Kádfelújítás házilag? Így csináld!





Egy kád nem csupán néhány hónapra szól, hanem hosszú évekre. Beszereléskor különösen oda kell figyelni a legapróbb részletekre is! Mutatjuk, miként csinálja!



Megosztás
Szerző: FANNY
Létrehozva: 2023.09.30.
életmód fürdőkád higiénia

1. Ettől lesz vízhatlan

Nem elég, ha a kád és a fal közötti rész csak fugázva van, mert az állandó nedvesség miatt szükséges a plusz tömítőanyag is. Utóbbit érdemes félévente ellenőrizni, hogy nem vált-e el vagy szakadt meg valahol. Ha igen, akkor azonnal cseréljük!

2. Válasszuk a szilikont

A kád és a fal közötti rés igazán kényes, ha ez a terület ázik, akkor ott pillanatok alatt megjelenhet a penész. Ide mindenképpen egy nem zsugorodó tömítőanyagot kell tennünk, hogy az idő múlásával se kezdjen el szivárogni. Nagyon széles a választék, de a legjobb a szilikon, mivel kiválóan illeszkedik a kádhoz. Átlátszó, fehér és szaniter színekben kapható.

3. Tartalmazzon gombaölőt

A fugázó anyag kiválasztásakor az első szempont az legyen, hogy tartalmazzon gombaölő szert. Ezzel ugyanis megakadályozzuk, hogy a tömítőanyag tetején fekete csík, penész keletkezzen. Nemcsak az esztétika, hanem a higiénia miatt is fontos.

4. Óvjuk a falat és a peremet

Ha nagyon precízek vagyunk, akkor is előfordulhat a szigetelésnél, hogy a tömítőanyag túlfolyik vagy szétkenődik. Száradás után ezt lehetetlen anélkül eltávolítani, hogy a kád felületét megsértenénk. Csináljuk így: a falra és a kád peremére tegyünk párhuzamosan egy ragasztó csíkot. A felesleges anyag erre folyik majd rá, amit utána egy mozdulattal eltávolíthatunk.

5. A profi munkához

A barkácsboltokban néhány ezer forintért beszerezhetünk úgynevezett fugasimítót, amit csak végig kell húzni a még nem száraz tömítőanyagon. Ezzel nem csak a felesleget szedjük le, hanem a felületet is homogénre simítjuk.

6. Várjuk meg a száradást

Miután kész vagyunk a fugázással és a tömítéssel, hagynunk kell teljesen megkötni az anyagot. Akár kádról vagy zuhanytálcáról van szó, ne használjuk egy teljes napig, nehogy alá folyjon a víz.

Fotó: Pexels (illusztráció)

KÍVÜL

1. Felmarhatja a zománcot

A vízkő tönkreteszi a bútorokat, eszközöket, ráadásul nagyon nehéz feladat eltávolítani, használjunk vízkőoldót! Mindig olvassuk el alaposan a vegyszer címkéjét, mert nem mindegyik alkalmazható például a műanyag kádhoz. A nagyon erős a zománcot is felmarhatja.

2. Hozzuk vissza a ragyogást

Az autónk fényezésére igen kényesek vagyunk, de ez jól jön, ha a kádról van szó. A lemattult vaskádat autópolírozó pasztával és karosszéria-fényesítővel kenjük át. Ezután egy puha kendővel dörzsöljük a felületet. Ha van otthon villanyfúrónk, akkor erre tegyünk egy gyapjúkorongot. A gép gyors forgásának köszönhetően egyszerűbb a munka és az eredmény is látványosabb.

3. Töltsük ki a sérülést

A műanyag kád igen sérülékeny és szembetűnő rajta a sérülés. A karcolásokat egy fém polírozóvattával tudjuk eltávolítani, ez könnyedén megy majd menni. A nehezebb feladat a mélyebb sérülésekkel van, ezeket barkácsboltban kapható kétkomponensű kádjavító akrilfolyadékkal orvosolhatjuk.

4. Fertőtlenítő fürdő

Hiába öblítjük ki használat után a kádat, a szappan akkor is lerakódik. Tegyünk egy nedves szivacsra mosószódát, és alaposan sikáljuk át vele a kádat. Ezután spricceljük be ecettel, és hagyjuk hatni 15-20 percet. Végezetül alaposan öblítsük ki.

5. Itt rejtőznek el a bacik!

Nem biztos, hogy tudjuk, de fürdőkád legkényesebb része a zuhanyrózsa, itt rejtőznek el a baktériumok. A lyukakat, ahol jön a víz dörzsöljük át egy fogkefe segítségével. Először természetes tisztítószerrel próbálkozzunk. Ha nem megy, akkor vessük be a vízkőoldót.

6. Rögzítsük biztonságosan

A karcokat legtöbbször a folyton leeső zuhanyrózsa okozza, ahogy nekivágódik a kádnak. Ez legtöbbször akkor történik, ha nincs rögzítője a fejnek, csak a csaptelep köré van tekerve. Ez nemcsak a karcok miatt hibás megoldás, hanem a cső is hamarabb törik meg.

7. Ezt a típust kerüljük el!

A kád kiválasztásakor ne csak a stílust, formát és színt vegyük alapul, hanem a vastagságot is. A négy milliméternél vékonyabb falú darabok néhány hónap használat után deformálódhatnak, ami igen komoly károkhoz vezethet.

(Könyvajánló)

Veszélyes gondolatok

1944- ben járunk, hullanak a bombák Toszkánában, és egy borospince romjai között találkozik két idegen. Ulysses Temper fiatal brit katona, Evelyn Skinner hatvanas művészettörténész. Különleges estét töltenek együtt. Ahogy Evelyn az igazságról és a szépségről beszél, Ulysses fejében szárba szökken egy gondolat, amely évtizedekre megváltoztatja életpályáját, sőt a szeretteiét is.

Sarah Winman: Csendélet

6990 Ft, 21. Század Kiadó

 





Ezeket olvastad már?
Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

„A családom büszke arra, hogy erotikus modell vagyok – ők az első számú rajongóim”

„A családom büszke arra, hogy erotikus modell vagyok – ők az első számú rajongóim”

Furcsa megérzése lesz ma ennek a csillagjegynek

Furcsa megérzése lesz ma ennek a csillagjegynek

Figyelem! A Te hangodat is klónozhatták, ha elkövetted ezt a hibát a telefonoddal

Figyelem! A Te hangodat is klónozhatták, ha elkövetted ezt a hibát a telefonoddal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás