Spóroljunk időt, főzzünk gyorsfőző kuktában!

A gyorsfőző edény nem a mostani idők találmánya. Elődjét, azaz működési technikáját már a 17. században is alkalmazták. Mivel egy retró eszközről van szó, nagymamáink konyhájában valószínűleg találkoztunk is már vele. Volt egy időszak, amikor népszerűségük hanyatlott, de az utóbbi időben újra kezdi virágkorán élni ez a konyhai eszköz. Helyes használatához érdemes követnünk az előírásokat, és aki ráérez a működési elvére, annak garantáltan az egyik kedvenc konyhai segédeszköze lesz. (x)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.15.
konyhai eszközök

A gyorsfőzők előnye, ahogy a nevük is elárulja, a gyorsaságban rejlik. Az eszköz azért képes az átlagos főzési időt lerövidíteni, akár a negyedére is, mert egy zárt rendszerként működik, amely nem teszi lehetővé a gőz távozását az edényből. Emiatt megnő a nyomás, a víz a forráspontja fölé emelkedik. A magas hőmérséklet és a gőz így lehetővé teszi, hogy a különböző fogások hamar elkészüljenek. Emiatt nagyon fontos, hogy a kuktát jó minőségű fémből készítsék, hiszen csak így tud ellenállni a magas nyomásnak. A gyorsfőzők azért is közkedveltek, mert főzés közben kevésbé árasztja el az egész lakást az ételszag, amitől csak hosszú szellőztetések révén tudunk megszabadulni. Ez a konyhai eszköz népszerű az egészséges életmódot követők körében is, hiszen az ilyen típusú főzés esetében, az ételek sokkal jobban megőrzik vitamin és ásványi anyag tartalmukat. Ez a gyors elkészítési időnek köszönhető.

Fotó: Pixabay

Vannak olyan fogások, amelyeket nagyon is szeretünk, de a hosszú főzési idő miatt az elkészítésükhöz nem merünk hozzáfogni. Ilyen étel a marhapörkölt is. A hagyományos főzési eljárással órákat vehet igénybe, azonban, ha kuktában készítjük el, akár egy óra alatt elkészül. A végeredmény pedig garantáltan siker lesz: vajpuha hús és ízletes szaft. Rövid idő alatt készül el benne a sertés, a borjú és a kacsahús is. Készíthetünk benne mártásokat, párolhatunk zöldségeket és egy óra alatt egy tökéletes bablevest is főzhetünk. Ezzel nem csak időt, de energiát is megspórolunk.

Használjuk elővigyázatosan!

A kuktában való főzés valóban idő- és költséghatékony módja az ételek elkészítésének. Semmiképp sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a gyorsfőző edény a megnövekedett gőz elvén működik, ezért van néhány szabály, amelyekről használat közben nem szabad megfeledkeznünk. Főzés előtt mindig győződjünk meg róla, hogy az eszközünk ép és tiszta. Az edény kétharmadánál több vizet ne töltsünk bele. A gőzképződés miatt ennél több folyadékot nem tanácsos beletenni. A minimális folyadékhozzáadás pedig másfél deciliter, ennél kevesebbet se adjunk hozzá, mert az étel odaéghet, hiszen a víz a szelepen gőz formájában távozni fog. Arra feltétlenül figyeljünk, hogy a fedőt megfelelően helyezzük rá az edényre, és ellenőrizzük, hogy az jól bezáródott-e. A víz forrását a kukta sípolással jelzi. Addig vehetjük nagyobbra a lángot, de amint felforrt, tekerjünk vissza egészen alacsonyra. Amikor a főzésre kijelölt idő letelik, első lépés, hogy feltétlenül engedjük ki a benne képződött gőzt. Ezt követően ajánlott még 10-15 percig türelmesnek lenni, és csak akkor szabad levenni a fedőt, ha a gőz teljes mértékben távozott. Ellenkező esetben igen csúnya sérüléseket szerezhetünk. Erre feltétlenül figyeljünk oda!

A használati utasításban információkat kapunk a gyorsfőző helyes használatáról, és a különböző ételek ajánlott főzési módjáról és idejéről. A kuktát főzés közben nem ajánlott és eléggé macerás is folyton nyitogatni, így bízzuk meg az ajánlott elkészítési időben. Idővel saját magunk is kitapasztaljuk, hogy különböző ételek mennyi idő után főnek finom puhára, porhanyósra és ízletesre. Abban az esetben, ha ellenőrizni szeretnénk az ételt, mindenképp engedjük ki a felgyülemlett nyomást.

A kuktában való főzés valóban megkönnyíti a konyhában ügyeskedők munkáját, és az különösen akkor nagyon hasznos, ha időszűkében vagyunk, de a családtagoknak mégis valami finomsággal szeretnénk kedveskedni.

(x)









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás