RETRO RÁDIÓ

Újra fóliába bugyolálták a Vörösmarty-szobrot: hova lett a 40 milliós pavilon?





Újra „levegőért kapkod” a Vörösmarty tér ékessége, pedig két éve súlyos pénzért, 40 millióért rendeltek neki korszerű téli pavilont. A szakértők szerint ennél rosszabb nem is történhetett volna az emlékművel, hiszen így a mállékony anyagú szobor súlyos erodálódásnak van kitéve.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.23.
V. kerület A nap szégyene

„A téren lévő Vörösmarty-szobor az ünnephez és Budapesthez is méltatlan védelmet kapott ezidáig a téli időszakban, így a Hello Wood progresszív csapatának köszönhetően elkészíttettek egy innovatív építményt, amely védi a szobrot a csapadéktól”– ezt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere jelentette be büszkén két éve, még a 2019. évi Vörösmarty téri adventi vásár sajtótájékoztatóján, rögtön a választások utáni hetekben.

A Művészeti Pajzs formája és alaprajza a 9 méter magas emlékmű méretéhez és a tér elliptikus kialakításához igazodott Fotó: MTI/Mónus Márton

Az akkor felhúzott pavilonnak – amelynek költsége 40 millió forint volt – azonban tavaly, és az idei télen is hűlt helye. A Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat visszatért ahhoz a megoldáshoz, amit a restaurálási terv is elkerülni javasolt, és amit a főpolgármester maga is méltatlannak titulált.

A Metropol megkereste a Városházát az ügyben, kérdéseinkre 4 napig nem jött válasz, csak annyi, hogy megtelt a sajtóosztály központi mailfiókja. Vélhetően a Városháza eladása körüli botrány lehet az oka...

A takarási technika is érdekes, itt-ott kilóg a szobor egy-egy darabja Fotó: Metropol

Karácsony Gergely nem állta a szavát?

Az alkotócsoport akkori közlése szerint, az építmény kialakításakor lényeges szempont volt a praktikusság: „A carrarai márványból faragott műalkotás érzékeny a nedvesség és a fagy által okozott sérülésekre. Az ideiglenes berendezést minden szezon végén lebontják; elemei jövő télen újra összerakhatók a téren. A hatalmas, íves szerkezet szellősségét időjárásálló acéllemezeinek köszönheti, míg az átlátszó plexi homlokzat védi a zuhogó esőtől” – írja a Hello Wood ma is a honlapján, amelyet a pavilon átadásakor maga Karácsony Gergely is megerősített. A kontra.hu szerint azért nincs pavilon azóta sem, mert a baloldali vezetésű főváros hozzá nem értése miatt nem tudta kikényszeríteni a szerződés betartását a kivitelező céggel szemben. A Metropol megkereste a céget, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

A restaurátorok szerint pont az ilyesmit kellett volna elkerülni Fotó: Metropol

„Az is jobb megoldás lenne, ha egyáltalán nem takarják le”

„Ez egy rendkívül szakmaiatlan megoldás. A márvány három legnagyobb ellensége az eső, a szmog és a fagy. Mivel a fóliát általában ősszel rakják rá, az alkotás már eleve tartalmaz vizet. A víztől a márvány kristályos anyaga „kicukrosodik” és elkezd roncsolódni és ehhez a takarás nagymértékben hozzájárul. Ez szakmailag hatalmas hiba, a pavilon remek megoldás volt” – nyilatkozta a Metropolnak Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész. A fóliázásnak van még egy hatalmas hátránya. A szobor nem tud szellőzni, így a pára beszorul a takarás alá. Ez lecsapódik a kő felületére, és ha mínusz van, akkor rá is fagy. Mindenféle gombák és mikroorganizmusok jelennek meg rajta, amelyek tovább roncsolják a felületet. Ezek a mikrorepedésekbe is bejutnak és elszínezik a szobrot, ez pedig évről évre erősödik” – mondja a szobrászművész egyetértve a restaurátorok véleményével, akik szerint már az is jobb megoldás lenne, ha egyáltalán nem takarják le az emlékművet.

A szobor így dunsztban van, állaga egyre inkább romlik Fotó: Metropol

 

A pavilon csak pár hónapig védte a szobrot, 2020-ban újra nejlon került rá Fotó: Nullahategy.hu/Horváth Péter Gyula

Az üggyel kapcsolatban kerestük a Városházát is, akik a következő tájékoztatást adták a pavilonról és a szobor állapotáról:

Az egyetlen alkalommal, 2019-ben alkalmazott pavilonépülettel kapcsolatban a szakértői vélemények alapján kiegészítéseket, áttervezések lennének szükségesek. A BTM Budapest Galéria megállapításai szerint 2019-es különösen enyhe tél, és a szélsőséges időjárási viszonyok elmaradása miatt nem történt különösebb kár a szoborcsoportban, de a pavilon jelen állapotában nem bizonyítottan végzi el a téli védelmet.

A pavilon csak átalakításokkal felelne meg egy csapadékosabb, szelesebb télen a védelmi feladatainak. A pavilon eredeti formában történő további használata már csak ezért is felelőtlenség lett volna – közölték.

A Főváros álláspontja szerint a leginkább bevált, legbiztonságosabb megoldás az a kettős fóliatakarás, amit jelenleg is láthatunk a szoborcsoporton.





Ezeket olvastad már?
Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Csepeli horrorpanel: halála előtt meztelenül sétálgatott az ablakon kiugró, fiatal nő

Csepeli horrorpanel: halála előtt meztelenül sétálgatott az ablakon kiugró, fiatal nő

Betörte a medve az emberekkel teli autó szélvédőjét, döbbenet, ami utána történt – Videó

Betörte a medve az emberekkel teli autó szélvédőjét, döbbenet, ami utána történt – Videó

Gyurcsány, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

Gyurcsány, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás