RETRO RÁDIÓ

Polgárőrökkel járőröztünk Zuglóban





A Metropol elkísérte a járőrszolgálatot teljesítő Zuglói Polgárőröket, akik már 30 éve szolgálnak a kerület közbiztonságáért.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.15.
Zugló Esti járőrszolgálat

A járvány idején különösen fontos szerep és nagy teher hárul a hatósági -és a közszolgálatot ellátó személyekre. Energiát és idő nem kímélve végzik a dolgukat és vigyáznak a lakosság egészségére,biztonságára. A Metropol most a XIV. kerületben a Zuglói Polgárőrség két tagját kísérte el egy járőrszolgálatra, ahol betekintést nyerhettünk, hogy miből áll egy szolgálat a pandémia idején.

Szoros az együttműködés a rendőrséggel

A Zuglói Polgárőrök régóta együttműködnek a XIV. kerületi Rendőrkapitánysággal. Az évtizedek során megannyi közös bűnmegelőzés és rendezvénybiztosítás történt már, de most a koronavírus-járvány idején még összetettebb a szolgálati feladat.

„Minden polgárőri szolgálat innen a Stefánia úti Rendőrkapitányságról indul, ahol egy közös eligazításon veszünk részt, ahol elmondják, mely területekre kell figyelnünk, illetve, hogy mivel tudjuk a rendőrség munkáját segíteni” – mondta lapunknak Kardos Pál a polgárőrség elnöke. Majd folytatta: „Folyamatos a kapcsolat a rendőrséggel, számtalan esetben például balesetek helyszínén látunk el olyan feladatokat, amivel tudjuk segíteni a munkájukat. Előfordul, hogy a járőr páros egy rendőrből is egy polgárőrből áll.” – tette hozzá a polgárőrség elnöke.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Fontos a karitatív szolgálat

„A mai este is ellenőrizni fogjuk a lakótelepek parkok és parkolók környékét, illetve nyolc után a kijárási korlátozás életbe lépését követően a kint tartózkodó embereket is figyelmeztetjük. Mindig azt mondjuk a polgárőrség első számú stratégia partnere a rendőrség és ez minden szinten igaz. Nyilván a polgárőség munkája alapvetően megváltozott a pandémiás helyzet kezdetekor, hiszen nagyon sok olyan feladatott kellett ellátni, amit előtte nem vagy kevésbé.”

„Itt gondolok arra, hogy nagy óraszámban történt karitatív tevékenység. Bevásároltak az idős személyeknek, gyógyszert váltottak ki és az orvoshoz is történt személyszállítás. Nekünk intézkedési jogosultságunk nincs, viszont tájékoztatni szoktuk a polgárokat, hogy ilyenkor nem tartózkodhatnak az utcán.”

Rosszul lettek a megállóban

A Metropol „stábja” a polgárőrökkel együtt rótta a kerületben a köröket, amikor is nyolc óra előtt pár perccel, központi bejelentés érkezett egy bódult állapotban lévő férfiről. Járőrautó fogadta a bejelentést és percek alatt a helyszínre érkeztünk, ahová egy mentőautó is megérkezett. – Ilyenkor felmérjük, a helyzetet felajánljuk a mentősöknek a segítséget, illetve, ha a szükséges a rendőrség megérkezéséig biztosítjuk a helyszínt – mondta az elnök.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Ellenőriztük a közterületeket

A riasztás után folytattuk a járőrszolgálatot. Ellenőriztük a játszótereket a paneltömbök parkolóit és a Rákos-patak partjait is. „ Alapvetően folyamatos mozgásban végezzük a szolgálatot, de előfordul megfigyelés is. Ezt megtesszük autóval motorral és kerékpárral is. Azokon a területeken szoktunk gyalogos szolgálatot végzeni, ahol tudjuk, hogy mondjuk egy olyan típusú bűncselekményt követnek el, az autókat rongálják, vagy még a mai napig előfordul, hogy leszívják az üzemanyagot vagy a mai trend a katalizátor lopás” – mondta a polgárőrség vezetője.

Hozzátette: Fontos, hogy az emberek lássanak minket, hiszen a lakossági visszajelzésekből is azt tapasztaljuk, hogy biztonságot ad a jelenlétünk, ezért a lakott területeknél fényjelzővel közlekedünk. Sok visszajelzést kapunk tőlük, folyamatosan kommunikáció van a lakosság és a polgárőrök között.

Hogy tud segíteni egy polgárőr

Miközben a kijárási korlátozás már rég érvényben van a Városligeten keresztül haladunk a Hősök tere felé. Kardos Pál elmondta, hogy a bűncselekmény elkövetésén tettenért személlyel szemben a polgár őr visszatarthatja a személyt vagy átadhatja a rendőrségnek, előfordult már tettlegesék de nem jellemző, fontos, hogy a polgárőrnek védettséget jelent a fokozott jogi védelem a közszolgálatot ellátó személynek minősül. Hordhat magánál olyan vegyi eszközt amit önvédelmi célra használhat, de a használata ritkán fordul elő.

Kiemelte: Fontos a határozott fellépés. A késői órákban még körbenéztünk a központi helyeken is. – A kerület legforgalmasabb közterülete az Örs vezér tér, ahová nagyon sok helyről futnak be tömegközlekedési eszközök, ott előfordulnak bűncselekmények, illetve még a Bosnyák teret mondanám, ahol a piac miatt hétvégén nagyon sok ember megfordul – mondta az elnök.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

30 éve a Zuglói emberekért

– Az elszaporodott autólopások, betörések, miatt pár aktív fiatal velem együtt, 1990. novemberében alapították meg a polgárőrséget és immár 30. éve szolgáljuk a kerület lakosságának érdekeit – mondta Kardos Pál. Hozzátette: A Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagsága 128 fő, ebből 68 a polgár a többi pedig tűzoltói szolgálatot lát el és ami fontos, hogy mindenki szabadidejében szolgál, mellette mindenki dolgozik. Bárki jelentkezhet polgárőrnek, mindössze pár kritériumnak kell csak megfelelnie. – A legfontosabb, hogy büntetetlen előéletűnek kell lennie a személynek aki jelentkezni akar polgárőrnek. Vállalnia kell azt, hogy egy polgári alapismereti oktatáson részt vesz és sikeresen levizsgázik ezután láthat el polgárőr feladatokat – mesélte a polgárőr.

A járőrözésről készült felvételeket:





Ezeket olvastad már?
Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Tegyük mi is szebbé a beteg gyerekek ünnepét, és még egy gyönyörű adventi koszorút is kapunk érte!

Tegyük mi is szebbé a beteg gyerekek ünnepét, és még egy gyönyörű adventi koszorút is kapunk érte!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás