
Cowboy-szindróma: a túlzott önállóság ártalmas is lehet
Irigylésre méltó függetlenség vagy egészségtelen önfejűség?
Ez a fenséges édesség összehozza a családot.
A marlenka egy ellenállhatatlanul finom édesség, mely az alábbi receptnek köszönhetően házilag is elkészíthető. Bár nem pont olyan, mint a boltban kapható, de annyira jó, hogy nehéz egyetlen szelet után abbahagyni!
A krémhez:
40 dkg sűrített tej
40 g étkezési keményítő
4 dl tej
14 dkg vaj
4 db tojás
10 dkg cukor
1 tk vaníliapaszta
1 csipet só
A tésztához:
40 dkg finomliszt
15 dkg cukor
6 dkg vaj
3,5 dkg zsír vagy vaj
2 ek tejföl
1 db tojás
1 db tojássárgája
2 ek méz
1 tk 10%-os ecet
1 tk szódabikarbóna
A szóráshoz:
10 dkg dió
Öntsük a sűrített tejet befőttes üvegbe, azt pedig állítsuk egy kisebb lábosba. A lábosba töltsünk a sűrített tejnél egy ujjnyival több vizet, majd adjunk hozzá egy kanálnyi ecetet, így megelőzhetjük a lábosunk vízkövesedését a hosszú forralás során.
Közepes lángon forraljuk fel a vizet, majd gyöngyöző forralás mellett főzzük 3 órán át főzzük. Az elpárolgó vizet pótoljuk, hogy az legalább a sűrített tej szintjéig érjen. Ha mogyoróbarnává sötétedett a sűrített tej, akkor vegyük ki a befőttesüveget a vízből, öntsük át a tartalmát egy tálba, és várjuk meg, amíg teljesen kihűl.
A krémhez üssük a tojásokat egy nyeles lábasba, tegyük bele a keményítőt, a vaníliapasztát, a sót és a cukrot, majd habverővel dolgozzuk össze. Hígítsuk fel egy kis tejjel, aztán addig keverjük, amíg teljesen csomómentes nem lesz. Ha megvagyunk, öntsük hozzá a maradék tejet is.
A tűzhely lángját állítsuk közepesre, majd a krémet – keverés mellett – főzzük sűrűre. Ha már forr, mehet bele a vaj – két részletben. Dolgozzuk a krémet teljesen simára és lapátoljuk át egy tálba. A tetejére tegyünk fóliát, így megakadályozhatjuk a bőrösödését. Vrjuk meg, amíg teljesen kihűl.
200 fokra előmelegített sütőbe tegyünk egy sütőpapírral kibélelt tepsit, amin a rajta szétterített diót 8-10 perc alatt illatosra pirítunk. Ha kihűlt, aprítsuk durvára.
Adjuk hozzá a tésztához a zsírt és a vajat egy kisebb lábosba, majd szórjuk rá a cukrot. Üssünk rá egy egész tojást a sárgájával együtt. Adjuk hozzá a mézet, aztán kevergetés mellett óvatosan melegítsük 50 fokosra. (Ez az a hőmérséklet, ami az ujjunkat csípi, de nem égeti.) Vegyük le a tűzről a lábost, tegyük bele a szódabikarbónát és az ecetet. Habozni fog, de ne ijedjünk meg, ez teljesen természetes!
Szórjunk lisztet egy keverőtálba, majd óvatosan kanalazzuk bele a fenti masszát. Dolgozzuk össze, ha megvan, mehet hozzá a tejföl és gyúrj sima tésztává az egészet. Liszttel megszórt deszkán formázzunk a tésztából hengert és osszuk 6 egyenlő részre.
Tegyünk sütőpapírt a deszkára és a tésztát időnként meglisztezve szép fokozatosan kezdjük el kinyújtani kb. 2 mm vastagságú 20x30 cm-es téglalappá. A tésztát nyújtófával emeljük át a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire, és mehet is 4-5 percre az előmelegített sütőbe.
Ugyanígy járjunk el a többi öt tésztával is. Ha megvagyunk, akkor a tésztalapok széleit még melegen vágjuk egyenesre, így ugyanis megelőzhetjük a töredezettséget, ami a kihűlés utáni tészták vágásánál szinte elkerülhetetlen.
Az első körben elkészített vaníliapudingról vegyük le a fóliát, öntsük hozzá a karamellizált sűrített tejet és kézi robotgéppel pár perc alatt dolgozzuk össze.
Az első tésztalapot kenjük meg a krém hatodával és szórjunk rá egy kevés diót. Erre tegyük rá és alaposan nyomkodjuk rá a következő tésztát és arra is mehet a krém meg a dió, a műveletet pedig addig ismételjük, amíg el nem fogy az összes tésztalap. A legfelsőt is kenjük meg krémmel és szórjuk meg dióval, valamint a marlenkánk oldalára is kenjünk krémet, szórjunk diót. A sütink tetejére mehet az összes maradék dió, valamint a levágott tésztaszéleket is rámorzsolhatjuk.
Az egészet minimum 24 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek, és tálalhatjuk is!
Irigylésre méltó függetlenség vagy egészségtelen önfejűség?
Tippek nőknek és férfiaknak!
Az Ikrek ma ne dicsekedjen, a Szűz adjon új esélyt!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre