Így téliesítsd a motorodat!





A motorosok általában féltve őrzik és ápolják kedvencüket, de vajon mindenki tudja-e, hogyan kell „téliesíteni” a vasparipáját, ha jön a komolyabb lehűlés és már biztos, hogy a moci jó pár hónapig nem gurul az aszfalton? A Metropol összeszedte, mi az, amit muszáj elvégezni, mielőtt motorunk téli álomba merül…



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.05.
motoros tippek

Alap

Takarítsuk le! Rakjuk el tisztán, sár- és koszmentesen, hogy ne korrodálódjon.

Lassan fel kell készítenünk a mocit a télre (Fotó: Shutterstock)

Gumi

Régebben azt javasolták, bakoljuk fel a motort, de a mai gumiknál ez már nem életbevágó, sőt, a szakemberek úgy gondolják, az a helyes, ha egy kicsit túlfújjuk a kerekeket.

Akkumulátor

Vegyük ki az aksit, amire tegyük rá az akkuőrt, ami életben tartja tavaszig.

Üzemanyag

Legyen majdnem tele a tank, amihez, ha úgynevezett stabilizáló adalékot adunk hozzá, akkor nagy meglepetés nem érhet minket az első rügyfakadáskor.

Hajtás

A lánchajtású motorok láncát spray-jel, petróleummal vagy WD-40-nel is megtisztíthatjuk.

Olaj

6 ezer kilométerenként javasolt olajat cserélni. Ha ehhez közelítünk, inkább töltsük fel a motorunkat új kenőanyaggal. Csak akkor maradjon benne a használtolaj, ha az még viszonylag frissen került bele.

Folyadékok

Kétévente kell cserélni a hűtő- és fékfolyadékot, ha ez tavaszig aktuálissá válna, érdemes ezt még a kétkerekű eltétele előtt elvégezni.

Tárolás

Olyan helyet igyekezzünk neki találni, ahol csapadék és fagy nem tehet benne kárt. Ha nem tudjuk zárt helyre tenni a motort, akkor ajánlott egy erre a célra gyártott ponyvával becsomagolni.

Legyen lophatatlan

A lopás elleni védelem kulcsfontosságú a téliesítés idején. Azon túl, hogy megpróbálhatjuk leláncolni, érdemes olyan applikációt is bevetni a védekezésebe, ami elektronikus úton is őrizheti járgányunk nyugodt téli álmát.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás