Diós, mákos másképp – citromos vagy kávés krémmel, liszt nélkül

Íme, egy lisztmentes diós vagy mákos fantáziatörzs, azok kedvéért, akik a diót és a mákot amúgy nem hagynák ki a karácsonyi ünnepekből.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.12.24.
Kávés diótörzs Citromos máktörzs

Hozzávalók 1 rúdhoz (törzshöz)

4 tojás

4 púpos evőkanál darált dió vagy 4 púpos evőkanál darált mák

4 evőkanál (nem púpos) kristálycukor vagy nyírfacukor (eritrit)

25 dkg mascarpone

1 dl tejszín

10 dkg porcukor (vagy eritrit)

1 eszpresszó vagy 1 bio citrom

Kávés diótörzs és citromos máktörzs szeletek (Fotó: Metropol/FE)

Elkészítés

Tészta

A tojás fehérjét habosra felverjük, amikor már kemény, akkor folyamatos, de nem gyors habosítás közben hozzáadjuk a cukrot, és ezzel verjük fel habbá. Ebbe belekeverjük (már kézzel, lapáttal) a tojások sárgáját, a sütőport, majd a diót. Az egyenletes masszát egy sütőpapírral bélelt sütőlapra öntjük, elsimítjuk, és alsó-felső sütéssel 180 fokon, 20-25 percig sütjük. Ha megsült, konyharuhára borítjuk, így a sütőpapírt könnyedén le lehet szedni.

A sütőpapírról azon melegében konyharuhára borítjuk a „tésztát” (Fotó: Metropol/FE)

Töltelék

A mascarponét a cukorral jól kikeverjük, majd folyamatosan adagolva belehabosítjuk a tejszínt. Ha mákos törzset töltünk, akkor a krémbe a citrom héját és levét keverjük, ha diósat, akkor egy eszpresszót. A krémet a kihűlt tésztára kenjük, és utána felcsavarjuk.

Szeletelt diótörzs (Fotó: Metropol/FE)
Egy szelet máktörzs? (Fotó: Metropol/FE)

Tuti Tipp

A „tészta” készítésekor a cukrot a tojásfehérjehabba két részletben, a felszínén széthintve adjuk hozzá, hogy ne maradjon szemcsés!

+1Tipp

Diótörzs feltekerve! (Fotó: Metropol/FE)

Ha kész, rögtön borítsuk át a tésztát a konyharuhára, ne hagyjuk kihűlni, mert akkor beleragad. A „tésztát” még melegen tekerjük fel, mert ha kihűltt, már törhet. Töltés előtt azonban nyújtsuk ki.

Receptválogatás-ajándék!

Házi padlizsánkrém, ami mindig nyerő! (Fotó: FE)

A Metrtopol Konyha rovatában megjelent, Fodor Erika saját receptjeiből összeállított válogatással szeretnénk kedveskedni olvasóinknak boldog új évet, és 2022-ben is jó otthoni főzés-sütés élményt kínálva a hagyományos és mentes ételötletek világában! A lapozható receptválogatás Fodor Erika konyhájából itt letölthető: https://online.fliphtml5.com/vlddx/ospk/

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás