Szamárköhögés: újra terjed a rettegett betegség, de mit tehetünk ellene?

Az elmúlt időszakban évente maximum egy-egy szamárköhögéses beteggel találkoztak az orvosok, ám ez a szám idén, már az első negyedévben 12-re ugrott.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.06.30.
Módosítva: 2024.06.30.
orrfolyás megfertőződhet vakcina

A betegség ellen létezik védőoltás, de ha egy gyerek a védettség kialakulása előtt fertőződik meg, vagy amikor már nincs védettség, annak akár súlyos következményei lehetnek. Ráadásul az is elkaphatja, aki be van oltva, bár a tünetei enyhébbek lehetnek – írja a Fanny magazin.

köhögés, megfázás, nátha, betegség
Fotó: Pexels

Hosszan elnyúlhat

A megfertőződést követő egyhetes lappangási időszakban a betegség még nem jár tünetekkel, majd ezután is csak enyhe köhögés, orrfolyás tapasztalható, utána következik csak a szamárbőgésre emlékeztető belégzés, és brutálisan erős krahácsolás, amitől nem szabadulunk egykönnyen, akár 10 hétig vagy még tovább is eltarthat. Ezért nevezik a betegséget „100 napos köhögésnek” is. A köhögési rohamok jöhetnek spontán vagy kiválthatja egy ásítás, nyújtózkodás, nevetés, evés vagy kiabálás is. De nem csupán a hosszú idő az, ami rendkívül kellemetlenné teszi ezt a betegséget, hanem az is, hogy olyan erőteljes köhögéssel jár, ami hányáshoz, ájuláshoz, kimerüléshez, bordatöréshez, szembevérzéshez, vizelettartási problémához, sérvekhez és a gerinc menti verőér repedéséhez, vagy akár mellhártyarepedéshez is vezethet, amely légmell kialakulását okozhatja. A szamárbőgésre emlékeztető belégzési hang még egy jó darabig eltarthat azután is, hogy a betegség tünetei már elmúltak. Ráadásul a csecsemőknél megeshet, hogy nem is köhögnek olyan nagyon, vagy nem veszik a levegőt jellegzetes szamárhangon, viszont légzéskimaradások vagyis apnoé alakul ki, amely akár okozhat fulladást vagy szívleállást is.
 

Mihez kezdjünk?

Mivel a környező országokban, Ukrajnában, Horvátországban és Csehországban is drasztikusan növekszik a szamárköhögéses esetek száma, így egyértelműen kijelenthetjük, hogy a már szinte elfeledett betegség újra része az életünknek. Ha a családban van csecsemő, vagy hamarosan várható, hogy születni fog, akkor érdemes újra beoltatni a felnőtteket, mivel a kisbabák különösen nagy kockázatnak vannak kitéve. A gyerekek térítésmentesen kapják meg az oltást csecsemőként, majd az emlékeztető oltást másfél és hatéves korban, végül hatodik osztályban. A védőoltás hatása körülbelül öt évig tart, így a gyerekek 17-18 éves korukig maradnak védettek. A felnőttek viszont a háziorvossal írathatják fel, majd patikában vásárolhatják meg a vakcinát.
 

Így terjedhet

Az oltással még védett korosztály is megfertőződhet a betegséggel, de náluk enyhe tüneteket okoz a szamárköhögés, amelyet a Bordetella pertussis baktérium okoz. Mivel cseppfertőzéssel terjed, a beteg köhögésével vagy tüsszentésével könnyen átadhatja a környezetében élőknek. Ha valaki már elkapta, akkor antibiotikum-kezelésre van szüksége, mivel bakteriális fertőzésről van szó. Ezt érdemes a tünetek észlelésekor azonnal elkezdeni, mert később kevésbé lesz hatékony. Javasolt a családtagoknál is szedni az antibiotikumot, hogy a fertőzés ne terjedjen egyik családtagról a másikra.
 

Bata Kata

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás