Furcsa dolog történik a nőkkel szülés után, felerősödik egy képességük





Hajlamos vagy észre venni a környezetedben megjelenő arcszerű mintákat? Még ennél is több mindent érzékelnek szülés után a nők!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.10.17.
arclátás kismama pareidolia képesség

Sokaknak talán ismerős az érzés, hogy a felhőket vagy a holdat nézegetve kirajzolódik előttük egy arc. Az élettelen tárgyakban meglátott arcokat pareidolia jelenségnek nevezzük, és mint kiderült a Queenslandi Egyetem kutatása szerint, az újdonsült édesanyák ezt gyakrabban élik át. Az is bebizonyosodott, hogy szülés után a nők jobban felismerik az arcokon megjelenő érzelmeket, ami a kismamák számára jelentős előny a gyermeknevelés korai szakaszában. A kutatók úgy vélik, hogy mindezért a szervezetben termelődő szeretethormon, az oxitocin felelős.

A terhes nőknél nem mutatkozik meg olyan mértékben az „arclátás”, mint a szülésen átesett kismamáknál Fotó: Pixabay

A vizsgálatban közel 400 ember vett részt, akiknek körülbelül a fele várandós volt, a többiek pedig nemrég szültek. A résztvevőknek emberi arcokról, azokra hasonlító dolgokról és egyszerű tárgyakról mutattak képeket. A megfigyelésekből kiderült, hogy a pareidolia a szüléstől számított egy évben  mutatkozik meg leginkább a nőknél.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás