Nem kell már otthon bajlódnunk a karácsonyi hal szétbontásával, az igazi halárus filézi nekünk, és sütés-főzésre készen vihetjük haza!
Karácsony előtt még a mostani járványhelyzetben is nagy a kereslet a halas pultoknál. A Fehérvári úti Vásárcsarnokban mi is a Halkikötőnél kötöttünk ki, hogy utána nézzünk, mi a kínálat, illetve milyen halat vesznek idén.
A Halkikötő főnökétől, Molnár Józseftől megtudtuk, az év minden napján tartanak élő halat, most a karácsonyi szezonban a ponty és a harcsa a sláger.
- Láthatóan növekszik a halfogyasztás idehaza. Az emberek egyre több bizalommal vannak a halhús iránt. Először persze csak a rántható fajtáktól indulnak, de a kíváncsiság és a kísérletező kedv miatt előbb-utóbb elcsábulnak a különlegesebb, esetleg picit bonyolultabban elkészíthető halak irányába is.
Molnár Katalin, a halas üzlet munkatársa hozzátette, ehhez az is hozzájárult – a tudatos halfogyasztást népszerűsítő kampányok mellett, hogy egyre többen szerették meg tengerparti nyaralásaik folyamán az ottani halféleségeket, amelyeket, itthon is esznek aztán, ha elérhetőek. És a Halkikötőben azok! A sósvízi halakból a makrélától az aranydurbincson keresztül a tengeri sügérig és rákfajtákig mindent találunk a pulton. Az édesvízi választékból úgyszintén.
-Mindent, ami a pultban van, itt bontunk, mi filézzük.
Ma már nem lehet a kádban úsztatni szentestéig az élő pontyot, de amelyiket a vevő kiválasztja, mi szétbontjuk, és „alkatrészenként” viheti el a friss halat. Ezt azért is szeretik, mert nem olyan egyszerű ám egy halat kifilézni.
Azoknak, akik szívesen újítanának, és a szokásos ponyton kívül mást is kipróbálnának, Molnár Katalin
a vajhalfilét grillen, a fehér tőkehalat, a vöröstonhal filét ajánlja – igény esetén receptet is kapunk tőle.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre