Finom kajszi lekvár – cukor és tartósítószer nélkül – olvasónk így készíti

A cukor-és tartósítószertől mentesen eltett lekvár receptjét Cseke Vanda osztotta meg a Metropol olvasóival. A befőzésben jártas olvasónk állítja, a lekvár – bármilyen gyümölcsből készül – cukor nélkül is besűrűsödik és tartósítószer nélkül is eláll. Ráadásul természetes, édes és mennyeien finom. Ehhez azonban be kell tartanunk néhány szabályt.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.08.25.
kajszi lekvár

Cseke Vandától megtudtuk, fontos, hogy friss, érett és zamatos gyümölcsökből készüljön a lekvárunk, az eltevéshez pedig steril üvegeket és sérülésmentes fedőket használjunk. (A biztonság kedvéért ő celofánt is tesz alá).

„A lezárást követően az üvegeket fejtetőre kell állítani, ezáltal vákuum keletkezik, majd jól bebugyolálva száraz dunsztban kell tartani. A többi már gyerekjáték.”

Hozzávalók

Cseke Vanda már befőzte az idei kajszit (Olvasó felvétele)

1 kg érett sárgabarack tisztítva

10-15 dkg eritrit vagy más édesítő (ízlés szerint adagolva)

3 kanál citromlé

Ízlés szerint fahéjjal, reszelt citromhéjjal, fehérborral bolondíthatjuk, de bátran kísérletezhetünk egyéb fűszerekkel is (szegfűszeg, gyömbér, vanília)

Friss kjszilekvár - cukormentes (Olvasó felvétele)

Elkészítése

A barackokat negyedbe vagy kisebb darabokra vágjuk (nem daráljuk, nem turmixoljuk) és időnként megkavarva főzzük a kívánt állag eléréséig - ez több óráig is eltarthat. Mi úgy szeretjük, ha van tartása és szép lassan folyik le fakanálról. Ekkor hozzáadjuk az eritritet, a kívánt fűszereket és folyamatosan keverve főzzük további 5 percig.

Fejreállítjuk az üvegeket, úgy tartósítunk (Olvasó felvétele)
Mehetnek a polcra (Olvasó felvétele)

A tűzről levéve azon nyomban (előzőleg sterilizált és jól zárható) üvegekbe töltjük, lezárjuk és fejre állítjuk. 1-2 óra elteltével az üvegeket visszafordítjuk és egy takaróba burkolva száraz dunsztban tartjuk legalább 1 napig. Másnap mehetnek a polcra, sorsukra várva. Ki palacsintában, ki kenyéren vagy egyszerűen csak a kiskanalak rejtelmei közt végzi. Jó étvágyat!

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás