Kézi vagy gépi mosogatás? Melyik, miért jobb?

Minden háziasszony álmodik egy mosogatógépről, ami megszabadítja őket a fárasztó és akár napi többszöri mosogatástól. Ez jól hangzik, de természetesen ennek a módszernek is vannak hátulütő.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.14.
háztartás

Időt biztosan nem spórolunk a kézi mosogatással

Azt, hogy pénzt megtakarítunk-e vele az egy jó kérdés, de ha csak azt nézzük, hogy meg kell venni a szivacsot, meg a mosogatószert, amelyek a mosogatáshoz elengedhetetlenek, akkor rájöhetünk, hogy annyira mégsem takarékos megoldás a mosogatás, főleg, ha a sok elfolyatott vízre gondolunk. Ellenben a gépivel, ahol elég csak magát az eszközt és egy mosogatótablettát megvennünk, na meg áramszámlát fizetnünk, a többit a gép elintézi nekünk. Azonban idő szempontjából biztosan tudunk spórolni, hiszen a mosogatásnál rengeteget kell állnunk a csap fölött és tisztítgatni az edényeket.

Egy kapuszula mindent helyettesít Fotó: Shutterstock

 

Nem mindig a mosogatógép a megoldás

Nagyon sokan azt gondolják, hogy a gépi mosogató mindenható és bármit berakunk, azt megtisztítja. A valóság ezzel szemben az, hogy bizonyos evőeszközök tisztítása könnyebb egy szivaccsal és egy tisztítószerrel. Ugyanakkor a dolognak a fordítottja is igaz, van olyan mennyiségű mosatlan, amit már nem érdemes kézi erővel elmosogatni és érdemes inkább a mosogatógépre hagyni. Sokunkkal előfordulhatott már az, hogy mosogatás közben kicsúszott a kezünkből a tányér, a pohár. Azonban, ha a gépbe rakjuk a mosatlanokat, akkor azok biztonságban maradnak a mosogatás végéig és így a baleseteket elkerülhetjük.

Egy szivaccsal még a fakanalat is elmoshatjuk Fotó: Shutterstock

A kézi mosogatás nem nyújt teljes tisztaságot

Sokan úgy vélekednek, hogy minek mosogatógép, hiszen egy szivaccsal még a legerősebb zsír és ételmaradékot is el lehet tüntetni, azonban ez nem egészen van így. A mosogatógépek hatékonyan megtisztítják az edényeket, míg a kézi mosogatás hatástalan lehet a figyelem hiánya vagy fáradtság miatt is. Gyakran akkor sem nyújt makulátlan teljesítményt a kézi mosogatás, ha kisebb evőeszközökről vagy poharakról van szó.

Mosogatógépben tisztábbak és fényesebbek lesznek a konyhai eszközök Fotó: Shutterstock

„Kézzel, mosok, mert már hozzászoktam”

„Én már nagyon rég óta kézzel mosogatom el az edényeket. Ennek nagyon sok oka van, egyrészt már megszoktam. Másrészt azt tapasztaltam, hogy a kézi mosogatás sokkal jobban megtisztítja az evőeszközöket, mint a mosogatógép. Ráadásul, ha ezek a gépek elromlanak nagyon sokba kerül a javításuk, amire nincsen pénzem, és amennyiből meg lehetne javítani, abból már egy újat is tudnék venni”– mondta Éva.

A kézi mosogató nem romolhat el Fotó: Shutterstock

„Időt spórolok a gépi mosogatással”

„Nagyon örülök, hogy feltalálták a mosogatógépet, ugyanis a mosogatás jelentősen leegyszerűsödött. Étkezés után egyenesen a gépbe rakom az evőeszközöket és ha megtelik, bekapcsolom és már el is indul a mosogatás. A takarékoskodás egy másik előnye, hiszen a mosogatógép csak annyi vizet használ, amennyire szüksége van, míg a csapnál, akár literek is lefolyhatnak feleslegesen. Van egy hátránya, hogyha elromlik, akkor sokba kerül, de azt gondolom, hogy az időnk és a takarékoskodás szempontjából megéri ezt a kis plusz költséget” – fejtette ki véleményét Olivér.

Időtakarékos megoldás Fotó: Shutterstock

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás