Rétvári rétes - ahogy a képviselő csinálja
Az újévben is könnyen összefuthatunk Budapest környékén egy Rétvári Rétes feliratú sütőautóval, amelyben az elmúlt év legaktívabb parlamenti képviselője „utazik”. A szokatlan képviselői gépjármű oka, hogy Rétvári Bence rétessütésre adta a fejét: mákost, meggyest, almást és túróst készít.
A Rétvári Rétes-túrán eddig több mint 1500 rúd rétes készült, és fogyott el. A képviselőnek olyan segítői is akadnak mint Nagy Feró, akivel Ricse Rétes készített, de legutóbb a Kossuth-díjas Bogányi Gergely zongoraművésszel „négykezesezett”. Teszteltük a Rétvári Rétest, és elkértük a receptjét.

Hozzávaló 1 rúdhoz:
1 rúd rétestészta (az általunk választott tuti márka, minőség – a tészta készítése majd egy következő fokozat)
440 gramm magozott megy vagy darált mák vagy túró vagy reszelt alma
cukor, porcukor ízlés szerint

Elkészítés:
Az előre elkészített tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, áttesszük sütőpapírra, egyenletesen elosztjuk benne a tölteléket, a papír segítségével feltekerjük, a tetejét villával megszurkáljuk, 40 percig sütjük. Egy rudat hat szeletre vágunk, ezeket megporcukrozzuk, és kínáljuk.

A recept mellé réteskisokost is kaptunk:
1. Újévkor sokfelé azért sütöttek rétest, hogy hosszúra nyúljon az esztendő és sokáig éljenek. Úgy tartották, hogy ha jól nyúlik a rétes, akkor a család szerencsés lesz a következő évben.
2.A rétes igazán az Osztrák-Magyar Monarchiában honosodott meg. Jókai Mór is megemlékezett arról, hogy milyen a jó rétes: „A jó rétestészta olyan vékony, hogy el tudod olvasni alatta az aznap reggeli újságot.”
3.A párizsi Ritz Hotel étlapján a XIX. század elején már szerepelt a „Rétes Hongrois”, amelynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték, és a cukrászokat Pestre küldték tanulni.
Top hírek
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre