Ilyenek voltak a kommunista „pokol bugyrai”! – Mutatjuk videón!





A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához kapcsolódó rendhagyó történelemórákra is várják az iskolás osztályokat, valamint az egyéni látogatókat (5–40 főig), kisebb csoportokat, vagy családokat a Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhelyén a Ferencvárosi rendező pályaudvar mellett.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.03.01.
IX. kerület Málenkij Robot Emlékhely

A IX. kerület Fék utca 6. szám alatti „atombiztos bunkerben” Fülöp Márton, a Málenkij Robot Emlékhely projekt koordinátora vezette végig a Metropolt.

– A Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítóhelye „A pokol bugyrai… „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban” címmel, a második világháború után tömegesen elhurcolt nők és férfiak számára állít emléket – tudjuk meg vezetőnktől. Fülöp Márton hozzáteszi, minden kamra a málenkij robotra elhurcoltak pokoljárásának egy-egy bugyrát eleveníti fel.

A kiállításnak otthont adó, Ferencvárosi pályaudvar mellett álló „atombiztos” épület egykor a Magyar Államvasutak légoltalmi óvóhelye és vezetési pontja volt, amelyet az 1950-es években építettek, hiszen Magyarország az 1944-es német megszállást és a nyilas uralmat követően sem lélegezhetett fel: a háború milliókat érintő pusztításai után a szovjet Vörös Hadsereg újabb megpróbáltatás elé állította a lakosságot.

– A világháborúban és azt követően több százezer magyar civil esett szovjet fogságba, és került ki a Szovjetunióba, ahol az elsődleges cél nem a foglyok elpusztítása, hanem a háborúban elpusztított ország újjáépítése volt. Miután Magyarországra érkezett a Vörös Hadsereg, nyomukban hadifogolygyűjtő-táborok jöttek létre, ahonnan a foglyokat folyamatosan bevagonírozták, majd a Szovjetunió különböző területeire „málenkij robotra” szállították.

Fülöp Márton Párkányi Raab Péter a Málenkij robot-emlékművénél Fotó: FE

Az emlékhely projekt koordinátora Párkányi Raab Péter az emlékhelyen átfutó Málenkij-robot emlékmű-vagonja mellett hangsúlyozza: mindenkinek tudnia kellene erről, hogy itt Magyarországon milyen borzalmak történtek.

– Ez csak egy szelete ugyan az itt pusztító diktatúrának, de máig ható következményei vannak. Iskolás csoportjainknál is sorra derül ki, hogy a fiatalok felmenői között is rengeteg érintett van, nem beszélve az idősebb korosztályhoz tartozó látogatóinkról, akik kegyeletüket leróni is jönnek az emlékhelyre, hiszen sok hozzátartozó ismeretlen helyen nyugszik valahol a régi Szovjetunió területén.

A kiállítás fényképeken, plakátokon, visszaemlékezéseken és túlélőktől származó tárgyakon keresztül mutatja be Magyarország második világháborús végnapjait, a kényszermunkára elhurcoltak keserves mindennapjait és a hazatérés keserédes pillanatait. A helyszínen mobiltelefonos applikáció, multimédiás alkalmazások, múzeumpedagógiai foglalkozások segítik a különböző korú látogatókat abban, hogy átérezzék a „malenkij robotra” elhurcolt százezrek kilátástalan helyzetét.

A pokol bugyraiba pillanthatunk bele a Ferencvárosi rendezőpályaudvar mellett Fotó: FE

Gulágvilág

A háború következtében megnőtt fogolylétszám miatt a GUPVI, a külföldiek Gulagjaként emlegetett táborok száma is jelentősen több lett. A munkatáborok mindennapjai szigorú szabályok között zajlottak: hajnali ébresztő, órákon át tartó sorakozó és létszámellenőrzés, ételosztás, majd 12-14 óra munka után térhettek csak vissza az emberek. A nők és a férfiak kivétel nélkül mind kemény fizikai munkát végeztek, és napi teljesítményük után kapták meg következő napi fejadagjukat. Az étel mennyisége és minősége, a nehéz munka, valamint a borzasztó higiéniás viszonyok is mind közrejátszottak abban, hogy a táborokban egymást érték a halálesetek. Az embertelen körülmények következtében megközelítőleg 300 ezer magyar veszíthette életét a Szovjetunióban.

Előzetes bejelentkezés

A Málenkij Robot egyénileg és csoportosan is csak előzetes bejelentkezés után, vezetéssel látogatható. [email protected] vagy +36 30 701 5223

A felnőtt és nyugdíjas csoportok mellett várják a 7-12. osztályos diákokat is. Az iskolás csoportoknak tanítási időben díjmentes vasúti kedvezményt biztosítanak! A helyszín alkalmas színtere a kommunizmus áldozataira való megemlékezésre, rendhagyó történelemórák keretében. Múzeumpedagógiai foglalkozásra is van lehetőség. Érdeklődni a [email protected] e-mail-címen lehet.

A helyszínen kizárólag készpénzes jegyvásárlás lehetséges. Előzetes jegyváltás: online a jegymester.hu weboldalon vagy a Magyar Nemzeti Múzeum főépületében. A program körülbelül 1,5 órát vesz igénybe. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az óvóhely épületében az akadálymentesítés nem megoldott!





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás