Látogatóba jönnek az unokák? Ezeknek az édességeknek senki nem tud majd ellenállni!
A Fanny magazin mutat néhány örök kedvencet, amit bármelyik nagyi szívesen elkészít majd az unokáinak.
Hozzávalók (25 szelethez):
A tésztához:
4 db tojás
6 ek. porcukor
100 ml olaj
1 tasak sütőpor
2 ek. holland kakaópor
4 ek. finomliszt
A túrókrémhez:
150 g puha vaj
320 g kristálycukor
750 g krémesebb túró
½ db citrom
1 tasak vaníliás cukor
Fanta-krém:
700 ml narancsízű Fanta üdítőital
1½ tasak vaníliás pudingpor
5 ek. kristálycukor
1. A tojásokat válasszuk szét. A sárgájákat a porcukorral keverjük habosra. Csorgassuk hozzá az olajat. Adjuk hozzá a sütőport, a kakaóport és a lisztet, dolgozzuk össze. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, majd forgassuk a kakaós masszához. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig.
2. A túrókrémhez a puha vajat a cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a túrót, a vaníliás cukrot és a citrom kifacsart levét. Botmixerrel törjük össze, majd simítsuk a kihűlt piskóta tetejére.
3. A pudingport a cukorral, valamint egy kevés üdítőitallal keverjük csomómentesre. Öntsük hozzá a többi üdítőt is, és főzzük addig, amíg a krém áttetsző nem lesz. Ne főzzük túl, mert akkor megrepedhet a tészta tetején. Hagyjuk langyosra hűlni, majd öntsük a túrókrém tetejére, és tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Elkészítési idő: 60 perc + hűtés
Egy szelet: 235 kcal
Hozzávalók (20 szelethez)
150 g vaj + a tepsihez
1 tasak sütőpor
300 g liszt + a nyújtáshoz
2 ek. tejföl
1 db tojássárgája
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
zsemlemorzsa a tepsihez
1 db tojásfehérje
A töltelékhez:
2 kg alma
3 ek. kristálycukor
½ db citrom
1 tk. őrölt fahéj
1 tasak vaníliás cukor
1. A két tenyerünk között morzsoljuk össze a hideg vajat a sütőporral elvegyített liszttel. Adjuk hozzá a tejföllel kikevert tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a sót. Alaposan gyúrjuk össze, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.
2. A töltelékhez hámozzuk meg az almákat, távolítsuk el a magházukat. A húsukat reszeljük le nagyobb lyukú reszelőn, és keverjük össze a kristálycukorral és a citrom kifacsart levével.
3. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tészta 2/3-át kb. 1 cm vastagra, és tegyük kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe. Osszuk el rajta az almás tölteléket, szórjuk meg azt a fahéjjal elvegyített vaníliás cukorral, majd süssük a 190 fokos sütőben 10 percig.
4. Liszttel meghintett felületen nyújtsuk ki a maradék tésztát 0,5 cm vastagra, és fedjük be vele az elősütött süteményt. Kenjük meg a felhabosított tojásfehérjével, és süssük további 35 percig.
János tippje: Ha a tészta túl kemény, további 1 ek. tejföllel lágyíthatja azt.
Elkészítési idő: 65 perc + hűtés
155 kcal
Hozzávalók (35 darabhoz):
A piskótához:
10 db tojás
200 g kristálycukor
200 g liszt
1½ tasak sütőpor
vaj a tepsihez
A puncsos bevonathoz:
200 ml narancslé
150 g kristálycukor
25 ml rum
2 ek. kakaópor
A bevonathoz:
500 g kristálycukor
1 tk. 20%-os ecet
piros ételfesték
1. A tojásokat válasszuk szét. A sárgájákat keverjük fehéredésig a cukorral. Szitáljuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd dolgozzuk össze. A fehérjéket verjük kemény habbá. Óvatos mozdulatokkal forgassuk a sárgájás masszához. Osszuk a tésztamasszát három részre, majd simítsuk adagonként egy 36×25 cm-es kivajazott tepsibe. Süssük egyenként 180 fokon kb. 15 percig.
2. Közben főzzük sziruposra a narancslét a cukorral és 100 ml vízzel. Az egyik kisült piskótalapot locsoljuk meg egy kevés sziruppal és a rummal, majd szórjuk meg a kakaóval. Tegyük ezt a piskótalapot a két száraz lap közé, kissé nyomkodjuk le, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára. A rétegezett piskóta széleit vágjuk le, majd vágjuk fel az összeillesztett lapokat 4×4 cm-es kockákra.
3. A mázhoz forraljunk fel 250 ml vizet a cukorral és az ecettel. Kis lángon főzzük 10 percig. Öntsük a keveréket tálba, adjunk hozzá néhány csepp piros ételfestéket, majd kevergetve hagyjuk langyosra hűlni kb. 12 perc alatt. Végül vonjuk be a mázzal a süteményeket, és hagyjuk megszilárdulni.
Elkészítési idő: 120 perc + hűtés
Egy darab: 140 kcal
A tésztához (kb. 20 darabhoz):
300 g liszt
1 csomag sütőpor
100 g porcukor
120 g margarin
2 db tojássárgája
100 ml tej
A töltelékhez:
2 db tojásfehérje
100 g kristálycukor
200 g darált dió
sárgabaracklekvár
A formákhoz:
vaj
1. Öntsük a lisztet egy tálba, keverjük el a sütőporral. Adjuk hozzá a porcukrot, a margarint, a tojássárgáját, a tejet és alaposan dolgozzuk össze.
2. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. A cukrot és a darált diót keverjük össze és keverjük óvatosan a tojáshabhoz.
3. A kosárkaformákat sorakoztassuk egy tepsire, kenjük ki olvasztott vajjal. A tésztából tépjünk diónyi nagyságú darabokat, és egyenletesen nyomkodjuk el a formába. Mindegyik aljába tegyünk egy teáskanálnyi baracklekvárt, végül töltsük meg a diós habbal.
4. A diós kosárkákat 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók (12 szelethez):
1 pohár (150 g) kefir
2 pohár kristálycukor
4 db tojás
1 pohár olaj
1 tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
3 pohár liszt + a tepsihez
vaj a tepsihez
1 üveg (680 g-os) magozottmeggy-befőtt
porcukor a szóráshoz
1. Tegyük tálba a kefirt, majd adjuk hozzá a kristálycukorral a felhabosított tojásokat. Ezután forgassuk bele az olajat, valamint a sütőporral és a vaníliás cukorral elvegyített lisztet. Végül alaposan keverjük össze az egészet.
2. Simítsuk a tésztamasszát egy kivajazott, kilisztezett tepsibe, szórjuk rá az alaposan lecsepegtetett meggyet, és toljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Végül vegyük ki, és hagyjuk kissé hűlni a süteményt. Felszeletelve, némi porcukorral meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy darab: 385 kcal
A cukor, a liszt és az olaj kiméréséhez használja a kefir poharát.
Hozzávalók (20 darabhoz):
1 üveg (680 g) magozottmeggy-befőtt
200 ml tej
140 g darált mák
200 g liszt
100 g darált mandula
só
3 tk. sütőpor
300 g puha vaj + a tepsihez
175 g kristálycukor
5 db tojás
1 1/2 ek. mandulalikőr
porcukor a szóráshoz
1. A befőttet szűrjük és csepegtessük le. A tejet melegítsük meg, majd szórjuk bele a darált mákot, és forraljuk 2-3 percig. Húzzuk le a tűzről, és lefedve pihentessük a keveréket 10 percig.
2. Közben vegyítsük el a lisztet a darált mandulával, 1 csipet sóval és a sütőporral. Egy másik tálban habosítsuk fel a vajat a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Kis adagokban, a lisztes eleggyel felváltva dolgozzuk bele a tejes-mákos keveréket. Ezután ízesítsük a masszát a likőrrel.
3. Simítsuk a tésztát egy kivajazott tepsibe, nyomkodjuk bele a meggyszemeket, majd toljuk a 160 fokra előmelegített sütőbe 40 percre. Végül vegyük ki, és hagyjuk kihűlni a süteményt. Felszeletelve, némi porcukorral meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: 75 perc
Egy darab: 285 kcal
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre