RETRO RÁDIÓ

„Egy új világ küszöbén állunk, merjünk a szeretet útján továbbmenni” – Böjte Csaba megható beszédet mondott a jövőről





A NEK második napján a Hungexpón beszélt Böjte Csaba OFM is. A NEK hírnöke a reményről, Krisztus és a mi hitünkről , a gyermekek körében végzett lelkipásztori munkájáról mesélt a minden korosztályt magába foglaló hallgatóságának. A ferences szerzetes a hét folyamán ott lesz a városmissziós színpadokon is, és mindenkit arra bátorít: merjünk szeretni, és tartsunk ki bátran, nagy derűvel és reménységgel a jó úton. Csaba testvér szeptember 12-én 1000 erdélyi zarándokkal érkezik a Hősök terére a pápai misére.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.09.07.
X. kerület vallás

Böjte Csaba azzal kezdte beszédét, hogy Itt, Európában még aki köszönő viszonyban sincs a kereszténységgel, a lelke mélyén azt is átjárta, a szeretet parancsától nagyon is meg van fertőzve.

Jézus Krisztus elindított egy úton bennünket, mi jó úton járunk, ezen kell továbbmenni, és felkínálni a körülöttünk lévő kincseket másoknak is. Adjuk tovább az embereknek a szeretet parancsát, hiszen mindenki tudja, hogy jobb békében élni, mint haragban, ellenségeskedésben, gyűlölködve” – fogalmazott Csaba testvér, aki eddigi munkája során 6 ezer gyermeket fogadott be, és indított el a szeretet útján.

Böjte Csaba: Reménnyel álljunk a jövő elébe! Fotó: NEK/Ambrus Marcsi

Egyedül a bizalom, a szeretet az, ami gyógyít. Amikor egy árva gyermek az utcáról bekerül hozzánk, még a simogatástól is fél, védekezik a feléje nyújtott kéztől. Mi megfürdetjük, tiszta ruhába öltöztetjük, meleg vacsorát adunk neki, vetett ágyba fektetjük. Először összekuporodik, majd szép lassan kisimul, elmúlik a szorongás, a félelem” – mondta a szerzetes, miközben azt hangsúlyozta, hogy a keresztények nem gyászhuszárok, derűvel, lelkesedéssel kell járjanak a jó úton, az egymásba vetett bizalomtól megerősödve.

„Mi nem a világvégét várjuk, hisszük, hogy egy új világ küszöbén állunk. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus most szárnyakat ad Európának, a világnak a továbbhaladáshoz. Fontos, hogy tegyük le a hibáinkat, és ne várjuk el a másiktól sem, hogy bűntelen legyen, de tudjunk mindig nekirugaszkodni a keskeny, meredek útnak, ami az örök életre vezet” – biztatott mindenkit Csaba testvér.

„Higgyünk a szeretet végső győzelmében. Ez olyan befektetés, ami egész biztosan megtérül. Mi a ezen az úton akarunk járni, ne féljünk ezt kimutatni is, örvendjünk a feleségünknek, gyermekeinknek, a másik embernek, fejezzük ki, hogy fontosak számunkra. Az erdélyi árvák atyja hozzátette, tudja ő, hogy ma illik panaszkodni, leszólni az orvosokat, tanárokat, de a savanyú nyafogás helyett inkább tegye mindenki a dolgát nagy-nagy reménységgel.

„Ilyen jól magyar ember az elmúlt 1000 évben a Kárpát-medencében még nem élt, mint mi most itt! Erről bárkivel le mernék állni vitázni. Tudjunk hálát adni, megköszönni mindent, amink van. A mi erőnk az öröm, a jókedv, a derű. A gonosz lélek az, aki azt szeretné, hogy elégedetlenkedjünk. Jézus mindig bátorít és erősít. Ha ő bízott a világban, mert közénk jönni, nekünk is el kell hinnünk, hogy az egyszerű ember, a jó szó képes jobbá tenni a világot. Egy parancsot kaptunk, a szeretet parancsát, a NEK is ezt akarja aláhúzni: jó úton, a szeretet útján járunk, ami tovább vezet. Reménnyel álljunk a jövő elébe!”

Szeptember 7. NEK 3. nap

HUNGEXPO – A bagdadi érsek és egy protestáns prédikátornőnek indult misszionárius

A NEK ideje alatt külön transzfer volánbuszjáratok közlekednek a Hungexpóra a Szent István-bazilikától 15 percenként és a Stadion-autóbusz állomástól 5-10 percenként. A kongresszusra regisztrációval rendelkezők féláron utazhatnak.

Kedden, reggel 7 órakor a Hungexpo területén kezdődnek a programok, és egészen 16 óráig válogathat az érdeklődésének megfelelő keleti és nyugati egyházatyák közül az, aki előzetesen regisztrált. Fordítás 6 nyelven biztosított. Itt hallható lesz Louis Raphael Sako bíboros, iraki pátriárka, bagdadi érsek tanúságtétele, Gérald Lacroix bíboros, quebeci érsek katekézise is. A szeptember 7-i fakultáción Jean-Luc Moens: Eucharisztia és Szentlélek, Barbara Heil: Hogyan nyerj egy katolikust? Egy protestáns prédikátor és misszionárius útja a katolikus egyházba, Dabóczi Kálmán: Együtt. Értetek. – Magyar katolikus mozgalmak hálózata a családok szolgálatában, és Johannes Hartl: A szépség vonzásában. Isten szépségének felfedezése az imádságban és a szentségimádásban címmel tart előadást. Barbara Heil vallástalan családban nőtt fel, majd hitre jutva protestáns misszionáriusként szolgált. Hosszú útja végül a Katolikus Egyházig vezette. Azóta hirdette már Isten igéjét AIDS-es prostituáltak között és ismeretleneknek a liftben. Úgy véli, nemcsak a szószékről lehet prédikálni, hanem bárhol a világban, ahol rengeteg feladat vár mindannyiunkra.

Örs Vezér tere, Szent István és Széll Kálmán tér

Délután a városban folytatódnak a programok, 3 budapesti szabadtéri missziós színpadon, amelyek regisztráció nélkül látogathatók. A Szent István téren könyv- és hungarikumok vására várja az érdeklődőket, színpadi műsor kíséretében 10–21 óráig. A Bazilika mellett a Pálos rend történetét bemutató kiállítás is megtekinthető egy rendhagyó, autóbuszban elhelyezett, többnyelvű interaktív tárlatnak köszönhetően. A gasztroínyenceknek az esztergomi Prímás Pince étel- és italkínálatának kóstolását is ajánljuk. A Szent István téri színpad kulturális programjában 17 órától a Misztrál Együttes szerepel. Az Örs Vezér téri missziós színpadon 15 órától az Eucharist zenekar szolgál, majd Pintér Béla ad koncertet gyermekek és felnőttek számára egyaránt. A Széll Kálmán térre 15 órától Csiszér László és zenekara várja az érdeklődőket, 17 órától pedig Lackfi János költő, a NEK hírnöke áll színpadra.

Ars Sacra Fesztivál

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal párhuzamosan zajlik Budapesten ingyenes programokkal az Ars Sacra Fesztivál, amelynek keretében szeptember 7-én kedden 16–17 óráig Budapest – a vizek városa – séta lesz. Találkozó: Várkert Bazár főbejárata, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2–6. (előzetes bejelentkezés szükséges!) Este 7 órakor Bogányi Gergely zongoraművész ad koncertet a Deák téri evangélikus templomban. Ezzel párhuzamosan az Egyetemi Kisboldogasszony Templomban (1053 Budapest, Papnövelde utca 5.) 19.30-tól zenés imaestre várja az érdeklődőket a MAGnificat együttes – Varga Mónikával, Lambert Attilával és Dolhai Attilával. Elmélkedésekkel és tanúságtételével Csókay András fogja segíteni a résztvevőket az elmélyülésben. Csókay doktor és Dolhai is a NEK hírnöke.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás