Nagymama receptjei: 5 desszert, amitől azonnal nosztalgikus hangulatba kerülsz

Íme pár remek recept!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.03.16. 12:00
Módosítva: 2025.03.16. 13:54
recept desszert nagymama

Házi krémes

A,Polish,Cream,Pie,Made,Of,Two,Layers,Of,Puff
Fotó: Agnes Kantaruk

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 csomag leveles tészta
  • liszt a nyújtáshoz

A krémhez:

  • 1 l zsíros tej
  • 35 dkg kristálycukor
  • 12 dkg rétesliszt
  • 1 vaníliarúd
  • 10 tojássárgája
  • 1 l habtejszín

Elkészítés:

1. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 2 mm vastagra. Vágjuk ketté, mindkét lapot tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd szurkáljuk meg villával, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon. Egyenként süssük meg a lapokat 170 fokos sütőben kb. 20 perc alatt.

2. A krémhez langyosítsuk meg a tejet, szórjuk bele a cukrot, a lisztet, a vaníliarúd kikapart magjait, majd csorgassuk bele a villával felvert tojássárgáját.

3. Folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg a krém besűrűsödik. Ekkor húzzuk le a tűzről, és kevergetve hagyjuk kihűlni.

4. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk a kihűlt krémbe. Tegyük az egyik kihűlt tésztalapot egy tepsibe, simítsuk rá a krémet, majd fedjük be a korábban négyzetekre vágott másik lappal.

5. Tegyük be a süteményt a hűtőbe, és hagyjuk állni 2 órán át.

60 perc

Aranygaluska vaníliasodóval

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (4 adaghoz):

A tésztához:

  • 2,5 dkg porcukor
  • 25 dkg liszt (bl55)
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1,2 dl tej
  • 1 citrom héja

A szóráshoz, kenéshez:

  • 11 dkg darált dió
  • 9 dkg kristálycukor
  • fél reszelt citromhéj
  • 10 dkg vaj

A vaníliasodóhoz:

  • 7,5 dl tej
  • 1 szál vaníliarúd
  • 5 dkg kristálycukor
  • 7 tojássárgája
  • 4 dkg liszt (bl55)

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit egy robotgép üstjébe öntjük vigyázva, hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. A kelt tésztát egyneművé dolgozzuk a géppel.

2. Egy üvegedényt vékonyan kikenünk olajjal, és a tésztát beleöntjük. Így könnyebben kifordul majd a kelesztés után. Egy konyharuhával lefedve meleg helyen legalább egy órán át kelesztjük a tésztát.

3. Amíg kel a tészta, vékonyan kivajazunk, kilisztezünk egy 26 cm átmérőjű tortakarikát.

4. Egy tálban összekeverjük a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral és a citromhéjjal. A vajat felolvasztjuk teljesen.

5. A vaníliasodó elkészítéséhez a tejet felforraljuk egy lábasban a vaníliarúd kikapart magjaival, majd levesszük a tűzről. A cukrot, a tojássárgát és a lisztet alaposan összekeverjük, majd a felforrt tejet lassan hozzácsorgatjuk.

6. Az egészet visszaöntjük a lábasba, és addig főzzük, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ezután el is zárhatjuk alatta a tüzet, mert még tovább fog sűrűsödni a lábasban. Fontos, hogy ne legyen pudingsűrűségű, mert az már nem sodó.

7. Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen 1-2 cm vastagra kinyújtjuk, majd nagyjából egyforma darabokat szaggatunk belőle pogácsaszaggatóval.

8. A tésztagaluskákat a kivajazott, kilisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan az olvasztott vajjal, majd a cukros dióval vastagon megszórjuk. Addig rétegezzük, amíg a forma megtelik. Ha megtelt a tortaforma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.

9. Ezután 170 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Az aranybarnára sült galuskákat a már kihűlt sodóval alaposan nyakon öntve fogyasszuk.

Női szeszély

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (6 adaghoz):

  • 7 tojás
  • 14 dkg vaj
  • 28 dkg kristálycukor
  • 14 dkg liszt
  • 1 ek. sütőpor
  • sárgabaracklekvár

Elkészítés:

1. A női szeszély elkészítéséhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját összedolgozzuk a cukor felével és a vajjal, majd hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport.

2. Egy kivajazott tepsibe simítjuk a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

3. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével.

4. A süteménylapot kivesszük a sütőből, még forrón megkenjük a baracklekvárral, majd elsimítjuk rajta a tojásfehérjehabot, és visszatesszük a sütőbe. Nagyjából még 10 percig sütjük, amíg a fehérje kissé megpirul.

5. Kivesszük a süteményt a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Kockákra vágva kínáljuk.

50 perc

Túrókrémes palacsinta málnaszósszal

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók 16 adaghoz:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 4 dl tej
  • 3 dl szóda
  • olaj

A krémhez:

  • 25 dkg túró
  • fél pohár joghurt
  • fél pohár tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom (reszelt héja)
  • 5 szem friss málna

Az öntethez:

  • 30 dkg friss málna
  • fél citrom leve
  • 5 levél menta
  • 5 dkg porcukor

Elkészítés:

1. A tészta elkészítéséhez tálba szitáljuk a lisztet a sóval. A közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a tojásokat, majd ráöntjük a tejet és a szódát is. Alaposan összedolgozzuk. Akkor jó, ha a tésztamassza sűrű és krémes.

2. Egy 16-18 cm-es serpenyőt felforrósítunk. Egy kevés olajjal megkenjük, majd beleadagolunk kb. egy merőkanálnyit a tésztából úgy, hogy a massza az egész serpenyőt kitöltse.

3. Közepes lángon a palacsinta egyik oldalát addig sütjük, amíg a széle el nem válik a serpenyő aljától. Ekkor késsel vagy szilikonlapáttal megfordítjuk, a másik oldalát is aranyszínűre sütjük, és tányérra csúsztatjuk.

4. A krémhez a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a joghurtot, a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a friss málnaszemeket, majd krémesre keverjük.

5. A málnaöntethez egy keverőedényben botmixerrel összeturmixoljuk a málnát, a citrom levét, a mentát és a porcukrot. Így is fel lehet használni, de ha valakit zavar, akkor át is lehet passzírozni egy szűrőn, hogy a magok ne kerüljenek bele.

6. A palacsintákat megtöltjük a túrókrémmel, feltekerjük, és a málnaszósszal leöntjük. Friss málnaszemekkel, porcukorral és mentalevelekkel díszíthetjük.

45 perc

Mirinda szelet

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (4 adaghoz):

A kakaós tésztához:

  • 6 tojás
  • 1 csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 7-8 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 evőkanál kakaópor

A túrós réteghez:

  • 50 dkg túró
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • narancshéj

A narancsos réteghez:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 dl narancslé
  • 5 dl mirinda
  • 3-4 evőkanál cukor

Elkészítés:

1. A tojásokat egy tálba tesszük, nem kell azokat szétválasztani. Beleszórunk egy csipet sót, hozzáadjuk a cukrot és habosra keverjük.

2. Ezután jöhet bele az olaj, a liszt, egy csomag sütőpor és a kakaó. Simára keverjük a tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 40 perc alatt készre sütjük.

3. Amíg hűl a tészta, addig a puha vajat összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal. Hozzáadjuk a túrót, és alaposan eldolgozzuk. Nem baj, ha közben kissé összetörjük a rögöket.

4. A pudingport és a cukrot egy kis tálban csomómentesre keverjük egy kevés friss narancslével. A narancsos üdítőt (Mirindát vagy Fantát) egy lábasban melegíteni kezdjük, és hozzáöntjük a pudingporos keveréket. Alacsony lángon addig főzzük, amíg el nem veszti a fényességét.

5. A túrókrémet a kihűlt csokis piskótára simítjuk, majd erre kerül a narancsos puding. Hűtőbe tesszük, és tálalásig két-három órát pihentetjük.

6. Gusztusos kockákra vágva tálalhatjuk is.

60 perc + pihentetés

Forrás: Fanny magazin

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás