7 ok, amiért nem csillapodik az éhséged!Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.04.
jó tanácsok

Amikor sok a mozgás és kevés az energiabevitel, akkor az edzés kontraproduktív lesz. Ez azonban még nem elég ok ahhoz, hogy megértsük, miért nem tudjuk csillapítani az éhségünket. Ennek jártunk utána. 

Lehet, hogy nem feltétlen az étel minőségével van a probléma  Fotó: Shutterstock

1. Kevés étel

Amikor nincs elég kalóriabevitel a szervezetben a nap folyamán, akkor az aktív életmód elveszi a tápanyagot és a test nem kap elég energiát. Pedig önmagában a működéséhez is szükség van energiára, és akkor a mindennapi teendőkről még nem is beszéltünk.

2. Rendszertelen evés

Ha nincs időnk reggelizni, ebédre pedig csak bekapunk valamit, viszont közben folyamatosan nassolunk az íróasztal fiókjából, akkor nem véletlen, ha estére farkaséhség gyötör. Az esti túlevés oka többnyire a rendszertelen napközbeni étkezés, ami felborítja a vércukorszintet és az anyagcserét is.

3. Rossz étrend

A nem megfelelő ételek fogyasztása is éhségrohamokat okozhat. Amikor túl sok szénhidrátot fogyasztunk, viszont alig eszünk rostot és fehérjét, na meg zsírokat, akkor a jóllakottság érzése rövid ideig tart.

4. Lehet, hogy inkább inni kellene

Sokszor szomjasak vagyunk, de az érzést összekeverjük az éhséggel. Az agy egyik fontos része, a hipotalamusz felel többek között az anyagcsere-folyamatok központi szabályozásáért, és az éhség- és a szomjúságközpont egymás mellett helyezkedik el, ezért sokszor akkor is eszünk, amikor valójában innunk kellene.

5. Alváshiány

Az álmatlanság is lehet az oka az éhségérzetnek, hiszen felborul az éhség-jóllakottság egyensúlya, ha nem pihenünk akkor, amikor a szervezetünk az alvásra van beállítva. Éppen ezért ne pörgessük túl a napot.

alvás alszik álom ágy sablon
Az alváshiány is növelheti az éhségérzetet Fotó: Shutterstock

6. Sok vacsora

Ellentmondásnak tűnik, de ha bevacsorázunk, akkor reggel tuti kínzó éhség ébreszt. Ez valószínűleg a cukorral és az inzulinnal hozható szoros összefüggésbe. Ha túl sok szénhidrátot viszünk be estére, az hirtelen megemeli a vércukorszintet, reggel pedig éhségrohamokat okoz.

7. Menstruáció

A nők jól ismerik a menstruáció előtti falásrohamokat. Ilyenkor az édességek mindent visznek, és bár szinte folyamatos a nassolás, mégis úgy érezhetjük, hogy a bendőnk feneketlen. Az éhség nem csillapodik. Ez főleg a menzesz előtti napokra érvényes, azután amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan el is múlik.

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás