Veszélyes aligátorteknőst találtak Parádon egy nyaraló kertjében. Az idei nyár hosszú hétvégéje majdnem tragédiába fulladt egy kikapcsolódni vágyó család számára, ugyanis a vendégház udvarán egy aligátorteknős is napozott, amit ugyan távolról először focilabdának néztek, de közelebb érve már nem volt kedvük „focizni” vele.

Az állat felborzolta a kedélyeket

A lakók megdöbbenve tapasztalták, hogy egy harapós teknőssel osztoszkodnak az addig nyugodtnak tűnő udvaron.

Lapunk Magyarország vadállatbefogójától, Both Zoltántól megtudta, hogy azonnal őt értesítették az ügyben, ő pedig el is utazott a Heves megyei Parádra. A szakember több éves tapasztalattal rendelkezik az aligátorteknősök befogásában.

Az utóbbi években szám szerint ez volt a 18. emberi életre is veszélyes aligátorteknős, amelyet Magyarország vizeiből sikerült befognia és állatkerteknek leadnia, ahol ezek a ragadozók biztonságban élhetnek tovább.

A „tinédzser” aligátorteknős és befogója, Both Zoltán – Fotó: Both Zoltán

A most befogott aligátorteknős 30-35 centi, tehát ő még kiskamasznak mondható, hiszen kétszer ekkorára is meg tudnak nőni. Nagyon erős az állkapcsuk, amit megfognak, az általában a szájukban is marad, legyen szó akár egy embernek az ujjairól vagy kisebb-nagyobb méretű halakról, illetve rágcsálókról. Ennek az invazív fajnak – mely Közép- és Dél-Amerikában őshonos – semmi keresnivalója Magyarország tavaiban, természetes ellensége nincsen. Tápláléka van bőven, szinte mindent elkap, ami a félelmetes állkapocs elé kerül” – nyilatkozta lapunknak Both Zoltán, miután találkozott a fiatal ragadozóval.

A teknősben nem volt chip

A hüllőszakértő elárulta továbbá, hogy a legutóbb talált harapós teknősben nem volt chip, pedig kötelező lenne. Ezáltal két eshetőség lehet: vagy valaki illegális úton vásárolta meg, majd elengedte; vagy már a természetben született példányról van szó. Az elmúlt években ugyanis megnőtt a számuk a magyar tavakban és folyókban, mert képesek az itthon őshonos mocsári teknőshöz hasonlóan áttelelni és szaporodni. Hosszú távon hatalmas károkat okozhatnak a természetben. Állkapcsa olyan erős, hogy még egy partfisnyelet is kettéharap.

A harapós teknős bármire ráharap, ami a közelébe kerül, és erős állkapcsával még egy parfisnyelet is kettétör – Fotó: Both Zoltán

Az ártalmatlannak tűnő aligátorteknős egy igazi „vadász” állat

Pár éve a Délegyházi tavaknál bukkantak fel pár hetes bébi aligátorteknősök. Ez éppen elég bizonyíték arra, hogy nem csak jelen vannak a tavainkban ezek a félelmetes ragadozók, de pár év múlva számuk megsokszorozódik, és az apró picikből a kedvelt tavainkban lapuló ”vadász„ válik. Nem véletlen, hogy alapvetően az aligátorteknős tartása veszélyesállat-tartási engedélyhez kötött” – mondta el a Metropolnak Both Zoltán.

A hüllőszakértő rengeteg féle-fajta egzotikus állattal találkozott már Magyarországon, hogyha kíváncsi vagy a legextrémebb történetekre, és Both Zoltán munkásságára, akkor azt a Metropol videójában itt tudod megtekinteni.