Hatalmas büszkeség, három magyar sütemény is bekerült a világ legjobbjai közé





Bár a világon a legtöbb finom desszerttel Franciaország és az Amerikai Egyesült Államok büszkélkedhet, a magyar sütemények is az élmezőnyben végeztek. Mutatjuk, melyik három finomságról van szó.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.11.
Esterházy torta cukrászda sütemény

Minden nemzetnek megvan a maga egy-két (tíz-húsz) saját süteménye, és nincs olyan ember, aki ne esne gondolkozóba a „Mi a kedvenc desszerted?” kérdés hallatán, hiszen olyan nehéz kiválasztani a sok finomból a legkiemelkedőbbet! Nem volt ezzel másképp a CNN munkatársa, a gasztronómiai és utazási témákat feldolgozó Jen Rose Smith sem, aki kilenc éven keresztül utazta be a világ szinte összes országát annak érdekében, hogy kiválassza a legjobb sütemények otthonát. Végül egy top50-es listát állított össze, és míg sok ország csak egy-egy desszerttel képviselteti magát a listán, Magyarországról rögtön három is az élmezőnyben végzett: az Eszterházy-torta, a hókifli és a Rigójancsi.

 

Fotó: Pixabay

Az Eszterházy-torta kapcsán a szerző az eleganciát, a csokoládékrém lágyságát, a torta oldalát beborító pirított mandulaszeleteket, és természetesen a művészi pókhálót idéző, felső díszítést emelte ki. Bár az Eszterházy-torta története a Monarchia időszakáig nyúlik vissza, és a mai napig megtalálható a szomszédos országokban is, egyértelműen magyar sajátosság.

 

Pixabay

Akárcsak a hókifli, amely azzal hódította meg a szakértő – és több ezer laikus süteménykedvelő – szívét, hogy a zselés dzsemek helyett valódi gyümölcsös, darabos, elsősorban szilva- vagy baracklekvárral van megtöltve, de a mogyorókrémes vagy éppen a mákos hókiflik is erősítették a süti magas pontszámait. A kellően puha tésztáról és a porcukorról nem is beszélve!

 

Lágy kakaós piskóta, sárgabaracklekvár, csokikrém, és sötét csokoládéborítás – a kockákra vágott Rigójancsiról már olvasva is összefut a nyál az ember szájában, méltán ott a helye a legjobb ötvenben. Ráadásul a süteményhez még egy romantikus történet is fűződik: a névadó cigányprímás beleszeretett a már házas Caramane-Chimay belga hercegnőbe, és mivel az asszony viszonozta az érzéseit, megszöktette férjétől, és később feleségül is vette.

 

(Forrás: Pixabay)

Ugyan a három süteményünkkel az élmezőnyben szerepelünk, a szerző a francia és – némiképp elfogultan – az amerikai desszertművészetet hirdette meg győztesként, mindkét nemzet 6-6 édességgel képviselteti magát a listán. Franciaország esetében nem maradhatott le a habos csokoládémousse, az édes créme brulée és a fanyar citromtorta sem, míg az amerikaiak hozták többek között a jól ismert mázas fánkjukat, a változatosan ízesített sajttortáikat vagy éppen a ragacsos brownie-aikat. Természetesen a felsorolásból nem hiányozhatott az olasz főzött fagylalt vagy a tiramisu sem, de helyet kapott a törökök baklavája , az osztrák almás rétes és a német Fekete-erdő torta is. A legérdekesebb tétel pedig valószínűleg a szingapúri cendol: ezt a szirupos, fagyasztott kókusztej-alapú, utcai árusoknál is kapható édességet zöld rizslisztből készült zselével, egy trópusi fenyő leveléből nyert dzsússzal és édesített vörös babbal ízesítik.





Ezeket olvastad már?
Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás