A nyári hőségben senki nem kapcsolja be a sütőt, ha nem muszáj, ilyenkor amúgy is a hűsítő, könnyű, hidegen elkészíthető desszertekre vágyunk. Ilyen például ez az áfonyaálom, amelyet úgy találtunk ki, hogy a gluténérzékenyek és a cukorbetegek számára is jó legyen. Tehetjük praktikusan kicsi befőttesüvegekbe, így zárható adagokban tudjuk hűtőben tartani, és bármikor előkaphatunk egyet, de megteszi a vizespohár is. Ha fedeles üvegtálba rakjuk össze, akkor pedig kellő hűtés után minitorta formájában kínálhatjuk.
20 dkg zabkeksz (normál vagy gluténmentes/glutén- és cukormentes)
20 dkg tejszínes krémsajt (natúr)
2 evőkanál tejföl
2,5 dl tejszín
20 dkg áfonya (mirelit vagy nyers)
cukor vagy eritrit ízlés szerint
A sajtkrémet a tejföllel kézi habverővel kikeverjük. A tejszínt elektromos gép segítségével felhabosítjuk. A két masszát keverőlapáttal összedolgozzuk, ízlés szerint édesítjük. Az áfonyát víz hozzáadása nélkül összerottyantjuk egy forrás erejéig.
Poharakba vagy kicsi befőttesüvegekbe összerakjuk a desszertet oly módon, hogy az aljára teszünk egy darab kekszet, majd krémet, majd leöntjük áfonyával, és ebben a sorrendben folytatjuk, amíg megtelik a pohár vagy a befőttesüvegünk. Ha egy nagy tálban készítjük el a desszertet, akkor is ugyanezt a rétegezést követjük. Ebből szép adagokat úgy tudunk tálalni, ha az áfonyaálmot legalább 6-8 órán át hagyjuk a hűtőben, és utána nagy méretű pogácsaszaggatóval minitortákat formázunk belőle.
Ha a krémből egy kis adagot kiveszünk, és abba 1-2 kanál rottyantott áfonyát keverünk, akkor még színesebbé tehetjük a hideg desszertünket, és egyik rétegként így a fehér és áfonya közé a lila gyümölcs egy másik átmenő árnyalatát is belevihetjük. Ráadásul nem csak a látványnak tesz jót!
A hűsítő desszertet bármilyen idénygyümölcsből összerakhatjuk, ami éppen van otthon. Eper, cseresznye, meggy, feketeribizli, sárgadinnye, kivi, őszibarack, körte – akár keverve is , minél színesebb, annál ízesebb! Ha kedvünk tartja, a tetejét megbolondíthatjuk egy kis karamellizált kekszmorzsával, úgy ropogósabb lesz.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre