Titokzatos jelek tűntek fel a budapesti lépcsőházak kaputelefonjain, ezt jelentik





A tolvajok jeleznek? Sok helyen a panelek lakóinak csengőjén a nevek mellett fekete pötty, vagy filctoll rajz jelent meg. Budapesten közbeszéd tárgya, hogy mit jelenthetnek az üres vagy éppen teli karikák, vagy a vonalak. A rendőrség szerint csak fikció, a lakosok szerint jelzések.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.09.
III. kerület titokzatos szimbólumok

Betörők jelbeszéde vagy valami egészen más?

Tele karika, üres karika, vonal, X vagy valami fiktív rajz - ha valaki ilyeneket talál a társasházak kapucsengője mellé rajzolva, joggal merül fel a kérdés, miért kerülnek ezek fel és kinek akarnak üzenni ezekkel? Ez nem graffiti, a művésziesség nyomokban sincs ezekben a kriksz-krakszokban. Két dolog közös mindegyikben: a társasházakban készülnek, és ha rendszertelenül is, de évek óta megjelennek.

Fotó: Facebook

Nemrég Újpalotán, most Óbudán

2019-ben nagy port kavart, hogy az újpalotai panelnegyedből több bejelentés is érkezett a furcsa jelölésekről. Akkor főként az ajtókat és a környékükön a falakat látták el furcsa ábrákkal. Most egy III. kerületi lakos osztotta meg a kerület Facebook-csoportjában, hogy ismeretlenek megjelölték filctollal a kapucsengőn a lakását. Fekete pöttyöt tettek a neve mellé. Nemrég egy, a környéken élő barátja is hasonlóan járt.

„Van emögött bármilyen ártó szándék, vagy elképzelhető hogy a postás/ételfutár hagyott hátra jelet segítve a kollégáit?„ - érdeklődött a hölgy a III.kerület / Óbuda csoportban.

Betörők? A postás? Ételfutárok?

Sokan a betörők titkos jelzéseire gyanakodnak, de vannak, akik szerint az ételfutárok ez alapján különböztetik meg a jattoló és a borravalót nem adó vásárlókat. Mások inkább egy harmadik verzióra gyanakodtak. „Pár évvel ezelőtt a bejárati ajtók mellett jelent meg fekete zsírkrétával jel. Mindenki letörölte. Aztán újra megjelent, de ekkor a lakók elkapták őket. Hittérítők voltak, és azt jelölték ahonnan elküldték őket” - mondta el véleményét egy másik csoporttag.

Az egyik panelház lakói viszont azért ijedtek meg nagyon, mert az ő lépcsőházukban a jelölés a kaputelefonon csak azoknak a neve mellett volt, akik házőrzővel rendelkeztek a lakásokban. Békásmegyeren az egyik lakó közölte: „Nálunk is jelöltek Békáson, én nullát kaptam, a szomszéd egy vonalat. Az ő lakását feltörték„

Fotó: Facebook

Nincsen hivatalos magyarázat

A rendőrség 2019-ben a hivatalos oldalán azt nyilatkozta, hogy ez csak városi legenda, semmi több. De pár évvel korábban például Bédi Tamás rendőrnyomozó azt nyilatkozta a Promontor Televízióban, hogy a rózsakerti lakótelepen a betörők „becsengettek, feljutottak a lakásokhoz, és ahol gyenge volt a zár vagy nem voltak otthon, annak a családnak a megfelelő kapucsengőjéhez elhelyeztek egy bizonyos jelet.”

Ha Ön is tapasztalna bármilyen megkülönböztető jelölést a lakóháza területén, azonnal törölje le, vagy zavarja össze a készítőjét több jelölés készítésével és figyelmeztesse szomszédait is.

Az internetes csoportok jelmagyarázata

A Ripost összegyűjtötte a különböző netes közösségek által terjesztett magyarázatait a lehetséges szimbólumokról. Érdekességnek mi is közzétesszük, de hogy igaz-e, nem lehet tudni.

X – Az adott lakást kinézték, tervezik a kifosztását. O – A lakás üres volt, mikor terepszemlét tartottak. V – Voltak a lakásban, amikor felmérték a terepet. OX – Nincs nagy érték a lakásban, nem éri meg betörni. OO – Tehetősek a lakók. Háromszög – Egyedülálló nő él a lakásban. Vonalak – Korábban már betörtek. ? – Nem tudta eldönteni a betörő, hogy érdemes-e később visszajönni.

Külföldön figyelmeztették a lakókat

Belgiumban a rendőrség nyilvánosságra hozta a tudomásukra jutott jelzések jelentéseit, de ott kreatívabb „panelpingálókkal” volt dolguk az egyenruhásoknak. Egyszerű ábrák jelölték, hogy az adott ingatlanban hányan laknak, van-e kutya, értékes tárgyakkal van-e tele a lakás, figyelnek-e a szomszédok és hogy érdemes-e betörni vagy inkább nem. A szobák számát karikákkal, a várható rablást X-el jelölték itt, de még annak is volt külön jelzése, ha egyedülálló nő lakott a kiszemelt lakásban.

 

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás