Megható tisztelgés a legendás színésznő előtt: Psota Irénről nevezik el Józsefváros új parkját

A színművésznő házát lebontják, annak helyére egy irodaház kerül, de az előtte kialakított tér az ő nevét fogja viselni. A megújuló terület várhatóan jövő őszre készül el.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.17.
VIII. kerület Tisztelgés

Az új parkot a VIII. kerületben Psota Irén házához közel alakítják majd ki. A területen szinte minden megváltozik, megszépül és megújul, de a művésznő emléke megmarad. Ráadásul a szép zöldövezetre már nem is kell olyan sokat várni, mivel jövő őszre várhatóan el is készül.

Itt helyezkedik majd el az új park

A Corvin sétány közvetlen közelében, a Szigony utca, Tömő utca, Apáthy István utca, valamint Balassa utca által határolt területen épül a Corvin Innovation Campus irodaház előtt. Az irodaház 3000 négyzetméteren, a park 1500 négyzetméteren terül majd el. A leromlott állagú ház, ahol az érdemes és kiváló művész lakott, nem áll műemlékvédelmi eljárás alatt, illetve emléktábla sem őrzi a Psota Irén nevét, ezért le lehet bontani azt.

Trópusi faanyagból készült ülőhelyek is lesznek

Az irodaház előtt számos érdekesség várja majd a látogatókat. Az új parkban rengeteg fa lesz, a padok és az egyéb utcabútorok trópusi faanyagból készülnek majd. Psota Irén tiszteletére a téren egy emléktárgyat is elhelyeznek majd. Emellett a parkban központi elem lesz majd egy vízjátékkal kialakított találkozóhely is, amely nemcsak a nyári estéken nyújthat majd meghitt hangulatot, hanem télen is, így szemlélődök a hideg napokon is gyönyörködhetnek benne. Fontos fejlesztés lesz még, hogy az irodaház mellett futó Apáthy István utca árnyas fasorral, kiszélesített járdával és új modern lámpákkal emelik majd a hely hangulatát.

Ezt kell tudni Psota Irénről

  • 1929. március 28-án született Budapesten.
  • A nemzet színésze.
  • Kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész.
  • Érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
  • 2009-ben 80. születésnapján a Madách Színház műsorral köszöntötte, egyúttal ez volt az utolsó színpadi szerepei is.
  • Utolsó éveiben egészségi állapota megromlott. 2016. február 24-én kórházba került, majd másnap szívelégtelenség következtében, álmában elhunyt. 86 évet élt.
  • 2017-ben díjat neveztek el róla, melyet minden évben egy olyan színésznőnek adományoznak, aki színpadi sokszínűségével és kiemelkedő képességeivel Psota örökségéhez méltó.
  • Top hírek

    Hírlevél-feliratkozás