Íme, egy lisztmentes diós vagy mákos fantáziatörzs, azok kedvéért, akik a diót és a mákot amúgy nem hagynák ki a karácsonyi ünnepekből.
4 tojás
4 púpos evőkanál darált dió vagy 4 púpos evőkanál darált mák
4 evőkanál (nem púpos) kristálycukor vagy nyírfacukor (eritrit)
25 dkg mascarpone
1 dl tejszín
10 dkg porcukor (vagy eritrit)
1 eszpresszó vagy 1 bio citrom
A tojás fehérjét habosra felverjük, amikor már kemény, akkor folyamatos, de nem gyors habosítás közben hozzáadjuk a cukrot, és ezzel verjük fel habbá. Ebbe belekeverjük (már kézzel, lapáttal) a tojások sárgáját, a sütőport, majd a diót. Az egyenletes masszát egy sütőpapírral bélelt sütőlapra öntjük, elsimítjuk, és alsó-felső sütéssel 180 fokon, 20-25 percig sütjük. Ha megsült, konyharuhára borítjuk, így a sütőpapírt könnyedén le lehet szedni.
A mascarponét a cukorral jól kikeverjük, majd folyamatosan adagolva belehabosítjuk a tejszínt. Ha mákos törzset töltünk, akkor a krémbe a citrom héját és levét keverjük, ha diósat, akkor egy eszpresszót. A krémet a kihűlt tésztára kenjük, és utána felcsavarjuk.
A „tészta” készítésekor a cukrot a tojásfehérjehabba két részletben, a felszínén széthintve adjuk hozzá, hogy ne maradjon szemcsés!
Ha kész, rögtön borítsuk át a tésztát a konyharuhára, ne hagyjuk kihűlni, mert akkor beleragad. A „tésztát” még melegen tekerjük fel, mert ha kihűltt, már törhet. Töltés előtt azonban nyújtsuk ki.
A Metrtopol Konyha rovatában megjelent, Fodor Erika saját receptjeiből összeállított válogatással szeretnénk kedveskedni olvasóinknak boldog új évet, és 2022-ben is jó otthoni főzés-sütés élményt kínálva a hagyományos és mentes ételötletek világában! A lapozható receptválogatás Fodor Erika konyhájából itt letölthető: https://online.fliphtml5.com/vlddx/ospk/
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre