RETRO RÁDIÓ

Most szeretnél repülővel utazni? Ezeket fontos tudnod!

Ha a járvány ellenére úgy döntünk, hogy mégis repülőre szállunk, akkor érdemes alaposan tájékozódni az uticélról és az adott ország korlátazásairól is.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.12.
repülés koronavírus biztonságos utazás

Az adott ország feltételeiről érdemes tájékozódnunk, többek között a konzuliszogalat.kormany.hu oldalon. Fontos, hogy nincs határzár, saját felelősségre és a megfelelő szabályozásokat betartva utazhatunk. Azzal azonban számolnunk kell, hogy 10 nap karantén vár azokra, akik külföldről érnek haza - ám ők is mentességet kapnak a karantén alól, ha tudják bizonyítani, hogy az elmúlt 6 hónapban átestek a koronavírus fertőzésen.

fotó: Knap Zoltán (BORS)

Sokan bizonytalanok abban, hogy merjenek-e utat foglalni nyárra. A szakemberek arra buzdítanak mindenkit, hogy ezt nyugodtan tegyék meg, hiszen a jóslatok és a tapasztalat azt mutatja, hogy a járvány mindenképpen enyhül majd legkésőbb májusban és júniusban. Mivel azonban semmiben nem lehetünk biztosak, alaposan járjunk utána a lemondási és módosítási feltételeknek az utazás és a biztosítás tekintetében is.

A híresztelésekkel ellentétben eddig még egyetlen ország sem hozott olyan rendeletet, hogy csak oltási igazolvánnyal lehet belépni egy országba. Egyáltalán nem biztos, hogy csak beoltva lehet 2021-ben utazni.

Fotó: Shutterstock

Hogyan juthatsz el a repülőtérre a kijárási tilalom időszakában?

A kijárási tilalom időszakában, este 20 óra és reggel 5 óra között a repülőjegy birtokában nyugodtan kimehetünk a reptérre anélkül, hogy megbüntetnének minket. Ebben az esetben azonban családtagjaink nem kísérhetik el, ez az enyhítés csak arra vonatkozik, aki utazik.

Ha valaki Magyarországra érkezik repülővel, az nem mentesül a kijárási tilalom alól tekintettel arra, hogy ebben az esetben az utazás tervezhető. Bárki dönthet úgy, hogy eláll a belépéstől és a kijárási tilalom időszakának lejártát követően jelentkezik ismét belépésre.

Mire számíthatsz a repülés során?

A bud.hu koronavírus-tájékoztató alapján kizárólag az utazók léphetnek be a repülőtér épületébe. A reptéren matricával jelzik majd, hogy melyik székekre lehet leülni - a távolságtartás miatt. A terminálon és a repülőn is maszkot kell viselni. Beszálláskor 2 méteres távolságot kell tartani. Nem lehet a fedélzeten vásárolni, de ételeket és italokat továbbra is felszolgálnak.

Mi vár, ha megérkezel a szálláshelyre?

Becsekkoláskor a szállodában is megmérhetik infravörös eszközzel a testhőmérsékleted. Sok helyen találkozhatsz kézfertőtlenítővel, a szobádat még alaposabban fogják kitakarítani. Az all inclusive ellátást sok helyen megváltoztatták úgy, hogy a vendégek nem szedhetnek maguknak, pincérek segítségét kell kérniük. Nagy távolság lesz az étteremben az asztalok, illetve ha valamilyen meleg égtájra utazol, akkor a strandon és a medencénél a napágyak között is.

 

 

Ezeket olvastad már?
Ezeket a boltból hazahozott ételeket mossuk meg jól, ha nem akarunk bajt

Ezeket a boltból hazahozott ételeket mossuk meg jól, ha nem akarunk bajt

Ezek a csillagjegyek ma több legyet üthetnek egy csapásra

Ezek a csillagjegyek ma több legyet üthetnek egy csapásra

„Haragszik az elhunyt, ha elhamvasztják?” – Így látja a léleklátó

„Haragszik az elhunyt, ha elhamvasztják?” – Így látja a léleklátó

Szerencsés lesz a szerda ennek a 3 csillagjegynek

Szerencsés lesz a szerda ennek a 3 csillagjegynek

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás