RETRO RÁDIÓ

Kontaktlencse vs. lézeres szemműtét: melyik a szemrevalóbb megoldás?





Elsőre úgy tűnhet, hogy a kontaktlencse költséghatékony és kényelmes megoldás, ám hosszútávon a pénztárcánk és szemünk is sokkal jobban jár a lézeres szemműtéttel. Vegyük alaposan szemügyre a számokat, és kiderül, miért! (x)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.13.
éles látás

A kontaktlencse a szemüveg után a második legelterjedtebb látásjavító eszköz. A kettő azonban nem választható el egymástól, ugyanis a kontaktlencsét nem lehet állandóan viselni, mellette tehát mindenképp szükség van legalább egy szemüvegre is, ami persze a költségeket is növeli. Lássuk, mekkora kiadással kell számolniuk a kontaktlencsét viselőknek.

Ma már léteznek naponta, kéthetente, havonta és akár évente cserélendő kontaktlencsék. A legnépszerűbbek a havi lencsék, amelyek márkától és minőségtől függően éves szinten 30-60 ezer forint kiadást jelentenek. Ez az összeg azonban jóval magasabb is lehet, ha tórikus vagy multifokális lencsére van szükségünk. Ehhez még hozzájön a tároló és az ápoló-tisztító folyadék ára, valamint műkönnyre is gyakran kell költeni. Ezek a kiegészítők további 20-40 ezer forintot jelentenek.

Képek forrása: Depositphotos

A kontaktlencse költségeihez hozzá kell számolni a szemüveg árát, ami szintén nem olcsó mulatság. Egy pár egyfókuszú lencséért dioptriától függően 10-40 ezer forintot kell fizetni, de a tórikus vagy multifokális lencse itt is drágább, ennek akár többszöröse is lehet. Az árat pedig tovább növeli, ha esztétikusabb, vékonyított lencsét kérünk, esetleg monitorszűrővel is szeretnénk óvni a szemünket. A keretek terén is nagy a szórás: pár tízezer forintért is vehetünk, de a divatosabb, márkásabb darabok ára hat számjegyű. Ráadásul ha az 1-2 évente javasolt szemvizsgálaton kiderül, hogy romlott a látásunk, vagy baleset éri a szemüvegünket, újat kell készíttetnünk, tehát ez sem egyszeri kiadás. Ha mindezeket a tételeket összeadjuk, megkapjuk, hogy 4 éves távlatban átlagosan legalább 300 ezer forintot költünk ezekre a látásjavító eszközökre.

Képek forrása: Depositphotos

1-2 évente mindenkinek alapos szemészeti vizsgálat javasolt!

Csak az éles látás ad korlátlan kényelmet

Tény, hogy a kontaktlencse kényelmesebb és esztétikusabb megoldás, mint a szemüveg, de még így is számos dologban korlátoz. Például a fertőzésveszély miatt nem tanácsos kontaktlencsével úszni, strandolni, szaunázni, emiatt épp a kikapcsolódásnak szánt vakációt nehezíti meg. E mellett, ha por kerül a szembe, vagy fáradtak vagyunk, esetleg túlhordjuk, könnyen irritációt, szemvörösséget, szemszárazságot okozhat. Ha pedig a mindennapi ki-be rakásnál, tisztogatásnál nem vagyunk elég körültekintők, be is gyulladhat a szemünk tőle. Az allergiától, szénanáthától szenvedőknek pedig nem is ajánlott.

Ezzel szemben a zeres szemműtét valódi szabadságot és kényelmet nyújt életünk minden egyes pillanatában, hiszen tüneti kezelés helyett a távol- és közellátás okát szüntetik meg. Elfelejthetjük a kontaktlencse viseléssel járó macerát, fertőzésveszélyt, és élvezhetjük az éles látás gondtalanságát. Ráadásul a mai, modern lézeres eljárásoknál attól sem kell tartanunk, hogy a beavatkozás és lábadozás fájdalommal járna. A műtét mindössze néhány percet vesz igénybe, és utána a gyógyulás is villámgyors, akár 1 napos pihenés után vezethetünk autót és dolgozhatunk.

Mennyibe kerül a lézeres szemműtét?

A zeres szemműtét ára nagyban függ az alkalmazott technológiától. A leginkább pénztárcabarát opció az úgynevezett PRK kezelés mely szemként 149 ezer forintba kerül, tehát mindkét szem esetén 298 ezer forint. Ehhez akár már más költséget nem is kell hozzászámolni, hiszen online jelentkezés esetén az alkalmassági vizsgálat is ingyenes.

Nem mellesleg a lézeres szemműtét egyszeri kiadás, sőt jobban mondva befektetés. A kontaktlencséhez viszonyítva látható, hogy 4 év alatt megtérülhet az ára, onnantól számítva pedig évente pénzt spórol, hiszen többet nem kell látásjavító eszközökre költeni. Ha pedig nem szeretnénk egy összegben kiadni százezres nagyságú összeget, a legtapasztaltabb hazai lézerklinikán részletfizetésre is van lehetőség. Ilyenkor egy minimális összeg befizetése után 1 év alatt kell törleszteni a teljes árat, így nem terheli meg a pénztárcát.

A lézeres szemműtét tehát a közhiedelemmel ellentétben ma már korántsem luxus, sőt hosszútávon mindenképp jövedelmezőbb megoldás.

(x)





Ezeket olvastad már?
„Több mint 20 milliót keresek havonta azzal, hogy van egy OnlyFans-oldalam, ettől jobb anya is lettem”

„Több mint 20 milliót keresek havonta azzal, hogy van egy OnlyFans-oldalam, ettől jobb anya is lettem”

Szikra helyett lassú égés, ez a jó párkapcsolat titka – állítja a szakértő

Szikra helyett lassú égés, ez a jó párkapcsolat titka – állítja a szakértő

Heti horoszkóp: Ez a csillagjegy megszakít egy kapcsolatot – a saját érdekében

Heti horoszkóp: Ez a csillagjegy megszakít egy kapcsolatot – a saját érdekében

Okosabb vagy, mint egy ötödikes? Tesztünkből kiderül!

Okosabb vagy, mint egy ötödikes? Tesztünkből kiderül!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás