A túrógombóc – sokunknak még gyerekkorból – már-már fogalom, mindenesetre elég meghatározó étel ahhoz, hogy elkezdjünk kísérletezni vele, hogyan lehet azok számára is fogyasztható, akiknek időközben el kellett hagyniuk a búzalisztet, tojást, kristálycukrot, vagy éppen pont a túrót az étrendjéből. A kölessel készített, pirított mandulamorzsába forgatott, friss gyümölccsel és levével leöntött túrógombóc nagyon sokféle diétázónak ad igazi, nosztalgikus élményt. A tejtermékre érzékenyeknek pedig kegyes csalással a csak kölesből készült (túró)gombócot ajánljuk.
50 dkg túró
1 biocitrom leve, héja
2 dl-es csészényi köles
10-15 dkg pirított mandula
só, cukor (eritrit) ízlés szerint
vaníliás cukor vagy őrölt vaníliarúd
20 dkg mélyhűtésből felengedett vagy friss gyümölcs
A kölest pici sóval vízben megfőzzük, ahogyan rizst készítenénk. A túróba kézzel beledolgozzuk a még langyos főtt kölest és a citrom levét, illetve héját. Cukorral, vaníliával édesítjük a magunk szájíze szerint. Picit betesszük a hűtőbe, hogy összeérjen. Addig a pirított mandulát – ahogy szeretjük - apróra vagy durvábbra ledaráljuk. A masszából tetszés szerinti méretű gombócokat formálunk, amit beleforgatunk a mandulamorzsába, tetejére és mellé a tányérra gyümölcsdarabokat szórunk, a levével meglocsoljuk. Ha melegen kívánjuk, sütőben vagy mikróban picit meglangyosíthatjuk, még mielőtt rászórjuk a gyümölcsöt.
Ha kölesgombócot csinálunk, akkor 25 dkg kölest dupla mennyiségű, enyhe sós vízben megfőzve még azon melegében ízesítsünk be, forgassuk meg a mandulamorzsában és körítsük gazdagon a gyümölccsel!
A morzsához natúr blansírozott egész mandulát használjunk, amit még így egészben, a sütőben, tepsiben megpirítunk, és utána darálunk le, így nem kell pluszzsiradékon serpenyőben megpirítani, mint a zsemlemorzsát.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre