3 fincsi desszert, amiért az unokák is rajonganak majd

Látogatóba jönnek az unokák? Ezeknek az édességeknek senki nem tud majd ellenállni!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.09.30.
desszert süti unoka

A Fanny magazin mutat néhány örök kedvencet, amit bármelyik nagyi szívesen elkészít majd az unokáinak.

Fotó: Tyukodi László / Fanny magazin

Fanta-szelet 
 

Hozzávalók (25 szelethez):

A tésztához:

4 db tojás

6 ek. porcukor

100 ml olaj

1 tasak sütőpor

2 ek. holland kakaópor

4 ek. finomliszt

A túrókrémhez:

150 g puha vaj

320 g kristálycukor

750 g krémesebb túró

½ db citrom

1 tasak vaníliás cukor

Fanta-krém:

700 ml narancsízű Fanta üdítőital

1½ tasak vaníliás pudingpor

5 ek. kristálycukor


 

1. A tojásokat válasszuk szét. A sárgájákat a porcukorral keverjük habosra. Csorgassuk hozzá az olajat. Adjuk hozzá a sütőport, a kakaóport és a lisztet, dolgozzuk össze. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, majd forgassuk a kakaós masszához. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig.

2. A túrókrémhez a puha vajat a cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a túrót, a vaníliás cukrot és a citrom kifacsart levét. Botmixerrel törjük össze, majd simítsuk a kihűlt piskóta tetejére.

3. A pudingport a cukorral, valamint egy kevés üdítőitallal keverjük csomómentesre. Öntsük hozzá a többi üdítőt is, és főzzük addig, amíg a krém áttetsző nem lesz. Ne főzzük túl, mert akkor megrepedhet a tészta tetején. Hagyjuk langyosra hűlni, majd öntsük a túrókrém tetejére, és tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Elkészítési idő: 60 perc + hűtés

Egy szelet: 235 kcal


 

Nagymama almás pitéje 

 

Hozzávalók (20 szelethez) 

150 g vaj + a tepsihez 

1 tasak sütőpor

300 g liszt + a nyújtáshoz

2 ek. tejföl 

1 db tojássárgája 

1 tasak vaníliás cukor 

1 csipet só

zsemlemorzsa a tepsihez

1 db tojásfehérje 

A töltelékhez:

2 kg alma

3 ek. kristálycukor

½ db citrom

1 tk. őrölt fahéj 

1 tasak vaníliás cukor

 

1. A két tenyerünk között morzsoljuk össze a hideg vajat a sütőporral elvegyített liszttel. Adjuk hozzá a tejföllel kikevert tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a sót. Alaposan gyúrjuk össze, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.

2. A töltelékhez hámozzuk meg az almákat, távolítsuk el a magházukat. A húsukat reszeljük le nagyobb lyukú reszelőn, és keverjük össze a kristálycukorral és a citrom kifacsart levével. 

3. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tészta 2/3-át kb. 1 cm vastagra, és tegyük kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe. Osszuk el rajta az almás tölteléket, szórjuk meg azt a fahéjjal elvegyített vaníliás cukorral, majd süssük a 190 fokos sütőben 10 percig.

4. Liszttel meghintett felületen nyújtsuk ki a maradék tésztát 0,5 cm vastagra, és fedjük be vele az elősütött süteményt. Kenjük meg a felhabosított tojásfehérjével, és süssük további 35 percig. 


János tippje: Ha a tészta túl kemény, további 1 ek. tejföllel lágyíthatja azt.


Elkészítési idő: 65 perc + hűtés

155 kcal


 

Puncsos mignon

 

Hozzávalók (35 darabhoz):

A piskótához:

10 db tojás

200 g kristálycukor

200 g liszt

1½ tasak sütőpor

vaj a tepsihez

A puncsos bevonathoz:

200 ml narancslé

150 g kristálycukor

25 ml rum 

2 ek. kakaópor

A bevonathoz:

500 g kristálycukor

1 tk. 20%-os ecet

piros ételfesték


 

1. A tojásokat válasszuk szét. A sárgájákat keverjük fehéredésig a cukorral. Szitáljuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd dolgozzuk össze. A fehérjéket verjük kemény habbá. Óvatos mozdulatokkal forgassuk a sárgájás masszához. Osszuk a tésztamasszát három részre, majd simítsuk adagonként egy 36×25 cm-es kivajazott tepsibe. Süssük egyenként 180 fokon kb. 15 percig. 

2. Közben főzzük sziruposra a narancslét a cukorral és 100 ml vízzel. Az egyik kisült piskótalapot locsoljuk meg egy kevés sziruppal és a rummal, majd szórjuk meg a kakaóval. Tegyük ezt a piskótalapot a két száraz lap közé, kissé nyomkodjuk le, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára. A rétegezett piskóta széleit vágjuk le, majd vágjuk fel az összeillesztett lapokat 4×4 cm-es kockákra. 

3. A mázhoz forraljunk fel 250 ml vizet a cukorral és az ecettel. Kis lángon főzzük 10 percig. Öntsük a keveréket tálba, adjunk hozzá néhány csepp piros ételfestéket, majd kevergetve hagyjuk langyosra hűlni kb. 12 perc alatt. Végül vonjuk be a mázzal a süteményeket, és hagyjuk megszilárdulni. 


Elkészítési idő: 120 perc + hűtés

Egy darab: 140 kcal


 

Diós kosárka, ahogy a nagyi csinálta
 

A tésztához (kb. 20 darabhoz):

300 g liszt

1 csomag sütőpor

100 g porcukor

120 g margarin

2 db tojássárgája

100 ml tej

A töltelékhez:

2 db tojásfehérje

100 g kristálycukor

200 g darált dió

sárgabaracklekvár

A formákhoz:

vaj
 

1. Öntsük a lisztet egy tálba, keverjük el a sütőporral. Adjuk hozzá a porcukrot, a margarint, a tojássárgáját, a tejet és alaposan dolgozzuk össze.

2. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. A cukrot és a darált diót keverjük össze és keverjük óvatosan a tojáshabhoz.

3. A kosárkaformákat sorakoztassuk egy tepsire, kenjük ki olvasztott vajjal. A tésztából tépjünk diónyi nagyságú darabokat, és egyenletesen nyomkodjuk el a formába. Mindegyik aljába tegyünk egy teáskanálnyi baracklekvárt, végül töltsük meg a diós habbal.

4. A diós kosárkákat 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.

Elkészítési idő: 45 perc


 

Kefires meggyes süti
 

Hozzávalók (12 szelethez):

1 pohár (150 g) kefir
2 pohár kristálycukor
4 db tojás

1 pohár olaj

1 tasak sütőpor

1 tasak vaníliás cukor

3 pohár liszt + a tepsihez

vaj a tepsihez
1 üveg (680 g-os) magozottmeggy-befőtt 
porcukor a szóráshoz

 

1. Tegyük tálba a kefirt, majd adjuk hozzá a kristálycukorral a felhabosított tojásokat. Ezután forgassuk bele az olajat, valamint a sütőporral és a vaníliás cukorral elvegyített lisztet. Végül alaposan keverjük össze az egészet.
2. Simítsuk a tésztamasszát egy kivajazott, kilisztezett tepsibe, szórjuk rá az alaposan lecsepegtetett meggyet, és toljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Végül vegyük ki, és hagyjuk kissé hűlni a süteményt. Felszeletelve, némi porcukorral meghintve tálaljuk. 

 

Elkészítési idő: 45 perc

Egy darab: 385 kcal

 

A cukor, a liszt és az olaj kiméréséhez használja a kefir poharát.

 

 

Meggyes-mákos kocka

 

Hozzávalók (20 darabhoz):

1 üveg (680 g) magozottmeggy-befőtt

200 ml tej

140 g darált mák

200 g liszt

100 g darált mandula

3 tk. sütőpor

300 g puha vaj + a tepsihez

175 g kristálycukor

5 db tojás

1 1/2 ek. mandulalikőr

porcukor a szóráshoz


 

1. A befőttet szűrjük és csepegtessük le. A tejet melegítsük meg, majd szórjuk bele a darált mákot, és forraljuk 2-3 percig. Húzzuk le a tűzről, és lefedve pihentessük a keveréket 10 percig.

2. Közben vegyítsük el a lisztet a darált mandulával, 1 csipet sóval és a sütőporral. Egy másik tálban habosítsuk fel a vajat a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Kis adagokban, a lisztes eleggyel felváltva dolgozzuk bele a tejes-mákos keveréket. Ezután ízesítsük a masszát a likőrrel. 

3. Simítsuk a tésztát egy kivajazott tepsibe, nyomkodjuk bele a meggyszemeket, majd toljuk a 160 fokra előmelegített sütőbe 40 percre. Végül vegyük ki, és hagyjuk kihűlni a süteményt. Felszeletelve, némi porcukorral meghintve tálaljuk. 
 

Elkészítési idő: 75 perc

Egy darab: 285 kcal



 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás