Négyévszakos gumik: mit hoz az idei tél?





Felelős autósként nem csupán az aktuális közlekedési helyzeteknek megfelelő, gyors reagálás a lényeges. Korántsem mindegy az sem, hogy milyen állapotban van a gépjármű, odafigyelünk-e a rendszeres karbantartásra, és milyen abroncs mellett tesszük le a voksot. (x)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.22.
Téli gumi

Vannak, akik beérik a használt gumikkal a kedvezőbb árak érdekében, mások a négyévszakos abroncsokkal igyekeznek megoldani az optimális gumihasználatot. Sokan választják viszont a téli és a nyári gumik cserélgetését, ami talán a leginkább biztonságos módszernek számít.

Fókuszban a költségek

A jelenlegi üzemanyag árak mellett nyilvánvaló, hogy nem mindegy, mennyit költünk az autó fenntartására. Ugyanakkor van valami, amin nem éri meg spórolni, ez pedig nem más, mint a biztonság. Nagyon nem mindegy, hogy milyen autóval gurulsz az utakra, és az évszaknak megfelelő abroncs szolgálja-e a gépjármű gyors reagálását, a megfelelő úttartást, vagy például az igen veszélyes aquaplaning jelenség elkerülését. Lássuk, milyen lehetőségeink vannak!

Nyári gumi helyett télit!

A legtöbb autós még mindig ebben hisz. Bár a nyári tárolását meg kell oldani valahogy, és a gumiszerviz is költségekkel jár, de a megbízható téli abroncs jeges, havas utakon is kiválóan teljesít- feltéve persze azt, hogy a profilmélység még nem közelít a kritikus 4mm-hez. Ha így lenne, akkor mindenképpen egy új szett beszerzése szükséges. A használt gumi vásárlásakor is célszerű a gumi kopottságára ügyelni. S mi a helyzet a négyévszakosokkal?

Fotó:: Pixabay

Télen-nyáron ugyanazzal a gumival?

Számos előnyének köszönheti a négyévszakos gumi, hogy még mindig sokan döntenek mellette. A gumiabroncs webáruház szakembereinek véleménye is azt támasztja alá, hogy a költséghatékonyság és az egyszerűség jegyében választják az autósok a télen-nyáron egyaránt használható abroncsot. A márkák tekintetében természetesen itt is megoszlanak a vélemények, de a legtöbben egyetértenek abban, hogy nem kell bajlódni a gumicserével, ráadásul a szezonon kívüli abroncs tárolása sem szükséges.

Ugyanakkor érdemes azt is megvizsgálni, milyen körülmények között szeretnénk majd használni az autót. Télen ugyanis jelentős eltérések adódhatnak a hegyekben, valamint a városi és a külterületi körülmények között is. A hegyvidéki körülmények között a négyévszakos már nem bizonyul elegendőnek, s ez akkor is így van, ha gyakran autózol külterületen, esetleg a korai fagyokban indulsz útnak. A négyévszakos gumit a szakemberek is elsősorban azoknak javasolják, akik városi autózás során gurulnak az utakra. A komoly mínuszokban, amikor egész nap lefagyott utakkal és latyakkal találkozhatunk, inkább érdemes biztonságunkat a téli abroncsra bízni.

Nem mindegy, milyenek a közlekedési szokások!

S hogy milyen időjárás várható az idei télen? Hasznos, ha mindenre felkészülünk. Az új használt gumi szett beszerzése egyszer szükséges, s onnantól kezdve akár három télen keresztül is megfelelő állapotban lesz az abroncs. Mindez persze a használat gyakoriságának függvényeként alakul. Az biztos, hogy a gumik állapotára való odafigyelés legalább olyan fontos, mint a körültekintő vezetés és a közlekedési körülmények optimális felmérése.

A 7 fok környéki nappali hőmérséklet már arra hívja fel a figyelmet, hogy nem érdemes tovább várni a gumicserével. A négyévszakos állapotáról is célszerű meggyőződni, ha ugyanis kopott, vagy felületi sérülések találhatóak meg rajta, akkor új szett beszerzésében érdemes gondolkodni. Ilyenkor a téli abroncs vásárlása is opció lehet, hiszen végső soron az igazi téli körülmények között ez biztosítja az optimális védelmet.

(x)





Ezeket olvastad már?
Ez a csillagjegy ma egy hatalmas horderejű jó hírt kap

Ez a csillagjegy ma egy hatalmas horderejű jó hírt kap

„Annyit keresek az OnlyFansszel, hogy a barátom már csak részmunkaidőben dolgozik és mindent én fizetek”

„Annyit keresek az OnlyFansszel, hogy a barátom már csak részmunkaidőben dolgozik és mindent én fizetek”

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás