Ezt érzi az anyuka, amikor már megfogant a baba





A gyermekáldás jelei a fogantatás 4. hetétől észlelhetők. A terhességnek vannak azonban korai testi tünetei is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.05.
Kismama percek

A kismama által észlelhető legnyilvánvalóbb tünete a terhességnek a havi vérzés elmaradása. A mai terhességi tesztek azonban annyira érzékenyek, hogy jóval előbb is kimutatják, ha új családtag érkezik.

Jelentkezhet émelygés, hányinger, hányás Fotó: Shutterstock

Változó közérzet

Tipikus terhességi tünet a közérzet változása, amely jelentkezhet émelygés, hányinger, hányás formájában is. Sokat segíthet, ha reggel ébredés után eszünk néhány falatot, és napközben is tartunk magunknál néhány darab kekszet.

Undor az ételtől

Az undor némely ételek felé gyakran kialakulhat. A tünet hátterében egy védekező mechanizmus áll, amely a magzat egészségét szolgálja úgy, hogy az anyát távol tartja a „veszélyes” táplálékoktól, például a nemespenészes sajttól vagy a koffeindús kávétól.

Az undor némely ételek felé gyakran kialakulhat Fotó: Shutterstock

Mellfeszülés, sötét színek

A mellbimbók és a szeméremajkak sötét elszíneződése is megfigyelhető a várandósság alatt, a mellek akár a háromszorosára is nőhetnek a kilenc hónap folyamán. Terhesség esetén a mell fájdalma természetes, bár nem mindenkinél jelentkezik. A mellek duzzadása, feszülése vagy fájdalma az egyik első jele a várandósságnak. Amikor a beágyazódás megtörténik, akkor a test hozzálát, hogy felkészüljön a baba táplálására. Ehhez hozzátartozik egy sor hormonális változás beindulása, melyek mind szükségesek ahhoz, hogy a beágyazódás létrejöjjön.

Szagérzékenység

Az ételektől való undorodás mellett kialakulhat a szagérzékenység is, ami szintén émelygést idézhet elő. Jellemzően az olajban sült ételek illata, a nyers hús vagy akár a zöldségek szaga, a takarítószerek klóros szaga, a korábban kedvelt parfümök illata is elviselhetetlen lehet. A tünetek a terhesség korai heteiben kezdődnek, és gyakran a várandósság alatt spontán megszűnnek, de lehetséges, hogy csak a szülés után maradnak abba.

Az ikrekkel nehezebb a terhesség Nemcsak a normál terhességnek vannak korai jelei, hanem az ikerterhességnek is. Gyakran extrémebbek, mint az egy babát váró anyukáknál. Az ikreket váró kismamák szinte kivétel nélkül erőteljesen jelző pozitív terhestesztről számolhatnak be. A leggyakoribb panasz az első trimeszterben az extrém mértékű fáradtság, hiszen a szervezet számára megterhelő több baba tápanyaggal való ellátása. Ikerterhesség esetén az anyuka méhe nagyobbra tágul, mint a normál terhességek során, vagyis a pocak is nagyobb. Az ikreket váró anyák általában hamarabb és erőteljesebben érzékelik a magzatmozgást. Az első trimeszter végén az orvos már el tudja különíteni a babák szívverését is.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás