Otthon tanul a kamasz? Így könnyebben túlélheti!





A középiskoláknak a 8. osztály felett át kell állniuk a digitalis oktatásra. Ebben tavasszal már volt része a gyerekeknek és a szülőknek, és ez inkább a kamaszokat érinti, mint a kicsiket, de néhány tanáccsal a Metropol is szeretné átismételni azokat a szempontokat, amelyek megkönnyítik a családok mindennapjait, ha esetleg újra otthon kell tanulniuk a nebulóknak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.12.
tanulás kamasz online oktatás

Rendszeresség

Próbáljuk meg rávenni kamasz gyermekünket, hogy ugyanúgy induljon a napja, mint akkor, amikor iskolába kell menni. Elég kicsit később felkelni, hiszen az utazásra nem kell időt szánni, de a reggeli rutin legyen ugyanaz: öltözködés, mosdás, reggeli. Ha pizsamában üli végig a napot, az egyrészt ciki, másrészt komolytalannak tűnik a tanulás. Ugyanez igaz a befejezésre is: ne húzódjon el a tanulás este hétig.

 

Megfelelő környezet

Ha eddig nem volt külön íróasztala, most alakítsuk át a lakást úgy, hogy legyen, illetve ha több hasonló korú tini van a családban, akkor próbáljuk meg megoldani azt, hogy mindannyian külön tudjanak tanulni – ebben az esetben az étkező is átalakulhat tanulószobává. Az ágyon heverve nem lehet ugyanolyan komolysággal koncentrálni.

Fotó: GettyImages

Rendszerezzük a feladatokat!

Segítsünk a gyerekeknek abban, hogy kidolgozzanak egy olyan rendszert, amelyben az összes tantárgy és feladat áttekinthető. Bár valószínűleg mindegyik jobban ért a számítógéphez, mint mi, de ebben nem biztos, hogy van tapasztalatuk. Előfordulhat, hogy a tanárok más-más platformokon küldözgetik és kérik a feladatokat. Megkönnyíti a tanulást, ha minden tantárgynak létrehoznak a diákok egy-egy mappát, ott feljegyzik a teendőket, elérhetőséget, és ott gyűjtik a feladatokat.

Semmi ne terelje el a figyelmüket!

Az online órák ideje alatt lehetőleg ne engedjük meg nekik, hogy online legyenek a facebook-on vagy az instagramon, mert így biztosan nem bírják ki, hogy ne lessenek rá, mi történt az elmúlt 5 percben. A tévét is kapcsoljuk ki és ha ezt a körülmények megengedik, hagyjuk egy helyiségben egyedül őt, de azért néha kukkantsunk be hozzá, nehogy “csaljon”.

Fotó: Shutterstock

Tartsanak szünetet!

Otthon ugyanúgy szükség van a szünetre, mint az iskolában. Ennek az időtartamában lehetünk kissé rugalmasak, de azt azért ne engedjük meg, hogy két óra között másfél órát beszélgessen a barátjával a messengeren. Ilyenkor tanácsos inkább egy kicsit mozogni, enni, inni, beszélgetni kicsit.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás