Ez a fenséges édesség összehozza a családot.
A marlenka egy ellenállhatatlanul finom édesség, mely az alábbi receptnek köszönhetően házilag is elkészíthető. Bár nem pont olyan, mint a boltban kapható, de annyira jó, hogy nehéz egyetlen szelet után abbahagyni!
A krémhez:
40 dkg sűrített tej
40 g étkezési keményítő
4 dl tej
14 dkg vaj
4 db tojás
10 dkg cukor
1 tk vaníliapaszta
1 csipet só
A tésztához:
40 dkg finomliszt
15 dkg cukor
6 dkg vaj
3,5 dkg zsír vagy vaj
2 ek tejföl
1 db tojás
1 db tojássárgája
2 ek méz
1 tk 10%-os ecet
1 tk szódabikarbóna
A szóráshoz:
10 dkg dió
Öntsük a sűrített tejet befőttes üvegbe, azt pedig állítsuk egy kisebb lábosba. A lábosba töltsünk a sűrített tejnél egy ujjnyival több vizet, majd adjunk hozzá egy kanálnyi ecetet, így megelőzhetjük a lábosunk vízkövesedését a hosszú forralás során.
Közepes lángon forraljuk fel a vizet, majd gyöngyöző forralás mellett főzzük 3 órán át főzzük. Az elpárolgó vizet pótoljuk, hogy az legalább a sűrített tej szintjéig érjen. Ha mogyoróbarnává sötétedett a sűrített tej, akkor vegyük ki a befőttesüveget a vízből, öntsük át a tartalmát egy tálba, és várjuk meg, amíg teljesen kihűl.
A krémhez üssük a tojásokat egy nyeles lábasba, tegyük bele a keményítőt, a vaníliapasztát, a sót és a cukrot, majd habverővel dolgozzuk össze. Hígítsuk fel egy kis tejjel, aztán addig keverjük, amíg teljesen csomómentes nem lesz. Ha megvagyunk, öntsük hozzá a maradék tejet is.
A tűzhely lángját állítsuk közepesre, majd a krémet – keverés mellett – főzzük sűrűre. Ha már forr, mehet bele a vaj – két részletben. Dolgozzuk a krémet teljesen simára és lapátoljuk át egy tálba. A tetejére tegyünk fóliát, így megakadályozhatjuk a bőrösödését. Vrjuk meg, amíg teljesen kihűl.
200 fokra előmelegített sütőbe tegyünk egy sütőpapírral kibélelt tepsit, amin a rajta szétterített diót 8-10 perc alatt illatosra pirítunk. Ha kihűlt, aprítsuk durvára.
Adjuk hozzá a tésztához a zsírt és a vajat egy kisebb lábosba, majd szórjuk rá a cukrot. Üssünk rá egy egész tojást a sárgájával együtt. Adjuk hozzá a mézet, aztán kevergetés mellett óvatosan melegítsük 50 fokosra. (Ez az a hőmérséklet, ami az ujjunkat csípi, de nem égeti.) Vegyük le a tűzről a lábost, tegyük bele a szódabikarbónát és az ecetet. Habozni fog, de ne ijedjünk meg, ez teljesen természetes!
Szórjunk lisztet egy keverőtálba, majd óvatosan kanalazzuk bele a fenti masszát. Dolgozzuk össze, ha megvan, mehet hozzá a tejföl és gyúrj sima tésztává az egészet. Liszttel megszórt deszkán formázzunk a tésztából hengert és osszuk 6 egyenlő részre.
Tegyünk sütőpapírt a deszkára és a tésztát időnként meglisztezve szép fokozatosan kezdjük el kinyújtani kb. 2 mm vastagságú 20x30 cm-es téglalappá. A tésztát nyújtófával emeljük át a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire, és mehet is 4-5 percre az előmelegített sütőbe.
Ugyanígy járjunk el a többi öt tésztával is. Ha megvagyunk, akkor a tésztalapok széleit még melegen vágjuk egyenesre, így ugyanis megelőzhetjük a töredezettséget, ami a kihűlés utáni tészták vágásánál szinte elkerülhetetlen.
Az első körben elkészített vaníliapudingról vegyük le a fóliát, öntsük hozzá a karamellizált sűrített tejet és kézi robotgéppel pár perc alatt dolgozzuk össze.
Az első tésztalapot kenjük meg a krém hatodával és szórjunk rá egy kevés diót. Erre tegyük rá és alaposan nyomkodjuk rá a következő tésztát és arra is mehet a krém meg a dió, a műveletet pedig addig ismételjük, amíg el nem fogy az összes tésztalap. A legfelsőt is kenjük meg krémmel és szórjuk meg dióval, valamint a marlenkánk oldalára is kenjünk krémet, szórjunk diót. A sütink tetejére mehet az összes maradék dió, valamint a levágott tésztaszéleket is rámorzsolhatjuk.
Az egészet minimum 24 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek, és tálalhatjuk is!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre