A cukor-és tartósítószertől mentesen eltett lekvár receptjét Cseke Vanda osztotta meg a Metropol olvasóival. A befőzésben jártas olvasónk állítja, a lekvár – bármilyen gyümölcsből készül – cukor nélkül is besűrűsödik és tartósítószer nélkül is eláll. Ráadásul természetes, édes és mennyeien finom. Ehhez azonban be kell tartanunk néhány szabályt.
Cseke Vandától megtudtuk, fontos, hogy friss, érett és zamatos gyümölcsökből készüljön a lekvárunk, az eltevéshez pedig steril üvegeket és sérülésmentes fedőket használjunk. (A biztonság kedvéért ő celofánt is tesz alá).
„A lezárást követően az üvegeket fejtetőre kell állítani, ezáltal vákuum keletkezik, majd jól bebugyolálva száraz dunsztban kell tartani. A többi már gyerekjáték.”
1 kg érett sárgabarack tisztítva
10-15 dkg eritrit vagy más édesítő (ízlés szerint adagolva)
3 kanál citromlé
Ízlés szerint fahéjjal, reszelt citromhéjjal, fehérborral bolondíthatjuk, de bátran kísérletezhetünk egyéb fűszerekkel is (szegfűszeg, gyömbér, vanília)
A barackokat negyedbe vagy kisebb darabokra vágjuk (nem daráljuk, nem turmixoljuk) és időnként megkavarva főzzük a kívánt állag eléréséig - ez több óráig is eltarthat. Mi úgy szeretjük, ha van tartása és szép lassan folyik le fakanálról. Ekkor hozzáadjuk az eritritet, a kívánt fűszereket és folyamatosan keverve főzzük további 5 percig.
A tűzről levéve azon nyomban (előzőleg sterilizált és jól zárható) üvegekbe töltjük, lezárjuk és fejre állítjuk. 1-2 óra elteltével az üvegeket visszafordítjuk és egy takaróba burkolva száraz dunsztban tartjuk legalább 1 napig. Másnap mehetnek a polcra, sorsukra várva. Ki palacsintában, ki kenyéren vagy egyszerűen csak a kiskanalak rejtelmei közt végzi. Jó étvágyat!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre