A tiramisuval a legritkábban nyúlhatunk mellé, nem lehetnek sokan, akik nem szeretik a kávéval átitatott, dúskrémes, habkönnyű olasz klasszikust. Olyanok azonban egyre többen vannak, akik nagyon vágynak erre a mennyei desszertre, de vagy a liszt, vagy a tej, vagy a cukor miatt nem ehetik. Na, éppen nekik találtuk ki ezt a házilag előállítható, ízélményben maradéktalan, de mentes tiramisucsúcsot, hogy senkinek ne kelljen lemondania róla.
4 egész tojás
4 evőkanál langyos víz
4 evőkanál barnarizsliszt
2 evőkanál kölesliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 zacskó GM vaníliapudingpor
4 dl növényi tej (mandula-rizs-kókusz vegyes vagy bármelyik választható)
4 evőkanál eritrit (vagy nyírfacukor)
2,5 dl növényi tejszín (Hulala cukrozatlan)
1 pohár olasz feketekávé ízlés szerint ízesítve, választhatóan konyakkal, likőrrel, rummal szeszélyesítve
2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
A tojásfehérjét a hozzáadott vízzel habosra verjük.
Ha már félkemény, a cukrot fokozatosan hozzáadagolva verjük tovább a gépi habverővel.
Keverőlapáttal egyenletesen beledolgozzuk a tojássárgákat, majd a rizs- és köleslisztet fokozatosan és a sütőport.
Téglalap alakú tepsit kivajazunk (kókuszzsír vagy olaj), és megszórjuk a rizsliszttel. Beleegyengetjük a masszát, és mehet az előmelegített sütőbe – légkeverés, 180 fok.
Ha meghűlt, pogácsaszaggatóval kerek tallérokat gyártunk.
A növényi tejet felmelegítjük, és egyenletesen hozzákeverjük (kézi habverővel) a kevés növényi tejben feloldott pudingport.
Amikor már majdnem kész a puding, hozzáadjuk a cukrot, és azzal felfőzzük.
Hagyjuk kihűlni, de még langyosan, gépi habverővel belehabosítjuk a növényi tejszínt.
Egy kisebb kerek, lehetőleg fedeles üvegtál aljára rakunk egy réteg piskótatallért, amelyet lelocsolunk az ízesített (cukor, likőr) feketekávéval. Erre jön egy réteg házi mascarponekrém, majd kakaópor, majd ismét piskótatallér, krém és kakaópor. Ezt addig ismételjük, míg megtelik a tál. A tetején vagy kakaópor réteg lesz vagy a Tuti Tippnél ajánlott díszített tiramisufalatok. Rátesszük a fedelet, és mehet a hűtőbe, hogy összeázzanak, összeérjenek az ízek.
A piskótatallérokból önálló tiramisufalatokat is készíthetünk, amelyhez nem kell tányér és villa, tálalótálról kézbe kínálhatjuk. Ilyenkor a tallért meglocsoljuk az ízesített kávéval, nyomózsákkal feltesszük rá a házi mascarponénkat, a tetejét kakaóporral hintjük, és máris kész az egy falat tiramisu csúcsélmény!
Ha kimarad a piskótatallérból, tegyük el egy dobozban a hűtőbe, és/vagy kávé mellé eluzsonnázzuk vagy egy következő alkalommal poharakba tesszük, és egy pudinggal nyakon öntjük desszertnek.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre