A BPA-expozíció összefüggésbe hozható hormonális zavarokkal, mell- és prosztatarák fokozott kockázatával, szívproblémákkal, valamint csecsemők és gyermekek fejlődési problémáival. A BPA-nak való kismértékű kitettség is összefüggésbe hozható a meddőséggel, a gyermekek viselkedési problémáival és a hormonális zavarokkal.
A 3. számú anyag, a PVC (polivinil-klorid), mérgező vegyi anyagokat, például ólmot és vinil-kloridot szabadíthat fel hevítés vagy bomlás hatására. Ezek a vegyi anyagok súlyos egészségügyi problémákhoz kapcsolódnak, beleértve a hormonális egyensúlyhiányt, a termékenységi problémákat és a rákot.
Az ólomnak való kitettség károsíthatja az agy fejlődését, különösen gyermekeknél. A vinil-kloridnak való hosszú távú kitettség a rákkal és a májkárosodással is összefüggésbe hozható.
A 6. számú, a polisztirol (PS), egy gyakran használt műanyag, elviteles dobozokban, kioldódhat belőle egy sztirol nevű vegyi anyag. A sztirolról ismert, hogy hatással van az idegrendszerre, hosszú távú használata esetén fejfájást, fáradtságot vagy memóriaproblémákat okozhat. Idővel belélegezve vagy lenyelve tüdő- és légzési problémákkal is összefüggésbe hozható.
A 7-es számú, Egyéb, különféle műanyagok keveréke, és sok közülük biszfenol A-t (BPA) tartalmaz, egy olyan vegyi anyagot, amely az ösztrogénhez hasonlóan viselkedhet a szervezetben.
A szakértők a fokozott kémiai kioldódás kockázata miatt a műanyag edényekben – még a mikrohullámú sütőben használható jelölésűeknél is – történő mikrohullámú sütőben való melegítést is kerülni óva intenek.
A műanyagokban lévő lágyítók és kémiai anyagok átkerülhetnek a műanyagedényekből az ételekbe melegítés közben.
Olyan mindennapi tevékenységek, mint például a műanyag tárolók súrolószivaccsal való súrolása, erős mosószerekkel való mosása, vagy savas élelmiszerek, például paradicsomszósz vagy citrusfélék tárolása, lebonthatják a műanyagot és felgyorsíthatják a vegyi anyagok felszabadulását.