
Elképesztő: feltalálták a férfi fogamzásgátló tablettákat: hamarosan piacra dobják
Nagy változások jöhetnek a fogamzásgátlás világában.
Egy rejtett kétbetűs kód, amely a műanyag élelmiszertároló edényekre van nyomtatva, elárulja, mennyire mérgezőek lehetnek.
Viccesen szoktuk mondani, hogy mindenkinek van egy fiókja teli műanyag edényekkel. Ebből is látszik, hogy talán nincs is olyan háztartás, ahol ne lennének megtalálhatóak a műanyag ételhordó edények. Na de mi a helyzet magával a műanyaggal? Hiszen egyre többet hallani, hogy káros az emberi szervezetre. Létezik egy kétbetűs, rejtett kód, amely jelzi, hogy mely műanyag edények lehetnek mérgező hatással a szervezetünkre.
Azokon az edényeken, amelyeken a PP (polipropilén) vagy PE (polietilén) jelölés szerepel, azok biztonságosan használhatóak, nem kell tartanunk a mérgezéstől. Ezek a jelek általában az edények oldalán vagy alján vannak az „újrahaszonítást jelző háromszög” mellett.
A polipropilént (PP) széles körben használják elviteles dobozokban és élelmiszertárolásban. Hőálló, BPA-mentes és általában mikrohullámú sütőben is használható, így az egyik legbiztonságosabb újrafelhasználható műanyag.
A polietilén (PE) nagy sűrűségű (HDPE, 2-es jelzéssel) és kis sűrűségű (LDPE, 4-es jelzéssel) változatban kapható, amelyeket például műanyag zacskókban és nyomópalackokban használnak.
Egy másik forma, a PET (polietilén-tereftalát, 1-es jelzéssel) gyakran megtalálható vizespalackokban és fűszeresdobozokban, de csak egyszeri használatra szánják.
A műanyag tartály alján található háromszögbe bélyegzett újrahasznosítási szám egy másik fontos támpontot nyújt. Az 1., 2., 4. és 5. számú anyagokat általában biztonságosnak tekintik élelmiszeripari felhasználásra, míg a 3., 6. és 7. számúakat kerülni kell a kémiai kioldódással kapcsolatos aggodalmak miatt. Az 5-ös számmal és a PP betűkkel jelölt műanyagot a biztonságosabb műanyagtípusok közé sorolják, mivel hőálló és BPA-mentes.
A BPA, vagy biszfenol A, egy ipari vegyi anyag. A BPA, vagy biszfenol A számos mindennapi termékben megtalálható, beleértve az élelmiszer- és italtároló edényeket is, és beoldódhat az ételekbe és italokba, különösen melegítés hatására.
Minden egyes alkalommal, amikor használják őket, kis mennyiségű BPA oldódik ki belőlük
– figyelmeztetett Laura Vandenberg, a Massachusetts Amherst Egyetem környezet-egészségügyi tudományok professzora.
A BPA-expozíció összefüggésbe hozható hormonális zavarokkal, mell- és prosztatarák fokozott kockázatával, szívproblémákkal, valamint csecsemők és gyermekek fejlődési problémáival. A BPA-nak való kismértékű kitettség is összefüggésbe hozható a meddőséggel, a gyermekek viselkedési problémáival és a hormonális zavarokkal.
A 3. számú anyag, a PVC (polivinil-klorid) mérgező vegyi anyagokat, például ólmot és vinil-kloridot szabadíthat fel hevítés vagy bomlás hatására. Ezek a vegyi anyagok súlyos egészségügyi problémákhoz kapcsolódnak, beleértve a hormonális egyensúlyhiányt, a termékenységi problémákat és a rákot.
Az ólomnak való kitettség károsíthatja az agy fejlődését, különösen gyermekeknél. A vinil-kloridnak való hosszú távú kitettség a rákkal és a májkárosodással is összefüggésbe hozható.
A 6. számú, a polisztirol (PS), egy gyakran használt műanyag, elviteles dobozokban, kioldódhat belőle egy sztirol nevű vegyi anyag. A sztirolról ismert, hogy hatással van az idegrendszerre, hosszú távú használata esetén fejfájást, fáradtságot vagy memóriaproblémákat okozhat. Idővel belélegezve vagy lenyelve tüdő- és légzési problémákkal is összefüggésbe hozható.
A 7-es számú, egyéb, különféle műanyagok keveréke, és sok közülük biszfenol A-t (BPA) tartalmaz, egy olyan vegyi anyagot, amely az ösztrogénhez hasonlóan viselkedhet a szervezetben.
A szakértők a fokozott kémiai kioldódás kockázata miatt a műanyag edényekben – még a mikrohullámú sütőben használható jelölésűeknél is – történő mikrohullámú sütőben való melegítéstől óva intenek.
A műanyagokban lévő lágyítók és kémiai anyagok átkerülhetnek a műanyag edényekből az ételekbe melegítés közben.
Olyan mindennapi tevékenységek, mint például a műanyag tárolók súrolószivaccsal való súrolása, erős mosószerekkel való mosása, vagy savas élelmiszerek, például paradicsomszósz vagy citrusfélék tárolása, lebonthatják a műanyagot és felgyorsíthatják a vegyi anyagok felszabadulását.
A szakértők határozottan azt javasolják, hogy a régebbi műanyag tartályokat BPA-mentes jelölésűekre cseréljük, vagy a biztonságosabb hosszú távú tárolás érdekében teljesen üvegre vagy rozsdamentes acélra váltsunk.
És bár az 1-től 5-ig terjedő újrahasznosítási lehetőségek általában biztonságosabbak, a legjobb, ha kerüljük az egyszer használatos műanyagok, például a vizespalackok újrafelhasználását, amelyeket nem arra terveztek, hogy ellenálljanak az ismételt használatnak.
Nagy változások jöhetnek a fogamzásgátlás világában.
A kutatók izgatottan várják a vizsgálatok eredményeit.
3+1 tipp, ami fokozza az izgalmat.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.