Tipp

Két csipet csípős pirospaprikával fűszeres ízvilágot, és a hűvös őszi estékre testet, lelket melengető hatást érhetünk el.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás