A helyszín pedig szimbolikus, hiszen a nagy nevettető itt élt 1968-tól egészen élete utolsó napjáig. Az önkormányzat által kiírt pályázatot Megyeri János szobrászművész nyerte meg, így őt érte a megtiszteltetés, hogy elkészítheti az emléktáblát.

Megyeri János szobrász, maga is nagy rajongója volt a humoristának
(Fotó: Megyeri János)

Az özvegy, Hofi Ildikó megtiszteltetésnek érzi, hogy a kerület is kiveszi a részét a humorista emlékének ápolásából. Mindenki úgy gondolja, hogy Budapesten van már egy Hofi-szobor, de ez nem teljesen igaz így.

– Nem győzöm hangoztatni, hogy a hatodik kerületben, a volt Mikroszkóp színpad előtt a Művészetek szobra áll, amihez felhasználták Hofi Géza arcképét. Stremeny Géza alkotása az összes művészeti ágat összefoglalja, azért van a „pesti Brodwayen” a szobor, meg a szobrász imádta Gézát, de az nem egy Hofi-szobor – magyarázta a Metropolnak az özvegy, aki mindezek ellenére nem támogatta a szoborállítás ötletét.

– Nagyon megtisztelő, hogy Szilágyi Erika képviselő szobrot akart állítani Gézának, de a férjem annyira szerény ember volt, hogy lebeszéltem a képviselőt arról, hogy szoborban gondolkozzon ebben az apró utcában, viszont egy emléktáblát a ház megérdemel. Végül nemcsak az önkormányzati képviselő-testület szavazta meg egyöntetűen az emléktábla felállítását, hanem a ház lakói is egyetértettek vele – mesélte büszkén Hofi Géza özvegye.