Közvécékre vadásztunk a fővárosban, kiderült: Budapest nem igazán Budipest





A fővárosban számos nyilvános vécé található, azonban közölük nem mindegyik ingyenes. Utánajártunk, hogy ha valakire rájön a szaladhatnék, milyen lehetőségei vannak Budapesten.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.31.
nyilvános wc

A toalett-túránkat Budapest legforgalmasabb helyéről, a Deák Ferenc térről indítottuk. Itt 3 nyilvános illemhely van, de ebből csak kettő működik. Mindkettő használata 250 forintba került, és az egyik csak tizenegy órakor nyitott.

A másik, amelyik már nyitva volt és amelyikben lent jártunk, nagyon tiszta és rendezett volt, így a higiéniára nem lehetett panaszunk. Ottjártunkkor éppen egy hölgy jött ki az illemhelyiségről, aki elmondta, hogy szokta használni és eddig semmi panasza nem volt a WC tisztaságát illetően.

250 forint - sok vagy kevés? (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

A turistákra nem gondoltak?

Mentünk tovább, és egy másik forgalmasabb helyre, a Szent István-bazilika mellett található egyetlen közvécéhez lyukadtunk ki. Hogy nyitva volt-e, azt nem tudtuk kideríteni, mivel erre utaló jelzést vagy táblát nem találtunk, viszont kívülről azt tudtuk megállapítani, hogy az egység rendben van tartva. Az viszont meglepő volt, hogy egy olyan forgalmas hely, mint a Bazilika, ahol a templom mellett rengeteg kávézó és étterem található, annak a környezetében csak egyetlen közvécé legyen.

Az épület még áll, de már nem mosdó üzemel benne

Továbbhaladva a Szabadság térre értünk, amelynek közepén régen egy nyilvános férfi és női mosdó állt. Az épület ugyan még megvan, de bent már régen nem vécé, hanem kávézó üzemel.

A nyitvatartás nem a legideálisabb Túránkat a Klauzál téri (ezt a VII. kerületi önkormányzat működteti és használata ingyenes), valamint a Bethlen Gábor téri nyilvános mosdóknál zártuk. Előbbi ottjártunkkor nem volt nyitva, az utóbbit éppen használták. Összességében elmondhatjuk, hogy mindegyik nyilvános illemhely rendezett és tiszta volt. Viszont kevés van belőlük, és ami van, azok közül is a legtöbb későn nyit vagy nincs nyitva 0-24 órában. Applikáció segít mosdót találni (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs) A Budipest útbaigazít “A városban vagy, és sürgősen WC-re van szükséged? A Budipest segít!” Ez az alkalmazás az összes Budapesten található mosdót megmutatja, sőt még azokat az éttermeket és kávézókat is feltünteti, amelynek vannak mosdói. Egyébként a Budipest elnevezés egy kicsikét becsapós, mivel az alkalmazás országszerte mutatja azokat a helyeket, ahová betérhetünk, ha szólít a természet. Több pozitívuma is van az alkalmazásnak. Az egyik, hogyha nincs időnk keresgélni az alkalmazás megnyitása után megjelenő térképen, akkor egy lefele gördítéssel azonnal megjeleníti a közelben található vécéket. Emellett színekkel jelölik az éppen nyitva tartó vagy zárva lévő mellékhelységeket. Az alkalmazást a használók is segíthetik, ha járnak olyan helyen, ahol van nyilvános mosdó, de az alkalmazáson nem szerepel, akkor a „mosdó hozzáadása” fülnél hozzá tudják adni. Ez egyben egy negatívum is, hiszen bárki bárhova bejelölhet egy illemhelyet, amelyről később kiderülhet, hogy nincs is ott. Ezek működnek A Fővárosi Csatornázási Művek 2010 óta vállalkozási tevékenység keretében üzemelteti a korábbi fővárosi nyilvános illemhelyhálózat megmaradt, néhány még használható vagy azzá tett egységét. Ezek az akadálymentesített, gyermekpelenkázóval, sok helyen zuhanyzókkal, hajszárítókkal, gyermekre méretezett szaniterekkel felszerelt illemhelyek a következő helyeken találhatók: I., Déli pu. mellett, I., Palota út, II., Margit-híd budai hídfő, V., Szent István tér, IV., Városkapu, V., Astoria, V., Petőfi tér, XII., Városmajor, XIII., Lehel tér, XIV., Műcsarnok mögött, XIV., Széchenyi fürdő.

A Bazilika környékén ide szaladhatunk (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás