RETRO RÁDIÓ

Mirtill mézeskalácsa – ez már művészet, mutatjuk a receptet!





Seregély Mirtill eredetileg külkeresként dolgozott, majd egy régi szerelemnek engedve lett mézeskalács-készítő, népi játszóházi foglalkozásvezető. Karácsonyra elkértük mézeskalács-alapreceptjét olvasóink számára.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.12.23.
mézeskalács készítő Seregély Mirtill

Seregély Mirtill kézműves-foglalkozásain a legrégebbi mézeskalácsos technikát: a faragott ütőfákkal mintázott hagyományos mézesek készítését tanítja a kortárs népi iparművész fafaragók munkáiból álló ütőfagyűjteménye segítségével.

– Álmom, célom a mára csaknem teljesen feledésbe merült, egyszerűen szép, szépen egyszerű ütőfás mézeskalácsos technika újjáélesztése, népszerűsítése, a magyar múzeumi mézeskalácsformák mintakincsének és a régi recepteknek további kutatása, bemutatása, átadása – mondta a Metropolnak Mirtill a Hagyományok Háza mézeskalács-sütő rendezvényén, ahol a mézeskalács alapreceptjét is megszereztük.

Seregély Mirtill Fotó: Metropol/KB
Ütőfás mézeskalács Fotó: Metropol/KB

Hozzávaló

550 gr finomliszt (szitálva)

250 gr vegyes virágméz

100 gr porcukor (szitálva)

1 egész tojás és 1 sárgája

Fél teáskanál szódabikarbóna (liszthez szitálva)

1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál gyömbér, fél teáskanál szegfűszeg (őrölt)

Mirtill mézeskalácsa Fotó: Metropol/KB

Elkészítés

A mézet felmelegítem, belekeverem a vajat, 10 perc hűlés után a tojásokat is. A száraz anyagokat szitálom, alaposan összekeverem, hozzáadom a mézes masszát, összegyúrom, zárt edényben néhány órán át hűvös helyen pihentetem. A pihentetett és átgyúrt tésztát 4–7 mm vastagságúra nyújtom. Formázás után a sütiket papírral bélelt sütőlapra helyezem, 150–180 fokon, alul-felül sütésen sütöm, amíg szép színe nem lesz. A sütési idő a tészta vastagságától függően 10–14 perc.





Ezeket olvastad már?
Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás