Kánya Tamás így színesíti természetművészetével a fővárost - Videó!

Kánya Tamás számára igazi kikapcsolódást nyújt, hogy a természetben alkothat, akár sárból szobrokat, vagy kavicsokból, termésekből mandalákat és azt sem bánja, hogy alkotásai nem maradnak meg, hiszen az azokról készült fényképeket megoszthatja az emberekkel.Megosztás
Szerző: Kóczián Nikolett
Létrehozva: 2022.08.08.
hihetetlen alkotások

Kánya Tamás piros biciklijével járja a fővárost, hogy a következő alkotásának megfelelő helyszínt találhasson. Régen ötvös volt, de már több, mint 15 éve a „természetművészetének” él.

Kánya Tamás alkotás közben Fotó: Metropol/Bánkúti Sándor

„Közel 20 éve mindig lejárok a Római - partra. Eleinte fotózni akartam, de úgy láttam mindenki ugyanazt fotózza állandóan, a fákat a vizet. Aztán először kavicsokból kezdtem el készíteni dolgokat, majd uszadékfából” - kezdte lapunknak Kánya Tamás, aki 2013 óta foglalkozik természetművészettel. „Most újonnan mandalákat készítek, mert nagyon megtetszettek nekem, valamint sárból szobrokat.”

A pipázó alak szemei és fülei kiszáradt taplógombából, a pipája pedig uszadékfából készült Fotó: Kánya Tamás

Sárból szobrot

Tamás saját maga is meglepődött, hogy egyszerű sárból mit lehet létrehozni.

„Sárszobrokat is készítek, fönt a budakalászi ártéri erdőben a fák törzsére csinálok arcokat, fejeket. Lementem és szedtem a Duna-parton iszapos sarat, és megpróbáltam. Nekem is csoda volt, hogy megmarad, én sem akartam elhinni. Mikor az emberek megtudják, hogy sárból készültek a szobrok, akkor általában még jobban tetszik nekik” - mondta a művész, aki saját bevallása szerint soha nem tanult szobrászatot, ezért még folyamatos gyakorlással szeretné tökéletesebbé tenni alkotásait. „Mikor elkezdem még nem látom magam előtt, hogy mi lesz belőle, de a végére csak kialakul az arc. Ott még nem tartok, hogy tudatosan arcokat készítsek, majd lehet, hogy egyszer, ha belejövök sikerül.”

Fa törzsére sárból készült kacsintó arc Fotó: Kánya Tamás

„Minden évszaknál van valami új”

Tamás rengetek szatyorral érkezik Római-partra, amik tele vannak érdekesebbnél érdekesebb termésekkel és levelekkel, amiket saját maga gyűjt szorgosan egész évben.

„Minden évszaknál van valami új, például a platánfának a bogyóját csak télen tudom összegyűjteni és eltenni. Ha nem szedem össze és nem rakom el, akkor nem fogok tudni vele dolgozni” -magyarázta Tamás.

Frissen beért mirabella szilvák tökéletes harmóniában a narancssárgás árnyalatú trombitafolyandárral Fotó: Kánya Tamás

Az emberek várják a műveit

Kánya Tamás a „Római-parti ”Kőkert„ Land Art in Hungary” nevű Facebook oldalán osztja meg művészetét.

„Szeretem csinálni, rengetegen várják a képeket. Nem hittem volna, hogy ilyen nézettsége lesz az oldalamnak, vagy hogy ennyi embert érdekel” - vallotta be a természetművész.

Polip harca az óriás hallal Fotó: Kánya Tamás

A természeti csapásokra is fel van készülve

Mivel Tamás „műhelye” a természetben van, ezért mindig felkészült az esetleges időjárásváltozásokra.

„Sokszor volt, hogy eleredt az eső, de mindig hozok magammal nylont és akkor letakarom gyorsan, hogy megvédjem” - árulta el.

Freddie Mercury a Római-parton Fotó: Kánya Tamás
ET is megelevenedett a Római parton Fotó: Kánya Tamás

„A land-art arról szól, hogy nem maradandó”

„A land-art arról szól, hogy nem maradandó. Külföldön általában a természet teszi tönkre, az eső a vihar, az állatok, nálunk sajnos többségben az emberek. Ezért nem lehet nagyon maradandót alkotni, ami engem nem nagyon zavar, de az embereket igen, mert szívesen megnéznék élőben. Nekem a fénykép a fontos, hogy meglegyen. Általában le tudom fényképezni, amit elkészítettem, de 8-9 éve volt, mikor kőoszlopokat építettem és összedőlt az egész mielőtt letudtam volna fotózni - mesélte a férfi.

Top hírekHírlevél-feliratkozás