RETRO RÁDIÓ

BKKopó: Így utazhatunk biciklivel a BKK járatain





A kerékpárral való utazás engedélyezett a tömegközlekedési eszközökre. A sofőr bizonyos esetekben azonban megtilthatja ezt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.01.25.
kerékpár BKK

Tisztelt Szerkesztőség!

A téli fagyok kivételével mindig bringával közlekedek a városban. Ha nincs jég meg hó, így járok mindenfelé. Ha pedig közben elered az eső a biciklivel együtt felpattanok a buszra, metróra vagy villamosra. Az egyik nap is pont elkezdett esni, ezért munkába menet fel szerettem volna szállni a a 3-as metrópótlóra. Sokan voltak a buszon, de simán felfértem még a bringámmal együtt, a sofőr mégis leszállított. Sose történt még ilyen velem, pedig jó pár éve lakok már Budapesten. Egy korábbi cikkükben is azt olvastam, hogy kerékpárt lehet vinni tömegközlekedési eszközökre.

Fotó: Shutterstock

Zsúfolt buszon leszállítható a kerékpáros

Utasonként egy kerékpár szállítása engedélyezett a tömegközlekedési eszközökön - és ez nem lehet speciális kialakítású (cargo, tandem, motoros stb) - a Budapesti Közlekedési Központ üzletszabályzata szerint azonban a járművezető megtilthatja a kerékpárral való felszállást zsúfoltság vagy az utasok akadályoztatása esetén, illetve ha a kerékpár meghaladja a 180 x 130 x 70 centimétert.

Abban az esetben is leszállítható a biciklis utas, ha járműve nem biztonságos - éles, szúrós részek állnak ki belőle -, illetve nincs tisztán tartva. A kiegészítő elemekkel (pl. napernyővel) ellátott speciális kerékpárt pedig csak akkor lehet szállítani, ha nem haladja meg a normál kézipoggyász méretét.

A babakocsi és a kerekesszék előnyt élvez

A kerekesszékkel és a gyerekkocsival utazók a kerékpárosokkal szemben előnyt élveznek, ha azonos helyen szállnak fel - írja a szabályzat. Ilyen esetben tehát a kerékpárosnak előre kell engedni ezen utasokat, és tudomásul venni, ha ő már nem fél fel a járműre.

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Így utazhatunk biciklivel a BKK járatain

  • HÉV: Kerékpár csak a kijelölt kocsikban, a piktogrammal jelzett peronokon szállítható. Egy peronon legfeljebb 4 kerékpár szállítható, kivéve, ha a kijelölt kocsin elhelyezett kerékpár piktogram ettől eltérő számú kerékpár szállítását teszi lehetővé.
  • HÉV-pótló busz: A kerékpár szállítása megengedett az előre meghirdetett HÉV-pótló autóbuszok kijelölt menetein, az arra alkalmas helyen, járművenként előre meghirdetett mennyiségben. A szállításról pedig a többi utast is tájékoztatni kell.
  • Fogaskerekű (60-as villamos): Kerékpár a fogaskerekű minden szerelvényén a kijelölt kocsiban, a piktogrammal jelzett kocsiszakaszban a kerékpárszállító állványon stabilan rögzítve szállítható. A kijelölt kocsiszakaszban legfeljebb 16 kerékpár szállítható egyszerre.
  • Dunai menetrend szerinti hajós személyszállítás: Kerékpár hajónként előre meghirdetett mennyiségben szállítható.
  • Villamos, autóbusz, trolibusz: Kerékpár szállítása az előre meghirdetett vonalakon és időszakokban, a piktogrammal jelzett járműveken, az arra kijelölt helyen, az előre megadott mennyiségben engedélyezett. Az utas köteles a kerékpárt megfelelően rögzíteni a járműveken az erre a célra kialakított eszközhöz.
  • Metró: A metrón kerékpár szállítása kizárólag az arra kijelölt vonalon, a megadott feltételekkel, időszakokban, mennyiségben a piktogrammal jelzett

  • járműveken az erre kijelölt helyen lehetséges. Az utas köteles a kerékpárt megfelelően rögzíteni a járműveken az erre a célra rendszeresített eszközhöz. A kerékpár szállítására ki nem jelölt vonalon kerékpár nem szállítható, kivéve kézipoggyászként az arra vonatkozó feltételek betartása mellett.

  • Dunai menetrend szerinti komp: Kerékpár a dunai menetrend szerinti kompon szállítható.




  • Ezeket olvastad már?
    Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

    Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

    Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

    Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

    Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

    Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

    Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

    Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás