RETRO RÁDIÓ

Nem gondolnád! Ezek a szervi betegségek is okozhatnak lelki problémákat





Azt már tudjuk, hogy a betegségek hátterében gyakran áll lelki probléma. De mi van akkor, amikor a lelki probléma okozója valamilyen fizikai betegség?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.28.
fő az egészség

Szervi zavarok, betegségek is okozhatnak depressziót vagy szorongást. Akár egy egyszerű vashiányos vérszegénység is állhat a jelenség mögött.

Akár a vashiány is okozhat lelki problémákat Fotó: Shutterstock

Rengeteg dolog kiválthatja

Amikor valaki látszólag minden ok nélkül letargikussá válik és nem tud kizökkenni, érdemes laborvizsgálattal ellenőriztetni pár értéket, ugyanis több betegség és kóros állapot is járhat depresszióval. Ilyen többek között a pajzsmirigy-alulműködés, a cukorháztartás zavara, vashiányos vérszegénység, mellékvesekéreg-elégtelenség, szívbetegség, rák, különböző hiányállapotok, sőt, több gyógyszer is kiválthatja.

A folsav hiánya is okozhat depressziót

A folsav fontos vitamin, jelentős szerepet tölt be többek között a vérképzésben, a sejtosztódásban, és csökkenti az idegcsőzáródási rendellenességek esélyét. Mivel vízben oldódó vitamin, így a felesleg a vizelettel kiválasztódik. A folsav beépüléséhez B12-re van szükség. A folsavat azonban ebben a formában a szervezet nem képes hasznosítani, így foláttá alakul (MTHFR segítségével). Éppen ezért, ha az MTHFR-enzim nem képes megfelelően működni, úgy a folsav nem tud beépülni, és hiányállapot lép fel, ami szorongást és hangulatzavart okozhat.

Folsav hiánya is okozhat depressziót Fotó: Shutterstock

A sztrók és az epilepszia is lelki terhet jelent

A sztrók maradványtünete lehet a rehabilitáció első 6 hónapjában jelentkező postsztrók depresszió, ami szervi eredetű. A sztrókot elszenvedett betegek többsége a megfigyelések szerint szociálisan elszigetelődik, a családi kapcsolatok is gyakran elromlanak. A sztrókot átélt betegek közel 30 százaléka szorong vagy depressziós. A betegek egyharmada a sztrókot követően még 2-3 évig sem tudja érzelmileg feldolgozni a kialakult érzelmi deficitállapotot.

Szintén az életminőséget jelentősen befolyásoló betegség az epilepszia, ami általában gyermekkorban kezdődik. Az előzmények nélkül fellépő rohamokkal együtt élni igen nehéz, lelkileg nagyon megterhelő. Az epilepsziában szenvedők rengeteg előítélettel találkoznak a betegséggel kapcsolatban, mindez negatívan befolyásolja a lelki állapotot. A félelem a rohamtól, sérülésektől is szorongást idéz elő, és minden egyes roham egyre elkeseredettebbé, kilátástalanabbá teszi a beteg életét. Az epilepsziások körében 10 százalékkal gyakoribb a depresszió.

Depresszióra utaló jelek

  • Öröm nélküliség hosszú távon
  • Napi hangulatingadozást
  • Fásultság és reménytelenség
  • Irreálisan negatív énkép
  • Zéró jövőkép
  • Döntésképtelenség, rágódás lényegtelen dolgokon
  • Dekoncentráltság és figyelemzavarok
  • Bűntudat, indokolatlan lelkiismeret-furdalás
  • Szégyenérzés, gátlásosság, frusztráció érzése
  • Alvászavar, a szexuális működés zavarai
  • Étvágyváltozás
  • Halálvágy, öngyilkossági gondolatok, késztetések




  • Ezeket olvastad már?
    Olyan kozmikus együttállás következik, amire több mint 80 éve nem volt példa: kártyavárként dőlhet össze az, amit eddig felépítettünk

    Olyan kozmikus együttállás következik, amire több mint 80 éve nem volt példa: kártyavárként dőlhet össze az, amit eddig felépítettünk

    40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

    40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

    Meglepő akadályokat görget az élet néhány csillagjegy elé ma

    Meglepő akadályokat görget az élet néhány csillagjegy elé ma

    Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

    Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás