Hűsítő áfonyaálom – Fodor Erika konyhájából

A nyári hőségben senki nem kapcsolja be a sütőt, ha nem muszáj, ilyenkor amúgy is a hűsítő, könnyű, hidegen elkészíthető desszertekre vágyunk. Ilyen például ez az áfonyaálom, amelyet úgy találtunk ki, hogy a gluténérzékenyek és a cukorbetegek számára is jó legyen. Tehetjük praktikusan kicsi befőttesüvegekbe, így zárható adagokban tudjuk hűtőben tartani, és bármikor előkaphatunk egyet, de megteszi a vizespohár is. Ha fedeles üvegtálba rakjuk össze, akkor pedig kellő hűtés után minitorta formájában kínálhatjuk.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.06.27.
Édesség

Hozzávalók

Áfonyaálom minitortára formázva (Fotó: A szerző felvétele)

20 dkg zabkeksz (normál vagy gluténmentes/glutén- és cukormentes)

20 dkg tejszínes krémsajt (natúr)

2 evőkanál tejföl

2,5 dl tejszín

20 dkg áfonya (mirelit vagy nyers)

cukor vagy eritrit ízlés szerint

Pohárban, plusz egy krémmel (Fotó: A szerző felvétele)

Elkészítés

Tálba lerakva (Fotó: A szerző felvétele)

A sajtkrémet a tejföllel kézi habverővel kikeverjük. A tejszínt elektromos gép segítségével felhabosítjuk. A két masszát keverőlapáttal összedolgozzuk, ízlés szerint édesítjük. Az áfonyát víz hozzáadása nélkül összerottyantjuk egy forrás erejéig.

Rottyantott áfonya (Fotó: A szerző felvétele)

Poharakba vagy kicsi befőttesüvegekbe összerakjuk a desszertet oly módon, hogy az aljára teszünk egy darab kekszet, majd krémet, majd leöntjük áfonyával, és ebben a sorrendben folytatjuk, amíg megtelik a pohár vagy a befőttesüvegünk. Ha egy nagy tálban készítjük el a desszertet, akkor is ugyanezt a rétegezést követjük. Ebből szép adagokat úgy tudunk tálalni, ha az áfonyaálmot legalább 6-8 órán át hagyjuk a hűtőben, és utána nagy méretű pogácsaszaggatóval minitortákat formázunk belőle.

Befőttesüvegben praktikus adagolásban, karamellizált keksszel a tetején (Fotó: A szerző felvétele)

Tuti tipp

Ha a krémből egy kis adagot kiveszünk, és abba 1-2 kanál rottyantott áfonyát keverünk, akkor még színesebbé tehetjük a hideg desszertünket, és egyik rétegként így a fehér és áfonya közé a lila gyümölcs egy másik átmenő árnyalatát is belevihetjük. Ráadásul nem csak a látványnak tesz jót!

Karamell nélkül, csak áfonyával (Fotó: A szerző felvétele)

+1 tipp

A hűsítő desszertet bármilyen idénygyümölcsből összerakhatjuk, ami éppen van otthon. Eper, cseresznye, meggy, feketeribizli, sárgadinnye, kivi, őszibarack, körte – akár keverve is , minél színesebb, annál ízesebb! Ha kedvünk tartja, a tetejét megbolondíthatjuk egy kis karamellizált kekszmorzsával, úgy ropogósabb lesz.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás