RETRO RÁDIÓ

Mi az RSV vírus?





Főleg a kisgyermekeket és az időseket támadja meg, tünetei hasonlóak, mint az influenzáé és a Covid–19-é. Jó hír, hogy 15 percen belül kimutatható egy már Magyarországon is kapható otthoni kombinált gyorsteszttel.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.07.
vírus Covid

Szinte minden gyermek átesik az RSV-fertőzésen kétéves koráig. A hat hónaposnál fiatalabb, RSV-fertőzésben szenvedő gyerekek közül minden százból egy-kettőnek még kórházi kezelésre is szüksége lehet. E vírus az idősebb felnőttek számára is végzetes lehet. 

Nem biztos, hogy Covid

Magyarországon a tavalyi járványszezonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) bizonyos időszakokban már másfélszer annyi RSV-fertőzést azonosított, mint SARS-CoV-2 vírusfertőzést.

A magyar légúti figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján, a becslések szerint 2022. november 14–20. között az országban 202 500 ember fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 16 200-nál diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. Az NNK viszonylag alacsony számú vizsgálati anyagának feldolgozása után a Covid–19 tűnik a vezető fertőzésnek, de kimutatható az RSV és az influenza jelenléte is. 

Cseppfertőzéssel, gyorsan terjed

E vírus a légzőrendszer nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg. Cseppfertőzéssel igen gyorsan terjed, melynek oka, hogy nem veszít fertőzőképességéből élettelen felszíneken, így a használati tárgyakon, kilincseken is megmarad. Többnyire enyhe, megfázásos tünetei nagyjából hasonlóak, mint amelyeket az influenza A és B vírusok, illetve a koronavírus okoznak. Az RSV fertőzőképessége nagyjából hasonló, mint a Covid–19-é. Az RSV-fertőzés időtartama általában 4–6 nap. Az enyhe tünetek azonosak a gyermekeknél és a felnőtteknél. Súlyosabb panaszok főleg az 5 év alatti gyermekeknél, illetve a krónikus és súlyos betegségekben szenvedő (diabétesz, legyengült immunrendszer, rosszindulatú daganatos megbetegedések stb.) felnőtteknél, valamint az idősebb embereknél jelentkeznek. 

Tüneti kezelés 

Az RSV-fertőzést elsősorban tünetileg lehet kezelni; ez a gyerekeknél köhögés elleni váladékoldó, orrcsepp használatát jelenti, esetleg orrtisztítást, orrszívást, a láz csillapítását, ha szükséges, a hörgők tágítását. Kórházi kezelésre akkor van szükség, ha a szövődmények súlyossága ezt indokolttá teszi (például légzési elégtelenség vagy kiszáradás esetén, ha a szervezetnek pluszoxigénre, infúzióra van szüksége).

The,Girl,Drips,Into,Her,Nose,With,A,Spray,Of
Fotó: Standret/Shutterstock

 





 





Ezeket olvastad már?
Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás