RETRO RÁDIÓ

Mi az RSV vírus?

Főleg a kisgyermekeket és az időseket támadja meg, tünetei hasonlóak, mint az influenzáé és a Covid–19-é. Jó hír, hogy 15 percen belül kimutatható egy már Magyarországon is kapható otthoni kombinált gyorsteszttel.Megosztás
Szerző: metropol
2022.12.07. 13:00
vírus Covid

Szinte minden gyermek átesik az RSV-fertőzésen kétéves koráig. A hat hónaposnál fiatalabb, RSV-fertőzésben szenvedő gyerekek közül minden százból egy-kettőnek még kórházi kezelésre is szüksége lehet. E vírus az idősebb felnőttek számára is végzetes lehet. 

Nem biztos, hogy Covid

Magyarországon a tavalyi járványszezonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) bizonyos időszakokban már másfélszer annyi RSV-fertőzést azonosított, mint SARS-CoV-2 vírusfertőzést.

A magyar légúti figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján, a becslések szerint 2022. november 14–20. között az országban 202 500 ember fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 16 200-nál diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. Az NNK viszonylag alacsony számú vizsgálati anyagának feldolgozása után a Covid–19 tűnik a vezető fertőzésnek, de kimutatható az RSV és az influenza jelenléte is. 

Cseppfertőzéssel, gyorsan terjed

E vírus a légzőrendszer nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg. Cseppfertőzéssel igen gyorsan terjed, melynek oka, hogy nem veszít fertőzőképességéből élettelen felszíneken, így a használati tárgyakon, kilincseken is megmarad. Többnyire enyhe, megfázásos tünetei nagyjából hasonlóak, mint amelyeket az influenza A és B vírusok, illetve a koronavírus okoznak. Az RSV fertőzőképessége nagyjából hasonló, mint a Covid–19-é. Az RSV-fertőzés időtartama általában 4–6 nap. Az enyhe tünetek azonosak a gyermekeknél és a felnőtteknél. Súlyosabb panaszok főleg az 5 év alatti gyermekeknél, illetve a krónikus és súlyos betegségekben szenvedő (diabétesz, legyengült immunrendszer, rosszindulatú daganatos megbetegedések stb.) felnőtteknél, valamint az idősebb embereknél jelentkeznek. 

Tüneti kezelés 

Az RSV-fertőzést elsősorban tünetileg lehet kezelni; ez a gyerekeknél köhögés elleni váladékoldó, orrcsepp használatát jelenti, esetleg orrtisztítást, orrszívást, a láz csillapítását, ha szükséges, a hörgők tágítását. Kórházi kezelésre akkor van szükség, ha a szövődmények súlyossága ezt indokolttá teszi (például légzési elégtelenség vagy kiszáradás esetén, ha a szervezetnek pluszoxigénre, infúzióra van szüksége).

The,Girl,Drips,Into,Her,Nose,With,A,Spray,Of
Fotó: Standret/Shutterstock

 

 

Ezeket olvastad már?
Elfogytak a szavak: néhány hét különbséggel diagnosztizáltak rákot anyánál és lányánál

Elfogytak a szavak: néhány hét különbséggel diagnosztizáltak rákot anyánál és lányánál

Idén korábban indul az allergiaszezon – Ez az oka

Idén korábban indul az allergiaszezon – Ez az oka

Vigyázz, ezek az ételek betegíthetnek meg karácsonykor

Vigyázz, ezek az ételek betegíthetnek meg karácsonykor

Ha eddig utáltál sportolni, ezek után biztos elkezdesz mozogni

Ha eddig utáltál sportolni, ezek után biztos elkezdesz mozogni

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás