Figyelj oda: ez az 5 mindennapi dolog károsíthatja a szemed anélkül, hogy tudnál róla

Kitálaltak az orvosok a lehetséges kockázatokról.



Megosztás
Szerző: L.A.
Létrehozva: 2024.10.25. 12:00
szem látásellenőrzés látás

Az egészségügyi szakértők szerint a látás a legfontosabb az öt érzékszervünk közül, de van néhány dolog, amit tudtán kívül csinálhat az ember és ront a látásán.

Illusztráció / Fotó: Pixabay

Azt már tudjuk, hogy a képernyők bámulásával töltött túl sok idő árt nekünk, de a Unilad szerint 2023 végétől az Egyesült Államokban az emberek hetente átlagosan 59 órát és 56 percet töltenek képernyőhasználattal. Ebből több mint 32 órát pedig tévézéssel töltenek. Most két egészségügyi szakember elárulta, hogy milyen mindennapos dolgok károsíthatják a szemünket.

1. Túl sok képernyőidő

A legnyilvánvalóbb tehát, amely károsítja a szemünket, az az, hogy túl sok időt töltünk képernyő nézegetésével. Ezt nehéz elkerülni, hiszen a munkahelyi laptopok, telefonok és tévéképernyők nagyjából állandó használatban vannak.

Ám a túl sok képernyőidő a szem megterheléséhez vezethet, amelynek tünetei közé tartozik a szemszárazság, fejfájás és homályos látás – figyelmeztet dr. Jørn Slot Jørgensen, a londoni Laser Eye Clinic munkatársa.

A legjobb, ha lehetőség szerint korlátozzuk a képernyő előtt töltött időt, és rendszeresen tartunk szüneteket.

2. Rosszul megvilágított helyen dolgozni

Könnyen megterhelheted a szemed, ha rosszul megvilágított – túl világos vagy túl sötét – helyen dolgozol vagy olvasol. Ez azért van, mert a szemednek még keményebben kell dolgoznia, hogy lásson. A Kanadai Munkahelyi Egészségügyi és Biztonsági Központ szerint a rossz megvilágítás egészségügyi kockázatot jelenthet:

A túl sok vagy túl kevés fény megterheli a szemet, és szempanaszokat, égő érzést és fejfájást okozhat.

3. Napszemüveg nélkül

Hasonlóképpen, ha nem viselünk napszemüveget – vagy nem a megfelelő fajtát –, az káros UV-sugárzásnak teheti ki a szemünket. Evelyn Mensah, a Central Middlesex Kórház szemész szakorvosa és szemsebésze kiemeli, hogy „nem minden napszemüveg szűri az UV-fényt”. Olyan napszemüveget válasszunk, amelynek címkéjén UV400-as minősítés vagy „100%-os UV-védelem” szerepel. Ezek a napszemüvegek az UVA- és UVB-sugárzás több mint 99%-át blokkolják, és a legnagyobb védelmet nyújtják az UV-sugarak ellen.

Mensah hozzátette:

Soha ne nézzen közvetlenül a napba, mert ez napégést okozhat, ami maradandó látásvesztéshez vezethet.

4. Nem viselsz dioptriás szemüveget

Mensah hangsúlyozza a dioptriás szemüveg viselésének fontosságát: van egy széles körben elterjedt tévhit, hogy az orvos által előírt szemüveg viselése rontja a látást. Ez az elképzelés nincs így, ha szükséges a szemüveg, hordani kell.

5. Táplálkozás, életmód

Az egészséges táplálkozásnak rengeteg előnye van, így nem csoda, hogy a napi öt adag gyümölcs és zöldség elfogyasztása és a megfelelő vitaminok bevitele segíthet a szemnek.

Ha így teszel, csökkentheted az időskori makuladegeneráció kockázatát, amely a látómező közepén homályos vagy egyáltalán nem látást eredményezhet.
Az egyéb egészségtelen szokások, például a dohányzás elhagyása szintén segíthet.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás