A pihenés receptje: együtt vagy egyedül aludjunk?





Az agy alvás közben is érzékeli a környezeti ingereket, ám ezek mégsem feltétlenül zavarják meg a pihenést. Te hogy alszol szívesebben?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.11.
együtt alvás

A horkolás hangja, a takarók „rángatása” vagy a végtagok ütődése mind előfordulhat, ha az ember a partnerével szenderül álomra. Egy kutatás azonban bizonyította: ezek a hatások mégsem zavarják meg az alvást, mi több, kipihentebb az, aki nem egyedül alszik. Igaz ez akkor, amikor az ember a házastársával vagy az élettársával teszi ezt. Amennyiben valaki rendszeresen szundít a gyermekével, általában nagyobb álmatlanságról számol be, mint azok, akik egyedül húzzák a lóbőrt.

Úgy látszik, a partner esetleges mozgolódása vagy horkolása sem vesz el az együtt alvás értékéből – Fotó: Shutterstock

A kutatás több mint 1000 munkaképes amerikai felnőtt bevonásával készült. A megfigyelések azt sugallják, hogy az, aki mellett alszunk, hatással lehet arra, hogy ébredéskor hogyan érezzük magunkat. Összehasonlítva azokkal, akik egyedül aludtak, a partnerrel nyugovóra térő résztvevők kevesebb fáradtságról, gyorsabb elalvásról és kipihentebb ébredésről számoltak be. Ebben a csoportban alacsonyabb volt a depresszió, a szorongás és a stressz kockázata, mint az egyedül alvóknál. „A romantikus partnerrel vagy házastárssal való alvás komoly előnyökkel jár az alvás egészségére nézve, beleértve az alvási apnoe kockázatának csökkenését, az álmatlanság és az alvásminőség általános javulását” – mondta Brandon Fuentes, az Arizonai Egyetem pszichiátere. Az nem egyértelmű, hogy a mentális egészség javulása az együtt alvásnak vagy a romantikus kapcsolat minőségének köszönhető, de vélhetően mindkettő szerepet játszik a kérdésben.

Általánosságban elmondható, hogy az elkötelezettek jobb fizikai és mentális egészséggel rendelkeznek, mint az egyedülállók. Nehéz megfejteni, miért van ez így, hisz sok olyan változó van, amely egy életen át befolyásolja a testet és az elmét. A korábbi kutatások azt is megállapították, hogy a párok nemcsak alvás közbeni mozgásukat, hanem alvási szakaszaikat is szinkronizálják. Amikor ugyanabban az ágyban aludtak, a REM-alvásuk 10 százalékkal nőtt, és folyamatosabb volt, mint amikor egyedül szundítottak.





Ezeket olvastad már?
Ezeknek a csillagjegyeknek ma vigyázniuk kell a romantikával

Ezeknek a csillagjegyeknek ma vigyázniuk kell a romantikával

Heti horoszkóp: itt az ideje eldönteni, hogyan tovább!

Heti horoszkóp: itt az ideje eldönteni, hogyan tovább!

Felemészt a stressz és a bizonytalanság? Ezek a gyógynövények segítenek minden bajodon

Felemészt a stressz és a bizonytalanság? Ezek a gyógynövények segítenek minden bajodon

Ennek a két csillagjegynek nagyon rosszul indul a hét

Ennek a két csillagjegynek nagyon rosszul indul a hét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás