Kiderült: ez a népszerű ital vonzza a szúnyogokat

Ezt a folyadékot érdemes ebben az időszakban kerülni.



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2024.09.19. 17:00
döbbenetes sör szúnyog rovar alkohol

Általánosan elterjedt dolog az, hogy minél több alkoholt iszol, annál kevésbé leszel vonzó. De amikor a szúnyogokról van szó, úgy tűnik, éppen az ellenkezője igaz.

A sör hívogató a szúnyogok számára / Fotó: Szendi Péter (Illusztráció)

Az Anopheles gambiae (a maláriát terjesztő szúnyog) úgy gondolja, hogy néhány korsó sör után vonzóvá válsz számára, és ennek bizonyítására különböző kísérletet végeztek el.

A szúnyogok ugyanis szaglás után tájékozódnak és találják meg áldozataikat. Thierry Lefevre-nek sikerült kapcsolatot találnia a sörivók és a szúnyogcsípések között azáltal, hogy az emberi szagot több ezer élőlény érezte. Mint arról a National Geographic beszámolt, Lefevre 43 férfit toborzott a nyugat-afrikai Burkina Fasóból, és két lezárt szabadtéri sátor egyikébe küldte őket.

Az egyik sátor üresen állt, a másikban azonban az önkéntesek vagy egy liter vizet, vagy ugyanennyi sört ittak. Egy ventilátor elkezdte pumpálni a levegőt a sátorból, különböző csöveken keresztül egy-egy szúnyogokkal teli pohárba.

A rovaroknak ezután nagyon nehéz döntést kellett hozniuk, hogy melyik sátor nyerte el a tetszésüket. Ahelyett, hogy hagyták volna, hogy a szúnyogok a sok emberre rátámadjanak, inkább éppen időben elkapták őket.

A kísérlet azonban így is fontosnak bizonyult, mivel Lefevre kimutatta, hogy egy sörivó szaga 15 perccel egy liter sör lehúzása után 65 százalékkal növelte az arra repülni hajlamos szúnyogok arányát. Sőt, ami még ennél is fontosabb, hogy a vizet ivók szaga nem volt hatással a vérszívókra.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi az, ami a szúnyogok számára ennyire hívogató a sört fogyasztókban? Ám ez egyelőre megválaszolatlanul marad, mivel erre még a tudósok sem tudtak rájönni. A szúnyogokat eléggé vonzza a testhő is, ami azért furcsa, mert a sör valójában csökkenti a test hőfokát. Ugyanakkor a vérszívók mindig este csapnak le áldozataikra, ez pedig egybeesik a sörfogyasztás idejével – írja a Unilad.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás