A kánikula idejére egy tápláló, de nem kalóriadús, könnyen és előre elkészíthető ételt ajánlunk, amit munka után csak ki kell kapni a hűtőből, és máris ehetünk. Ezt a töltött tojást, mivel nem tartárral készül, a gluténmentesen és tejmentesen táplálkozók is élvezhetik, a cukorbetegekről nem is beszélve.
Töltött tojás tej-, cukor- és gluténmentes! (Szerző felvétele)
10 tojás
1-1,5 deci olívaolaj
0,5 dl tökmagolaj
só, zöldfűszer ízlés szerint
A tojásokat megfőzzük, ha kihűlt meghámozzuk, lemossuk. Egyesével (hosszában) félbevágjuk, a sárgáját kikotorjuk és egy külön keverőtálba tesszük, a fél tojásokat pedig egy nagy tálra egymás mellé rakjuk. A sárgáját kézi habverővel egyenletesen krémmé keverjük az olíva- és a tökmagolajjal. Fűszerezzük. Nyomózsákkal vagy simán kiskanállal visszatöltjük a fél tojásokat. Bazsalikomlevéllel vagy szárított, illetve friss paradicsomdarabkákkal díszítjük.
Az olívaolajjal kikevert tojáskrémbe – ízlés szerint - tonhalkonzervet vagy darált főtt sonkát is tehetünk, így hús is kerül a hidegtálasba.
Ha hiányzik a komolyabb húsmennyiség a tojás mellől, akkor előre elkészített hidegsülttel ajánljuk, például baconba göngyölt csirkemell- és csirkemájfalatokkal fejedelmi hidegvacsora.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre