Megőrülnek az emberek a szexi tortaszobrászért. Még lángos alakút is készít

Aligha van olyan forma, tárgy, élőlény, amit Hérics Máté cukrász, tortaszobrász ne tudna élethűen megalkotni – méghozzá finom desszert formájában…



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.28.
Módosítva: 2024.07.28.
látványműhelyt torta cukrász

Rengeteg különleges kérésnek tett már eleget Máté. Az egyik ilyen egy lángos torta volt, amit egy édesanya rendelt az autista fiának néhány éve. A három vékony piskótalapra főzött kinder bueno krém került. A tejfölös részt egy fehér csokis krémből készítette el, sajt helyett pedig marcipánt reszelt a tetejére. A tökéletes árnyalatot hat színből keverte ki, a festéshez használt retuspisztolyt és ecsetet is. Azt meséli, hogy az volt benne az igazi kihívás, hogy olyan legyen a textúrája, mint amilyen a lángos tésztájának van – számol be a Fanny magazin.

Fotó: Fanny magazin

 

Édesapja a példaképe

Rengeteg emlék fűzi a második kerületi cukrászüzeméhez, hiszen évtizedekig ez volt édesapja műhelye, ugyanakkor ebben az épületegyüttesben nőtt fel, és itt él jelenleg is a családjával. 

– Az összes felmenőm, mind mester és művészemberek voltak – árulja el. – A felmenőim között megvolt a kézügyesség, amit mindenki más területen hasznosított. Édesapám, Hérics Nándor Munkácsy-díjas festő-szobrász művész, aki a mai napig nagy példaképem, hiszen tőle láttam az alkotás örömét. Nagyon sokat köszönhetek neki, mert valamilyen szinten ő adta meg nekem a lendületet, az ambíciót. Gyakran bementem hozzá a műhelybe, és néztem, hogy milyen fantasztikus dolgokat készít, csodáltam a szobrait, a festményeit. Folyamatosan lestem a munkásságát, hogy mit, hogyan csinál. Rengeteget beszélgettünk az anyagokról, az eszközökről. Ugyanakkor már kisgyerekkoromban sokat segítettem édesanyámnak a konyhában, a nagymamám pedig cukrászdában volt eladónő. Középiskolában elég szétszórt és bulizós srác voltam, nem voltam túl jó tanuló, így aztán valamilyen szakmát akartam szerezni diploma helyett. Egyszer a kezembe került egy cukrászkönyv, megtetszettek benne a különböző kreációk, ezért 19 évesen úgy döntöttem, hogy cukrász leszek. A gyakorlatomat a legendás Remíz étteremben töltöttem, ami az Apostol együttes frontemberéhez fűződik. Úgy jártam oda, mintha haza mennék. Szerencsém volt, mert már az elejétől fogva bevontak a kalácsok, kenyerek, torták, sütemények készítésébe, és egyből beleszerettem ebbe a világba.

 

Már 22 éve alkot

Volt olyan időszak az életében, amikor egyszerre öt helyen dolgozott, hogy annyi pénzt tudjon keresni, hogy saját vállalkozást indítson. Fontos támasza a felesége, aki amellett, hogy otthon van a kisfiukkal, nyugodt hátteret biztosít neki az alkotáshoz.

Hosszú és kemény munka árán nyitottam meg a saját üzletemet 2018-ban

– meséli. 

– Tortaszobrászattal akartam foglalkozni, és az volt a koncepcióm, hogy egy látványműhelyt hozzak létre, mert úgy láttam, hogy sokaknak rossz tapasztalatuk volt a konyhákról higiéniai szempontból. Szerettem volna, hogy aki bejön hozzám, az lássa, hogy milyen körülmények között készülnek a tortáim. Sose felejtem el, hogy a legelső megrendelőm Sebestyén Balázs volt, akinek már egy korábbi munkahelyemen készítettem tortát. Hatalmas lendületet adott, mert felnézek rá, és nagyra becsülöm azt, amit képvisel. A későbbiekben is több híresség megfordult nálam, például Győzike, Krausz Gábor, sőt szerepeltem Fábry Sándor műsorában és dolgozhattam az RTL Klub Mestercukrászok című műsorában. Azt hiszem, az lett a sikerem egyik kulcsa, hogy nekem az a legfontosabb, hogy finomak legyenek az alkotásaim. Csodás éveket éltem meg akkoriban, viszont a szárnyalás után jött a mélyrepülés. A Coviddal kezdődően rengeteg negatív változás jött az éltembe, mindezek ellenére kitartok a szeretett szakmám mellett, hiszen már 22 éve csinálom, és nekem ez nemcsak a munkám, hanem a hobbim és a hivatásom is. A kreatív részét szeretem a leginkább, hogy olyan dolgot csinálok, ami látványos, ugyanakkor nagyon szeretek játszani az alapanyagokkal. Érdekes, de gyakorlatilag szinte ugyanazt csinálom, mint annak idején édesapám, csak más anyagokból. 

 

Extrém kérések

Máté büszke rá, hogy tőle szinte bármit lehet kérni, alig van olyan elképzelés, amit visszautasít. Egy ilyenre emlékszik, amikor olyan tortát kértek tőle, ami a császárszülés témáját jelenítette volna meg.

Szinte mindent bevállalok, imádom a geget, a polgárpukkasztást

– magyarázza. 

Bevállalom az extrém, a horror, az erotikus témákat is, egészséges szinten. Szeretek különc cukrász lenni. Nemrégiben bejött egy hölgy, és azt mondta: koporsó formájú tortát szeretne. Szívesen részt vettem benne, mert humoros volt az egész történet. A lánya 30. születésnapjára rendelte, aki a húszas éveit temette. Egy másik extrém kérés az volt, amikor egy apuka a gyereke első születésnapjára valami igazán egyedit, nem szokványos tortát akart. Azt találta ki, hogy nézzen úgy ki, mintha romlásnak indult volna, s ábrázoljak rá penészt, csontkukacot, legyet. Az egyik legnagyobb kihívás az volt, amikor tyúkot kellett megformázni. Fogalmam sem volt, hogy álljak neki. Napokig tyúkos videókat néztem, hogy milyenek a vonásaik, hogy fordítják a fejüket. Érdekes, de rajzolásban nem vagyok jó, így csak egyszerű skicceket készítek útmutatónak. Egy másik emlékezetes megrendelésem egy halászlé torta volt. Emlékszem, pár hónappal később viszontláttam a tortám fotóját egy budapesti étterem oldalán, akik ezzel hirdették az ünnepi ételüket. Többek között azért csinálom ezt az egészet, mert szeretem látni az emberek reakcióit, amikor bejönnek a tortáért. Mosolyt csal az arcukra, sőt, sokszor örömkönnyek szöknek a szemükbe.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás