Nappali a szabadban – pihenés, vendégvárás a kertben





A kerti bútorok kiválasztása nem egyszerű, ugyanakkor szép feladat, hiszen többféle funkcióhoz kell alkalmazkodni, és harmonikus, egységes látványvilágot kell teremteni. Nézzük meg, milyen főbb szempontokra figyeljünk vásárláskor. (x)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.27.
kerti bútor

Mostanában felértékelődött otthonunk szerepe, több időt töltünk itt, ezért nagyon sok múlik a rendelkezésre álló tér okos kihasználásán. Egyre inkább szükségünk van arra, hogy kertünket, teraszunkat lakóterünk jól kihasználható, sokoldalú részévé tegyük.

A közösségi élet fókuszpontja a kerti étkező. Ha már vannak kerti székeink, akkor válasszunk hozzájuk megfelelő méretű asztalt, figyelembe véve, hogy hány emberrel számolhatunk egy nagyobb vendégségnél. A bővíthető asztalok praktikusak, csupán akkor kell nagyra nyitnunk, ha sok a vendég. Fontos, hogy legyen elég hely, hogy mindenki kényelmesen leülhessen, és még a vendéglátó is körbe járhasson, ha már a vendégek az asztalnál ülnek.

Egy szép tálaló szekrénnyel és zsúrkocsival kiegészítve szinte új, kerti étkezőhelyiséget kapunk, ami alkalmas arra is, hogy jó idő esetén már a reggelit is a szabadban költhessük el. Ha otthon kell dolgoznunk, a kellő árnyékolással ez a tér is alkalmas lesz munkavégzésre.

Kellemes kerti nappalit is kialakíthatunk, ha veszünk egy kényelmes kültéri kanapét hozzá illő fotelekkel, asztallal. Remek megoldás az otthoni tér kibővítésére, vendégek fogadására, pihenésre. Az időjárásálló garnitúra remek közösségi tér lesz, különösen, ha kifeszítünk fölé egy napvitorlát. Gondoljunk arra is, hogy a kint tárolt párnákat, takarókat óvnunk kell a párától, esőtől, ezért válasszunk olyan kanapékat, padokat, amelyek tárolóval rendelkeznek, így – ha jön az eső – nem kell kirohannunk fedél alá vinni az érzékeny dolgokat. Páramentesen, tisztán tarthatunk benne mindenfélét, ráadásul a házban sem foglalja a helyet.

A kerti bútorok kiválasztásánál nem csak az a fontos, hogy dekoratívak legyenek, hanem praktikusak, tartósak és kényelmesek is. Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy kültérre vásárolunk bútort, ezért célszerű olyan mellett dönteni, ami bírja a nedvességet, az UV sugárzást és a fagyokat.

Milyen anyagból legyen?

  • Az alumínium jó választás, mert könnyű, strapabíró és teljesen időjárásálló. Nem kell télre behozni, biztosan nem lesz baja.
  • A fémbútorok közül az acél is tartós, ám rozsda ellen kezelni kell, akkor sokáig fog tartani.
  • Ha a rusztikus stílust, a természetes anyagokat jobban kedveljük a most divatos loftnál, akkor fából készült kerti bútort is vehetünk, de a fa rendszeres törődést igényel, enélkül hamar tönkremegy. A felületeket rendszeresen kezelni kell: akár lakkozhatjuk, vagy festhetjük is, így akár minden évben új színekben ragyoghat a kert. A teak fából vagy eukaliptuszból készült bútorokat nem kell kezelni, ellenállnak a párának és az élősködőknek is, viszont drágábbak az előbbieknél.
  • A polyrattan bútorok, garnitúrák azért népszerűek, mert valóban időjárásállók, könnyen tisztíthatók és nem kényesek. A drágább, minőségi darabok ellenállnak az UV sugaraknak, nem fakulnak ki, mínusz 10 fokig kint hagyhatók a kertben, és nem igényelnek kezelést. Bár a fa természetes szépségét hiányolhatjuk, előnyei messze meghaladják ezt a hátrányt. Néhány színes, természetes anyagból készült párnával, takaróval kiegészítve egyedivé, karakteresebbé tehetők.
  • Sokféle háztartási eszközt gyártanak kültéri használathoz, ezekhez csak egy szabadtéri konnektor kell, így hallgathatunk zenét, nézhetünk filmet, de ami legjobb: nem kell egy-egy üveg sörért vagy fagyiért bemenni a lakásba, mert kinti hűtőnket feltölthetjük mindenféle finomsággal. Kapható már olyan kültéri hűtő is, ami tökéletesen illeszkedik a kerti kanapéhoz, garnitúrához, olyan, mint egy puff, vagy egy kisasztal, rá is lehet ülni, ugyanakkor elrejti és hidegen tartja az inni- és ennivalókat. A Vatera online piactér kínálatában óriási a választék, mindent megtalálhatunk, amire szükségünk lehet.

    Ha valóban nagy a kertünk, akkor válasszunk egy alkalmas helyet, és telepítsünk kerti pavilont. Bár viszonylag drágák, mindenképpen megéri, mert kellemes árnyékoló és rendkívül sokoldalúan használható, például vendégfogadásra, esti vacsorákhoz, partikhoz. Néhány szép színes lampionnal és lámpással kiegészítve varázslatos hangulatot teremthetünk. A pavilon az időjárás viszontagságaitól is megvéd, ezért itt is kiváló home office-t alakíthatunk ki, ezért rosszabb időben sem kell a szobában lennünk, dolgozhatunk a szabadban.

    Ha ezt a néhány szempontot figyelembe vesszük, kertünk (vagy teraszunk) otthonunk sokoldalúan használható része lesz, ahol pihenhetünk, főzhetünk és vendégeket fogadhatunk.

    (x)





    Ezeket olvastad már?
    „Az idősebb párommal vesztettem el a szüzességemet – de egyszerűen nem hittem el, amit ezután tett”

    „Az idősebb párommal vesztettem el a szüzességemet – de egyszerűen nem hittem el, amit ezután tett”

    Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

    Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

    Ez a csillagjegy ma egy hatalmas horderejű jó hírt kap

    Ez a csillagjegy ma egy hatalmas horderejű jó hírt kap

    „Annyit keresek az OnlyFansszel, hogy a barátom már csak részmunkaidőben dolgozik, és mindent én fizetek”

    „Annyit keresek az OnlyFansszel, hogy a barátom már csak részmunkaidőben dolgozik, és mindent én fizetek”

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás