Százéves hagyomány és mai ízek találkoznak a megújult Akácosban

A Covid utáni nagy újranyitások idejét éljük a vendéglátásban is. Így van ez a Nagytétényi úti Akácos Vendéglő esetében is, amelynek a bejárata mellett Budafok-Tétény legöregebb, 1911-ben  ültetett akácfája áll, és erről kapta a nevét.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.07.16.
házias finomságok

Az Akácos Vendéglő épületét 1910–1911-ben Kleofász Károly vendéglős építette és „Villatelep-Beszálló Vendéglő” néven üzemeltette, hiszen abban az időben Budatétényben csak hatalmas mandulások, barackosok és egy-egy villa volt. Hátul az udvarban kocsiszín várta a vidékről jövő kereskedők, fuvarosok lovait, ahol az állatok ehettek, ihattak, míg a gazdájuk is megebédelt a vendéglőben. 1939-ben a Kméhling család vette meg az üzletet, az államosításig „Kméhling Vendéglő” volt a neve.

Mátrai borzaska – nemcsak hagyományos körettel, salátával is választható – Fotó: Fodor Erika
Csípős-ropogós csirkeszárny grillezett zöldséggel, kockás abroszon tálalva – Fotó: Fodor Erika

Az elmúlt több mint 100 év alatt több vendéglős tevékenykedett az üzletben, hogy csak a legnagyobbakat említsük: Garab Emil, Schirilla György, Szenczi Károly. Idén nyáron most teljes felújítás, korszerűsítés után megszépülve, de az évtizedes hagyományokat megőrizve házias ételekkel várják a régi és új vendégeket, többek között finom és pénztárcabarát menüvel, ha a háziasszonyoknak nem lenne kedve főzőcskézni például a kánikulában.

Brassói sertésszűzből, húsos szalonnával és steakburgonyával – Fotó: Fodor Erika
Áfonyás palacsinta az édesszájúaknak – Fotó: Fodor Erika

Mi a főételek közül a mátrai borzaskát, a brassói aprópecsenyét és a csípős csirkeszárnyakat teszteltük grillezett zöldséggel. Egyik sem hagyott kívánnivalót maga után: az áruk tartalmazta a köretet, és a budapesti átlaghoz képest kifejezetten kedvezőbb volt!









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás