RETRO RÁDIÓ

Zuglóban kitört az ellenzéki belháború, nem akarnak betonközpontot





Pár napja a neten közzétettek egy látványos tervet, amelyet a világhírű Zaha Hadid építésziroda készített, aztán hirtelen levették a fotókat… De azonnal elindult a vita a XIV. kerületiek körében: sokan örülnek, hogy végre rend lesz, mások szerint pedig nem kellene ekkora komplexumot építeni a kertvárosba.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.24.
XIV. kerület felháborodás

Pazar terveket tett közzé az epiteszforum.hu, amelyek szerint lakóház- és plázakomplexumot építenének a Bosnyák tér mögötti 7 hektáros területre. A tervező a világhírű építésziroda, a Zaha Hadid Architects. De nem klasszikus „betonplázát” képzeltek ide, hanem egy nyitott, kifelé forduló bevásárlóutcát, ahol a boltok az utcáról közelíthetők meg, felettük pedig irodák és lakások épülnének – majd ehhez csatlakozva igazi új városközpont épülhetne a Bosnyák térre új piaccal, városházával, szakrendelővel.

Megújulna Zugló szíve

„A fejlesztő elképzelése, hogy egy teljesen új, frissebb hangulatot adjon a Zugló szívében elhelyezkedő Bosnyák térnek” – olvashatjuk az epiteszforum.hu oldalán. A beruházó Bayer Property pedig a honlapján azt írta: „egy várost akarnak létrehozni a városban, a város zajától védett belső sétánnyal”. A szolgáltatások, kereskedelmi funkciók a forgalmas Csömöri út mentén, a lakónegyed pedig a nyugodtabb Bosnyák utca környezetében helyezkedne el.

Levették a terveket a netről

A tervek valóban nagyon látványosak, azzal pedig mindenki egyetért, hogy a Bosnyák tér környékét rendbe kéne tenni, de olyanok is vannak, akik szerint teljesen tönkretenné a kertvárosi hangulatot a lakóház- és plázakomplexum. A terület rendezése mintha már el is kezdődött volna, a tervek azonban időközben rejtélyesen eltűntek a kivitelező honlapjáról.

Bírálói az újabb betondzsungel és a jelentősen megnövekedő forgalom helyett szeretnék, ha a kerületnek megmaradna a családias, kertvárosias jellege. Az üggyel kapcsolatban a CivilZugló Egyesület lakossági fórumot is tart péntek este fél 6-tól a Herman Ottó Tudásközpont Általános Iskolában. Várnai László zuglói önkormányzati képviselő, az egyesület képviselője szerint ide nem szabad 8-10 emeletes lakótornyokat és plázát engedni, és a majdnem 300 új lakás közel 300 autóval és családdal jelent többet a környéken, amihez új óvodákat, iskolákat is kéne építeni. Az üggyel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a kivitelező Bayer Propertynek is, de egyelőre nem kaptunk választ.

Fotó: Metropol/KB

Mi lesz a beruházás sorsa?

A projekt a honlap szerint jelenleg „tervezés alatt„ áll, így jó eséllyel a tervek még változni fognak. Mivel azonban a hatályos építési engedély már megvan, elkezdődtek a földmunkálatok, és már egy ideiglenes betonkészítő üzemet is létesítettek az építkezés helyszínén.

Fotó: Metropol/KB

Így most egyelőre nem tudni, mikor és hogyan folyatódik a beruházás – és közben Zuglóban kitört az ellenzéki belháború. Lehet, hogy a zuglói csatározások és a választási kampány miatt a zuglóiaknak tovább kell várniuk a Bosnyák tér megújulására?





Ezeket olvastad már?
Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás