10+1 tipp, amivel elkerülheti a lakásfelújítási támogatás buktatóit





2021. január 1.-től igényelhető Magyarország otthonteremtési programjának legnagyobb érdeklődését kiváltó támogatása, a lakásfelújítási támogatás. A támogatással azok a családok, akik otthonfelújításba fognak visszaigényelhetik a felújítási költségeik 50%-át, de maximum 3 millió forintot. Ezzel szeretné az állam támogatni, azokat a családokat, akik saját ingatlanban laknak és 25 év alatti gyermeket nevelnek, hogy ezt az otthont felújíthassák, szépíthessék, így még jobb körülmények között nevelhessék gyermekeiket. (x)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.23.
lakásfelújítás

A lakásfelújítási támogatás utólagos finanszírozású, azaz a teljes felújítási munkálat költségeit saját zsebből kell megfinanszírozni előre, így sokan csak az igényléskor szembesülnek azzal, hogy valamelyik ponton elbuktak. Ne hagyja elveszni a millióit! Cikkünkben összeszedtünk azokat a tipikus buktatókat, amikre ha odafigyelünk elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket.

Nevelőszülők nem igényelhetnek támogatást

A támogatást minden olyan szülő igényelheti, aki legalább egy vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevel, valamint az a rokon is lehet igénylő, aki a gyermek szüleinek elhalálozása miatt lett kirendelt gyám. Így kizárólag csak nevelőszülők nem kaphatnak támogatást.

Más állami támogatásoktól eltérően nem csak házaspárok és élettársak, hanem egyedülálló szülők vagy a házastársak akár csak az egyik tagja is igényelheti a támogatást.

Az igényléskor számít az életkor

A támogatásnál gyermeknek minősül minden 12. hetét betöltött magzat, illetve az a gyermek, aki a 25. életévét még nem töltötte be és az igénylővel él egy háztartásban. Nagyon kell figyelni tehát, hogy az igénylés pillanatában (amikor minden munkálatot befejeztünk, kifizettünk minden számlát és benyújtottuk a kérelmet) elérje gyermekünk a minimum 12. hetes magzati kort, vagy ne töltse be a 25. életévét. Abban az esetben, ha a gyermek tartósan beteg vagy megváltozott munkaképességű az életkorra nincs kitétel, tehát lehet 25. év feletti is.

freepik.com

Csak a tartózkodási helyünk közös a gyermekkel a lakcímkártyán

Sajnos ez hatalmas buktató. Nem baj, ha a gyermeknek van munkaviszonya, önálló jövedelme, esetleg külföldön tanul, viszont a lakcímkártyán lakóhelyként kell, hogy szerepeljen a felújítandó ingatlan.

A magunk után fizetett TB és a közfoglalkozatott jogviszony kizáró ok

Az egyik legnagyobb félreértést kavaró pont, ahol maga a fogalom szorul magyarázatra. Sokan sajnos tévesen azt hiszik, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék befizetésével tb jogviszonyra lehet szert tenni automatikusan. Fontos tudni, hogy csak azok számára érhető el a támogatás, akik biztosítottnak számítanak, például munkavállalók vagy vállalkozók, így azok akik ebbe a kategóriába nem tartoznak bele, nem igényelhetik a támogatást.

Annak ellenére, hogy rendelkeznek tb jogviszonnyal a közfoglalkoztatottak, mégsem igényelhetnek támogatást akkor, ha az igénylést megelőző 180 napban közfoglalkoztatási jogviszonyban álltak.

Rég elfelejtett köztartozásunk van

A köztartozásmentesség az egyik feltétele az igénylésnek, így érdemes rászánni egy kis időt és előzetesen érdeklődni a NAV-nál,önkormányzatnál hogy van-e tartozásunk. Ezt lehet a hivatalos NAV igazolási nyomtatvány kitöltésével és ügyfélkapun történő beadással, vagy személyesen és postai úton is.

Túllépjük a 60 napos határidőt a számlák beadásával

A számlákat a felújítási munkálatok elkészülte után 60 napon belül kell benyújtani a Magyar Államkincstárnak, de legkésőbb 2022.12.31-ig. Tehát minden munkálatot be kell fejezni eddig a határidőig. Amennyiben több számla is van a legutolsó számlát kell alapul venni a határidőhöz, viszont ha ezt túl lépjük sajnos nem kaphatjuk meg a támogatást.

Az anyagköltség és munkaköltség nincs megfelelő arányban

A támogatás összegében az anyagköltség számlák, illetve a vállalkozói díj számlák 50-50%-os arányban szerepelhetnek. A támogatásként visszakapható összeg (maximum 3 millió forint) minimum fele legyen meg anyagköltségben vagy munkadíj költségben és az összes számla összege, a típusától függetlenül, a támogatás duplája kell, hogy legyen. Természetesen nem kell kihasználni a maximálisan kapható 3 millió forintos támogatást, ami így 6 millió forint elköltése után jár.

A számlák tavalyiak és a munkát közeli hozzátartozó végezte

Súlyos hiba, hiszen csak 2021. január 1-je után kiállított számlákkal igazolt költségekre lehet igényelni a támogatást olyan vállalkozótól, aki nem közeli hozzátartozó. A közeli hozzátartozó lehet házastárs, egyeneságbeli rokon, örökbefogadott-, mostoha- nevelt gyermek, örökbefogadó-, mostoha- vagy nevelőszülő, valamint testvér is. Ide tartozik még az is, hogy a munkálatokat végző vállalkozás nem lehet a sajátunk, nem lehetünk ott mi vagy a közeli hozzátartozónk alkalmazotti státuszban.

Nem kötöttünk vállalkozói szerződést

A vállalkozói szerződést minden esetben csatolni kell a benyújtott kérelemhez, amihez a Magyar Államkincstár honlapján található letölthető szerződési minta. A szerződésben, mind az anyag, mind a munkadíj részletezve kell, hogy szerepeljen, mely lehetővé teszi a felújítási munkálatok átláthatóságát és ellenőrizhetőségét.

Külön számlán szerepel a szállítási költség

Anyagköltségként elszámolható a szállítási költség vagy a fuvardíj is, amennyiben a számla tartalmazza ezeket. A lényeg, hogy egy számlán szerepeljen, mivel külön nem számolható el. Ilyen pont még a bontási hulladék elszállítása, ami önállóan szintén nem támogatható, viszont ha a vállalkozói szerződésben szerepel és nem külön számlán van igényelhető rá a támogatás.

50%-os tulajdoni hányad hiánya

Fontos pont, hogy olyan ingatlanra lehet igényelni a támogatást, mely lakásként, lakóházként, tanya vagy birtokként van nyilvántartva és az, az igénylő és/ vagy kiskorú gyermeke legalább 50%-os tulajdona. Kitétel még, hogy legalább 1 éve legyen az állandó lakóhelyük, kivétel, ha azt az elmúlt évben vásárolták meg, örökölték vgy kapták ajándékba vagy az ingatlannyilvántartásban újonnan bejegyzett ingatlanról van szó.

(x)





Ezeket olvastad már?
Ez a csillagjegy ma egy hatalmas horderejű jó hírt kap

Ez a csillagjegy ma egy hatalmas horderejű jó hírt kap

„Annyit keresek az OnlyFansszel, hogy a barátom már csak részmunkaidőben dolgozik és mindent én fizetek”

„Annyit keresek az OnlyFansszel, hogy a barátom már csak részmunkaidőben dolgozik és mindent én fizetek”

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás