Ez a két betűs kód jelzi, ha a tárolóedényed mérgező

Egy rejtett kétbetűs kód, amely a műanyag élelmiszer-tárolóedényekre van nyomtatva, elárulja, mennyire mérgezőek lehetnek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.07.03. 11:04
probléma bpa pp zavar műanyag kockázat

Viccesen szoktuk mondani, hogy mindenkinek van egy fiókja teli műanyag edényekkel. Ebből is látszik, hogy talán nincs is olyan háztartás, ahol ne lennének megtalálhatóak a műanyag ételhordó edények. Na de mi a helyzet magával a műanyaggal? Hiszen egyre többet hallani, hogy káros az emberi szervezetre. Létezik egy kétbetűs, rejtett kód, amely jelzi, hogy mely műanyag edények lehetnek mérgező hatással a szervezetünkre.

Fotó: Pexels

Azokon az edényeken, amelyeken a PP (polipropilén) vagy PE (polietilén) jelölés szerepel, azok biztonságosan használhatóak, nem kell tartanunk a mérgezéstől. Ezek a jelek általában az edények oldalán, vagy alján vannak az "újrahaszonítást jelző háromszög" mellett.

A polipropilént (PP) széles körben használják elviteles dobozokban és élelmiszertárolásban. Hőálló, BPA-mentes és általában mikrohullámú sütőben is használható, így az egyik legbiztonságosabb újrafelhasználható műanyag. 
A polietilén (PE) nagy sűrűségű (HDPE, 2-es jelzéssel) és kis sűrűségű (LDPE, 4-es jelzéssel) változatban kapható, amelyeket például műanyag zacskókban és nyomópalackokban használnak.
Egy másik forma, a PET (polietilén-tereftalát, 1-es jelzéssel), gyakran megtalálható vizespalackokban és fűszeres dobozokban, de csak egyszeri használatra szánják.

A műanyag tartály alján található háromszögbe bélyegzett újrahasznosítási szám egy másik fontos támpontot nyújt. Az 1., 2., 4. és 5. számú anyagokat általában biztonságosnak tekintik élelmiszeripari felhasználásra, míg a 3., 6. és 7. számúakat kerülni kell a kémiai kioldódással kapcsolatos aggodalmak miatt. Az 5-ös számmal és a „PP” betűkkel jelölt műanyagot a biztonságosabb műanyagtípusok közé sorolják, mivel hőálló és BPA-mentes. 

A BPA, vagy biszfenol A, egy ipari vegyi anyag. A BPA, vagy biszfenol A számos mindennapi termékben megtalálható, beleértve az élelmiszer- és italtároló edényeket is, és beoldódhat az ételekbe és italokba, különösen melegítés hatására.

 

Minden egyes alkalommal, amikor használják őket, kis mennyiségű BPA oldódik ki belőlük 

– figyelmeztetett Laura Vandenberg, a Massachusetts Amherst Egyetem környezetegészségügyi tudományok professzora.

A BPA-expozíció összefüggésbe hozható hormonális zavarokkal, mell- és prosztatarák fokozott kockázatával, szívproblémákkal, valamint csecsemők és gyermekek fejlődési problémáival. A BPA-nak való kismértékű kitettség is összefüggésbe hozható a meddőséggel, a gyermekek viselkedési problémáival és a hormonális zavarokkal.

A 3. számú anyag, a PVC (polivinil-klorid), mérgező vegyi anyagokat, például ólmot és vinil-kloridot szabadíthat fel hevítés vagy bomlás hatására. Ezek a vegyi anyagok súlyos egészségügyi problémákhoz kapcsolódnak, beleértve a hormonális egyensúlyhiányt, a termékenységi problémákat és a rákot. 
Az ólomnak való kitettség károsíthatja az agy fejlődését, különösen gyermekeknél. A vinil-kloridnak való hosszú távú kitettség a rákkal és a májkárosodással is összefüggésbe hozható.
A 6. számú, a polisztirol (PS), egy gyakran használt műanyag, elviteles dobozokban, kioldódhat belőle egy sztirol nevű vegyi anyag. A sztirolról ismert, hogy hatással van az idegrendszerre, hosszú távú használata esetén fejfájást, fáradtságot vagy memóriaproblémákat okozhat.  Idővel belélegezve vagy lenyelve tüdő- és légzési problémákkal is összefüggésbe hozható.

A 7-es számú, Egyéb, különféle műanyagok keveréke, és sok közülük biszfenol A-t (BPA) tartalmaz, egy olyan vegyi anyagot, amely az ösztrogénhez hasonlóan viselkedhet a szervezetben.

A szakértők a fokozott kémiai kioldódás kockázata miatt a műanyag edényekben – még a mikrohullámú sütőben használható jelölésűeknél is – történő mikrohullámú sütőben való melegítést is kerülni óva intenek.

A műanyagokban lévő lágyítók és kémiai anyagok átkerülhetnek a műanyagedényekből az ételekbe melegítés közben.
Olyan mindennapi tevékenységek, mint például a műanyag tárolók súrolószivaccsal való súrolása, erős mosószerekkel való mosása, vagy savas élelmiszerek, például paradicsomszósz vagy citrusfélék tárolása, lebonthatják a műanyagot és felgyorsíthatják a vegyi anyagok felszabadulását.

A szakértők határozottan azt javasolják, hogy a régebbi műanyag tartályokat BPA-mentes jelölésűekre cseréljük, vagy a biztonságosabb hosszú távú tárolás érdekében teljesen üvegre vagy rozsdamentes acélra váltsunk. 
És bár az 1-től 5-ig terjedő újrahasznosítási lehetőségek általában biztonságosabbak, a legjobb, ha kerüljük az egyszer használatos műanyagok, például a vizespalackok újrafelhasználását, amelyeket nem arra terveztek, hogy ellenálljanak az ismételt használatnak.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.